Deze taart is een iconisch dessert dat zijn oorsprong vindt in de stad die nooit slaapt. Maar wat maakt deze cheesecake nou echt zo bijzonder? Pak een kop koffie, trek je comfy outfit aan, ik neem je mee in de wereld van de allerlekkerste en beste New York cheesecake!
De enige echte klassieke New York Cheesecake!
De New York cheesecake is geen doorsnee cheesecake. Het is de cheesecake der cheesecakes, het soort taart dat je ooit geproefd moet hebben om te begrijpen wat echte luxe betekent. Deze cheesecake onderscheidt zich door zijn textuur: stevig genoeg om netjes een vorkje van af te snijden, maar tegelijkertijd smeltend zacht zodra het je mond raakt. De basis van de taart is een dikke laag romige roomkaas, suiker en eieren, gebalanceerd met een vleugje vanille en een snufje citroen. En natuurlijk, geen gelatine, want de oven doet al het werk hier.
Deze New York cheesecake is als een dikke knuffel in een taartvorm. Eentje die je niet snel vergeet! Wat ik zo leuk vind aan dit recept, is dat het de basis vormt voor eindeloze variaties. Voeg een swirl van frambozencoulis toe, top hem af met een laagje zure room, of ga all-in met een toef slagroom en verse aardbeien.
En die bodem?
Oh, vergeet de bodem niet! De bodem van deze New York cheesecake met Pretzels of zoute sticks is een echte gamechanger! Het geeft de klassieke New York cheesecake net dat beetje extra. Denk aan de combinatie van dat romige, fluweelzachte van de cheesecake met die knapperige, zoute bite van de bodem. Dit is de perfecte balans tussen zoet en zout.
Tip: De meeste Amerikaanse cheesecakes hebben een bodem van Graham crackers. Mocht je die een keer zien liggen, neem deze dan zeker mee en probeer het uit! Voeg een paar eetlepels fijne kristalsuiker en eventueel wat kaneel aan het kruim voor de bodem toe.
Mijn Cheesecakeboek
In mijn nieuwe Cheesecakeboek, draait alles om die ultieme balans tussen romig, luchtig, zoet en fris. De variaties zijn eindeloos en ga maar eens kiezen. Alleen de allerbeste, meest lickable kregen een plek in mijn boek. Ik doe een deep dive in alles rondom deze taart, van geschiedenis tot basisingrediënten, je kunt lekker gaan mixen en matchen met bodems, vullingen en toppings, en er staan meer dan 80 recepten die je zo kunt maken. Zoals er op elk potje een deksel past, past er een cheesecake bij jou!

Dus, waar wacht je nog op? Trek je keukenschort aan en geef deze cheesecake een ereplaats in jouw bakrepertoire. Je huis zal ruiken naar de hemel, en je vrienden zullen je eeuwig dankbaar zijn. Want cheesecake maakt simpelweg alles beter!

New York Cheeesecake
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gr roomboter + extra, voor invetten
- 300 gr Pretzels of zoute sticks
- 3 el fijne kristalsuiker
Voor het roomkaasbeslag
- 1 stuk biologische citroen
- 6 stuks eieren op kamertemperatuur
- 225 gr fijne kristalsuiker
- 750 gr roomkaas op kamertemperatuur (Philadelphia)
- 1 1/2 el vanille-extract
- 150 ml slagroom op kamertemperatuur
- 150 ml zure room op kamertemperatuur
- 1/2 tl zout
Voor de toppings
- 250 gr verse cranberry's
- 350 gr fijne kristalsuiker
- 2 stuks biologische citroenen
- 200 gr roomkaas (Philadelphia)
- 300 ml slagroom
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 175 ºC (hete lucht 160 ºC). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in. Smelt in een steelpan de boter. Maal in de keukenmachine de pretzels of sticks met de 3 el suiker tot fijn kruim. Schenk de boter, terwijl de machine draait, bij het kruim. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
- Bak de bodem 10 minuten in de oven en haal hem eruit. Verlaag de temperatuur naar 130 ºC (hete lucht 115 ºC). Zet een ovenschaal met een laag kokend water op de bodem van de oven.
- Boen voor het roomkaasbeslag de citroen schoon en rasp het geel van de schil. Splits de eieren en doe de eiwitten in een brandschone kom. Klop met de mixer de kristalsuiker kort door de roomkaas. Voeg de eidooiers en het vanille-extract toe en klop er kort door. Schenk rustig de slagroom en de zure room erbij, blijf kloppen op een lage stand. Klop het zout erdoor en spatel de citroenrasp erdoor.
- Klop met een mixer met brandschone gardes de eiwitten tot zachte, spierwitte pieken. Roer 1/3 van het eiwit door de vulling en spatel vervolgens zo luchtig mogelijk de rest van het eiwit erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak de cheesecake in het midden van de oven in ca. 1 uur en 30 minuten bleek en gaar. Zet de oven uit en laat de cheesecake 2 uur in de oven staan. Zet dan de ovendeur op een kier en laat zo nog 1 uur afkoelen. Laat vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
- Breng de cranberry’s met 200 ml water en 250 g suiker aan de kook. Kook 15 minuten op laag vuur tot de cranberry’s zacht zijn. Pureer met een staafmixer en laat afkoelen.
- Boen de citroenen schoon en rasp het geel van de schillen. Klop de roomkaas met de slagroom in een staande mixer met garde, voeg na 1 minuut de rest van de suiker (100 g) en de citroenrasp toe en mix tot het lobbig is. Verdeel het roomkaas-slagroommengsel over de cheesecake en schenk de cranberrysaus erover.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.