Hoe maak je pepernoten?
Hoe je heerlijke kruidnootjes zelf thuis maakt heb ik je al laten zien, maar ik wilde ook weten hoe je zelf makkelijk ouderwetse pepernoten kunt maken. Want ja, die grotere dat zijn de “echte” pepernoten. Ook al noemt iedereen kruidnootjes in de wandelgangen ook pepernoten.
Toch zijn de echte pepernoten wel totaal anders van smaak en structuur dan een kruidnootje. Je kunt ze nog het beste vergelijken met taai taai vind ik zelf, maar dan net even anders. Een lekkere smaak van anijs gecombineerd met een wat chewy textuur.
Hoe je zelf oud Hollandse pepernoten maakt laat ik je hieronder zien!

Oud Hollandse traditionele pepernoten
Ingrediënten
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 ei
- 100 gr honing
- 30 gr appelstroop
- 1 el koekkruiden
- 1,5 tl anijszaad gemalen of heel
- Snufje zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Meng bloem, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad door elkaar. Voeg een snufje zout toe.
- Doe de honing, appelstroop en het ei bij elkaar in een andere kom en meng dit goed door.
- Voeg de twee bij elkaar en maak hier een deeg van.
- Rol het in een bal, bekleed met plastic en leg het voor minimaal 2 uur in de koeling.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Haal het daarna eruit en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
- Snij hier vierkantjes of rechthoekjes van en verdeel die over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ze in de oven tot goudbruin en gaar in 10-13 minuten.
- Haal uit de oven en geniet ervan!
Tip!
De pepernoten blijven niet heel lang goed dus eet ze gewoon dezelfde dag op. Ze worden wat sneller oud dan bijvoorbeeld kruidnootjes.
- Recepten
- Feestdagen recepten
- Hollandse recepten
- Koekjes recepten
- Sinterklaas recepten
- Wereldkeuken
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.