De oliebol
Wie ooit als allereerste een hap uit een oliebol nam, zullen we nooit weten. Maar dat oliebollen al bestaan sinds de zeventiende eeuw weten we dan weer wel. Het oudste bekende oliebollen recept stamt uit 1667 en stond in het boek De Verstandige Kock of Sorghvuldige Huys-Houdster. Het originele recept bevat niet alleen rozijnen, maar ook fijngestampte amandelen, kaneel, gember en kruidnagel. Ze waren dus een flink stuk kruidiger dan de oliebollen die wij tegenwoordig eten. Wil je ook graag je eigen oliebollen bakken? Bekijk dan hier mijn basisrecept.
Zoete inval
De leukste dingen gebeuren vaak onverwacht, net zoals het idee voor dit oliebollen festijn. Het zal natuurlijk niemand verbazen dat ik niet vies ben van een lekkere oliebol ā of drie ā , maar tijdens een druilerige tweede kerstdag in de keuken ontdekte ik een manier om ze nóg lekkerder te maken, en die wilde ik jullie niet onthouden.
Oliebollen festijn
Het is pas Ʃcht feest wanneer er iets te kiezen valt en daarom maakte ik niet ƩƩn, maar vier verschillende soorten gevulde oliebollen. Van tompoucebol, Kinder Bueno oliebol, Oreo oliebol tot espresso Martini oliebol. Ik maakte ze allemaal, de een nog lekkerder dan de ander. De tompouce oliebol was vorig jaar al een grote trend, dus dat recept vind je hier. De andere recepten vind je hieronder.
Welke is jouw favoriet?

Oreo oliebol
Ingrediƫnten
- 8 oliebollen
- 200 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 150 gram Oreo koekjes
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram mini Oreo koekjes
Bereidingswijze:
- Klop de mascarpone samen met de slagroom en suiker stijf.
- Hak de Oreo koekjes fijn en meng deze door het mascarpone mengsel.
- Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron.
- Snijd de oliebol doormidden en vul deze met het mascarpone mengsel. Dip in de gesmolten witte chocolade en versier met de mini Oreo koekjes.
- Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Kinder Bueno oliebol
Ingrediƫnten
- 8 oliebollen
- 200 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 200 gram Kinder Bueno
- 200 gram Nutella
Bereidingswijze:
- Klop de mascarpone samen met de slagroom en suiker stijf.
- Hak bijna alle Kinder Bueno fijn en meng deze door het mascarpone mengsel.
- Smelt de nutella au bain marie of in de magnetron.
- Snijd de oliebol doormidden en vul deze met het mascarpone mengsel. Dip de gevulde oliebollen in de gesmolten Nutella en versier tot slot met stukjes Kinder Bueno.
- Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Espresso Martini oliebol
Ingrediƫnten
- 8 oliebollen
- 200 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 50 ml espresso
- 50 ml koffielikeur
- 100 gram witte chocolade
- 24 chocolade boontjes
Bereidingswijze:
- Klop de mascarpone samen met de slagroom en suiker stijf.
- Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Meng de gesmolten chocolade door de mascarpone. Voeg hier de espresso en de koffielikeur aan toe en meng het geheel goed door.
- Snijd de oliebol doormidden en vul met het mascarpone mengsel. Versier tot slot met de chocoladeboontjes.
- Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.