Ok, het is een oud recept hè, dus neem het me maar niet kwalijk dat het niet helemaal actueel is… Het is een recept dat van origine veel gemaakt werd in de carnavalstijd. Vandaar de tweede naam: carnavalssoep.
Even koken
Om de oude wijvensoep te maken heb je niet veel nodig, behalve wat tijd. Want om lekker zacht en gaar te worden moet het wel even koken. Maar aangezien dat geen ‘actieve tijd’ is, heb ik daar persoonlijk nooit zo’n moeite mee. Je zet de soep op en je kunt gerust wat anders gaan doen.
Check ook de spinaziesoep van afgelopen week!

Oude wijvensoep (carnavalsoep)
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 1 preien
- 150 gram champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 0,5 liter tomatensap
- 350 gram witte bonen in tomatensaus
- 500 ml water
- 1 bouillonblokje groente
- 15 gram peterselie
- Peper en zout
- Zonnebloemolie
Bereidingswijze:
- Was de prei en snijd in dunne ringetjes. Snipper de ui en knoflook en snijd de champignons en bleekselderij in blokjes.
- Bak het gehakt rul in een grote pan. Voeg ui, knoflook, prei, bleekselderij en champignons toe en bak even mee.
- Voeg het tomatensap, witte bonen met saus, water en het bouillonblokje toe.
- Breng aan de kook en laat drie kwartier tot een uurtje pruttelen.
- Breng de soep op smaak met peper en zout, garneer met peterselie en serveer met dikke plakken brood met roomboter.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.