Miljuschka interviewt Francesca Kookt over haar nieuwe kookboek “365 Dagen Koken”

Categorieën: ArtikelenLabel:

Ik ben een groot fan van de blog van Francesca Kookt en ik vind het altijd leuk om mijn kast aan te vullen met de nieuwste kookboeken. En laat Francesca nu een nieuw kookboek hebben geschreven: “365 Dagen Koken”. Ik interviewde haar over dit boek – dat nu al te reserveren is en in september écht uitkomt – en haar favoriete gerechten voor het avondeten.

Francesca vertelt over haar nieuwe kookboek “365 Dagen Koken”

Je nieuwe boek “365 Dagen Koken” komt bijna uit. Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

Ik wilde al heel lang een laagdrempelig kookboek maken, waar je echt het hele jaar plezier aan kunt beleven. Met recepten en inspiratie voor ieder seizoen, zowel doordeweeks als in het weekend. Wat je echt bijna iedere dag kunt gebruiken, je notities in maakt en vooral heel veel vlekken.

Een kookboek met 365 recepten voor het avondeten, dat moet een flinke kluif zijn geweest om te maken. Hoe heb je dit gedaan?

Haha, dat was het zeker! Ik ben eerst de seizoenen gaan indelen op basis van ingrediënten en daarna ben ik mijn receptarchief ingedoken (dat gigantisch is door het maken van 5 jaar Eetkalenders) voor een eerste selectie. Ik wilde een goede balans in de recepten die ik zou opnemen en voldoende variëteit in ingrediënten en vegetarisch/vegan aanbod.

Na een eerste schifting ben ik gaan herschrijven, heb ik nieuwe recepten ontwikkeld en ik heb de grootste klassiekers van mijn foodblog ook opgenomen. In totaal ben ik bijna 10 maanden bezig geweest hiermee, ook met het koken van bijna 150 nieuwe gerechten voor de recepturen en foto’s.

Wat merk je dat de Nederlandse thuiskok het lastigst vindt bij het kiezen/maken van het avondeten? En hoe helpt dit boek daarbij?

Gevarieerd koken blijft toch wel de leukste uitdaging, heb ik gemerkt. In onze herinnering hebben we standaard zo’n 8 tot 10 gerechten geprogrammeerd staan, maar daarbuiten heb je toch echt inspiratie nodig om eens ‘wat anders’ te koken. Dat geldt zelfs voor mij!

Wil je dan ook nog graag seizoensgebonden koken, dan is kennis van producten ook wel erg handig om bij de hand te hebben. En doordat we tegenwoordig altijd alles in de supermarkt hebben liggen (inclusief producten die buiten het seizoen uit andere landen komen) kan het lastig zijn om daar de juiste keuzes in te maken.

Als derde punt is gezond/bewust koken doordeweeks ook belangrijk voor de thuiskok, terwijl we in het weekend graag de teugels een beetje willen laten vieren. Dit alles komt samen in mijn boek, door de indeling van de 365 recepten per seizoen, maar daarnaast vind je er ook een hoofdstuk in met 73 recepten voor het hele jaar. Wat voornamelijk comfort food is, waar ik zelf ook zo van kan genieten in het weekend. Door het hele boek heen zie je trouwens direct wat een weekendrecept is; door een speciaal icoontje.

Francesca Kookt 365 Dagen Koken

Kook je in “365 Dagen Koken” met de seizoenen mee, met bepaalde ingrediënten en kookstijlen?

De recepten zijn ingedeeld per seizoen en daarin komen ook de typische ingrediënten van dat seizoen terug. In de lente vind je meer lichte gerechten zoals de eerste salades van het jaar, vrolijke pastagerechten, lente curry’s, en af en toe een soepje of stamppot voor koudere dagen.

Voor de zomer ligt de focus op makkelijk en snel koken en vind je ook meerdere barbecue-recepten terug. In de herfst wordt er al iets meer gestoofd, gaat de oven weer aan en wordt er weer lekker soep gemaakt. En als de winter aanbreekt, ga ik helemaal los met verwarmende stoofschotels en stamppotten. En er staan zelfs kerstrecepten in!

Wat zijn jouw favoriete recepten uit dit boek die regelmatig in Huize Francesca op tafel staan?

Nou, alles uit dit boek heeft al een keer bij ons op tafel gestaan, want ik heb samen met mijn mannen alles geproefd. Maar uiteraard heb ik favorieten! Zoals de kokoscurry met kip, broccoli-soep met lente-ui, spaghetti met tomaat en mozzarella uit de oven, risotto met gamba’s en chorizo, andijviestamppot met Indische gehaktballen, de Tex Mex-lasagne, mijn Surinaamse bami én de roti met masala kip en toespijs die ik op het laatste moment ook nog heb toegevoegd.

Francesca Kookt 365 Dagen Koken4

Welke gerechten uit dit boek zijn bij jouw kinderen favoriet?

Met de Surinaamse recepten maak ik ze altijd blij. En verder zijn het echte smulpapen die veel eten, maar ook gewoon kinderen blijven. Dus met pasta- en tex mex gerechten, maar ook met soepen en noedel- en rijstgerechten heb ik altijd succes. Ik probeer daarom ook altijd minimaal twee van dat soort gerechten te verwerken in ons weekmenu. En uiteraard vind je daar ook veel recepten voor terug in mijn boek. Allemaal goedgekeurd door mijn jongens!

Tot slot: welke basisingrediënten ontbreken nooit in jouw koelkast? Welke zijn volgens jou ideaal om snel een avondmaaltijd op tafel te toveren?

Qua versproducten heb ik altijd ui, knoflook, citroen, wortel en tomaat in huis. Verder staat mijn tuin vol met verse kruiden en zo kan ik altijd nieuwe smaakcombinaties maken. Gecombineerd met groenten uit het seizoen, en af en toe wat vlees, vis of gevogelte, heb je dan altijd een goede basis.

Wil je echt snel een avondmaaltijd op tafel toveren? Zorg er dan voor dat je voorraadkast ook goed gevuld is met pasta, rijst of noedels, tomaatproducten, currypasta’s en peulvruchten. Zo kun je altijd snel een pasta, curry of maaltijdsoep in elkaar toveren. Soms zelfs al in 15 minuten…

“365 Dagen Koken” bestellen?

Het nieuwe kookboek “365 Dagen Koken” van Francesca Kookt is hier te reserveren. Het boek is nu in de pre-sale voor € 29,95 en je betaalt geen verzendkosten (dit geldt alleen voor verzendingen binnen Nederland). Alle bestelde boeken worden met pakketpost bezorgd in de week van 20 september 2021.

Francesca Kookt 365 Dagen Koken6

©️ Wendy van Bree Fotografie

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!