Vegetarische frittata

40 minuten

Over veelzijdig gesproken: een goede frittata is een eiergerecht dat je als ontbijt, lunch of diner kunt serveren; smaakt net zo goed (en aantoonbaar beter) koud of op kamertemperatuur als warm; en kan met zo ongeveer alles worden gevuld, inclusief restjes. Pluspunt na pluspunt, ik ga aan de bak!

Frittata

Een frittata is ongelooflijk eenvoudig om te maken (ja, toch nog een pluspunt…). Maar om dit klassieke Italiaanse gerecht nog gemakkelijker te maken, verwissel je de traditionele en iets meer tricky kookplaattechniek voor een easy-does-it-oventechniek. Het resultaat is een frittata met een zijdezachte textuur.

Houd deze paar tips in gedachten:

  • Meten is weten
    Elke ovenschaal met een doorsnede van Ø22 cm werkt prima voor deze frittata. (Voor een klassieke look, bak je de frittata in een gietijzeren koekenpan.) Grotere afmetingen kunnen uiteraard ook, maar zullen ondiepere frittata’s opleveren en vereisen kortere kooktijden. Experimenteer en leer, je komt er wel uit.
  • Doe rustig aan met het kloppen
    Klop de eieren net genoeg om het wit en de dooiers te mengen. Door te hard te kloppen, zal de frittata in de oven oppoffen en bij het afkoelen instorten. Je wilt juist dat je frittata mooi compact is en een tikkeltje luchtig – klinkt tegenstrijdig wellicht, maar je gaat straks proeven wat ik bedoel.
  • Bereid je mix-ins voor
    Hoewel bijna alles aan je beslag kan worden toegevoegd, is het aan te raden om te kiezen voor ingrediënten die al gekookt zijn. Alles met overtollig vocht, zoals gesauteerde groenten, moeten eerst goed uitgeknepen of drooggedept worden om te voorkomen dat je frittata drassig wordt.
  • Voorbereiden
    Een frittata is heerlijk wanneer deze net uit de oven komt maar smaakt koud net zo lekker. Mocht je ervoor kiezen om je frittata niet direct te serveren, bewaar deze dan afgedekt, nadat hij is afgekoeld, in de koelkast.

Vegetarische frittata

Ik koos deze keer voor een vegetarische frittata met zoete aardappel en courgette, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er blokjes chorizo, gerookte zalm of Iberico-ham doorheen te doen.  Of wat dacht je van cherrytomaten en geitenkaas? Je kan doen wat je wilt, dat is juist zo lekker aan dit recept, en voor meer inspiratie altijd even kijken bij een van mijn andere recepten voor frittata.

 

Vegetarische frittata met courgette MILJ 22 02 FLINK 654 min

 

Vegetarische frittata met courgette MILJ 22 02 FLINK 654 min

Vegetarische frittata

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • Ovenvast koekenpan (Ø22 cm) of koekenpan met deksel
  • Garde

Ingrediënten
 

  • 125 g Zoete aardappel
  • 1 Kleine courgette
  • 1 Rode ui
  • 2 takjes Rozemarijn
  • Olijfolie zelf toevoegen
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 Eieren
  • 60 ml Melk
  • 75 g Slamix
  • 2-4 el Groene pesto

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de zoete aardappel en snijd hem samen met de courgette in halve maantjes van ca.½ centimeter dik. Snijd de rode ui in parten. Hak de helft van de rozemarijnnaaldjes fijn.
  • Verhit wat olijfolie in een ovenvaste koekenpan en bak de zoete aardappel en ui al omscheppend 5 minuten op hoog vuur. Voeg de courgette, gehakte rozemarijnnaaldjes en een flinke snuf zout toe en laat afgedekt oplaag vuur nog ca. 5 minuten garen.
  • Kluts intussen in een kom de eierenlos met de melk. Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het vuur uit. Neem de deksel van de pan, doe 2 eetlepels pesto bij het aardappelmengsel en schepgoed door. Verdeel alles in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan. Schep eventueel hier en daar nog een extra dotje pesto. Schenk het eimengsel eroverheen en zorgt dat dit gelijkmatig wordt verspreid.
  • Zet de pan zonder deksel in de oven en laat de frittata in ca.15 minuten gaar worden. Neem uit de oven (pas op: heet!) en laat nog 10 minuten afgedekt staan. Haal de frittata uit de pan, snijd in punten en leg op een bedje van sla. Garneer met rozemarijn en eventueel pesto.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.