Brunch recepten

Recept voor de ultieme frittata plus variaties

Samenvatting

 • Voorbereiden 10 minuten
 • Bereiden 10 minuten
 • Aantal personen 4

Ingredienten

6 eieren

50 ml melk

60 gram geraspte jong belegen kaas

60 gram geraspte parmezaans

zout en peper

2 eetlepels boter

Benodigheden

pan van 20 cm doorsnede

Sharing is caring!

Ik vind het altijd zo zonde om eten weg te gooien. Dat moet vast ontstaan zijn tijdens mijn eerste jaren. Mijn vader was een Joodse man die geboren is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De honger die zijn ouders hadden geleden zorgde ervoor dat hij altijd alles gebruikte, dun schilde en zelfs de lege melkpakken werden uiteindelijk speelgoed.

Frittata stond eigenlijk nooit bij ons op het menu. Maar ik maak het tegenwoordig vaak van de leftovers van de avond ervoor als snack of voor in de lunchtrommel naar school. De klassieke frittata geeft eigenlijk de basis. Maar je kan eigenlijk gewoon ieder ingrediënt altijd naar eigen inzicht in een frittata stoppen. De kaas kan bijvoorbeeld variëren van geitenkaas tot aan parmezaan. Groenten, spaghetti, vlees: werkelijk  alles is mogelijk! Dus ik zou zeggen: get your fritatta on!

Recept frittata: bereidingswijze

Ik geef je hier een paar mogelijkheden voor verschillende soorten frittata. Daarbij vind ik het belangrijk dat je eerst weet hoe je de klassieke frittata moet maken. Dus, bij deze. Vervolgens vind je hieronder de nodige variaties op de klassieker.

Klassieke frittata

Klassieke frittata

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 50 ml melk
 • 60 gram geraspte jong belegen kaas
 • 60 gram geraspte parmezaans
 • zout en peper
 • 2 eetlepels boter

Benodigheden

 • pan van 20 cm doorsnede

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin de boter.  
  3. Klop de eieren met de room los met de melk. Roer de kazen erdoor.
  4. Giet het in de pan.
  5. Elke keer als  er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel.
  6. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten.
  7. Laat het dan 8 minuten afkoelen en snij de klassieke frittata in punten.

Maar je kunt frittata dus in allerlei varianten maken. Ik geef je hier nog een paar mogelijkheden, inclusief de ingrediëntenlijst per variant.

Frittata met zalm, munt, doperwten en feta

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

75 gram gerookte zalm

50 gram doperwten

blaadjes van 5 takken munt

50 gram feta

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Roer de gerookte zalm, doperwten, munt en feta erdoor. Giet het in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Frittata met kruiden en Fontina kaas

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

100 gram Fontina kaas

1 theelepel verse rozemarijn, tijm, oregano en bieslook

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Roer de kaas en kruiden erdoor. Giet het in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Frittata met ui en spek

1 eetlepel olijfolie

2 uien

1 eetlepel balsamico azijn

1 theelepel suiker

100 gram gerookte spekblokjes

100 gram gruyère

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

Bak de ui in olijfolie met zout voor ongeveer 5 minuten. Blus af met balsamico azijn en roer de suiker erdoor. Bak nog 5 minuten. Bak nu de spek uit en giet het vet af. Doe de gekarameliseerde uien erbij.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Roer de kaas erdoor. Giet het in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Frittata met olijven en zongedroogde tomaten

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

50 gram geraspte parmezaan

50 gram zachte geitenkaas

50 gram zongedroogde tomaten

100 gram pitloze olijven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur en smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Hak de olijven en zongedroogde tomaten fijn. Roer dit met de kaas door het eiermengsel. Giet het in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

venkel, worst en rucola

1 eetlepel olijfolie

1 lekker gekruid worstje

1 venkelknol fijngesneden

handvol rucola

50 gram parmezaan

50 gram gruyère

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

Bak de venkel zacht in de olijfolie binnen 3 minuten. Haal het vel van de worst af en bak het gehakt 5 minuten mee met de venkel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Leg de rucola op de venkel en het gehakt. Giet het eiermengsel in de pan. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Frittata met asperge en aardappel

1 eetlepel olijfolie

1 citroen

1 theelepel fijngehakte bieslook

100 gram gekookte aardappel

100 gram groene asperges

50 gram comte geraspt

50 gram gruyere geraspt

6 eieren

50 ml melk

zout en peper

2 eetlepels boter

Bak de groene asperges en aardappels in de olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwarm een pan op het vuur smelt hierin de boter. Klop de eieren los met de melk. Roer de kazen erdoor, rasp er citroenschil in. Giet het eiermengsel in de pan. Iedereen keer wanneer er een randje gestold ei ontstaat, roer dit dan los met een spatel. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Frittata met leftover spaghetti

100 gram gekookte spaghetti

6 eieren

50 ml melk

150 gram geraspte jong belegen kaas

60 gram geraspte parmezaanse kaas

zout en peper

2 eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm een pan op het vuur smelt hierin de boter. Klop de eieren met de room los met de melk. Roer de kazen en spaghetti erdoor. Giet in de pan. Iedereen keer wanneer er een randje gestold ei ontstaat, roer dit dan los met een spatel. Elke keer als er een randje gestold ei ontstaat, roer je dit los met een spatel. Zet het na 4 minuten in de oven voor nog eens 4 minuten. Laat 8 minuten afkoelen en snij in punten.

Je ziet het: met deze fritatta recepten kun je werkelijk alle kanten op. Welke is jouw favoriet?

Nog meer lekkers