Nasi goreng van bloemkoolrijst
Die veelzijdige bloemkool! Ik vind het persoonlijk grappig dat je met bloemkool zo ontzettend veel verschillende dingen kunt doen. Neem nu deze lekkere nasi goreng. Zoals jullie weten ben ik gek op nasi goreng en maak ik het graag en vaak.
Door de gewone rijst te vervangen voor bloemkoolrijst, is deze maaltijd extra voedzaam en gezond. De hoeveelheden zijn ruim, dus afhankelijk van hoeveel je eet, kun je hier zelfs met drie personen van eten.
Bloemkoolrijst is het ultieme bewijs dat gezond eten allesbehalve saai hoeft te zijn. Deze groenteheld heeft de textuur van rijst, maar is een stuk vriendelijker voor je calorieën én je koolhydraten. Het is letterlijk niets anders dan fijngemalen bloemkool, wat betekent dat je meteen een flinke dosis groente binnenkrijgt zonder dat je het doorhebt. En nee, het smaakt niet naar een schaal rauwe bloemkool. De truc zit ‘m in hoe je het bereidt: bak het snel op hoog vuur, zodat het een lekkere bite behoudt en de smaakmakers – zoals knoflook, ui, sambal en ketjap – goed opneemt. En als je denkt dat bloemkoolrijst alleen iets is voor de health nuts, think again. Het is praktisch, veelzijdig en ook nog eens snel klaar. Of je nu een doordeweeks avondje gezond wilt doen, indruk wilt maken op je gasten of gewoon lekker wilt eten zonder schuldgevoel, bloemkoolrijst past zich aan jouw plannen aan. Het is de kameleon van de keuken, en dat maakt het een must-have voor iedereen die houdt van makkelijk én lekker.
Surf en turf nasi – de ultieme combi
Kip én garnalen in één gerecht? Dat is gewoon de jackpot van nasi. Deze surf en turf nasi met bloemkoolrijst geeft je het beste van twee werelden: de sappigheid van goed gekruide kip én die zilte bite van garnalen. De kip geeft een stevige basis, terwijl de garnalen zorgen voor dat luxe tintje waar je inner foodie blij van wordt. Een smaakduo waar je sowieso complimenten mee scoort, al is het alleen van jezelf.
De nasi goreng van bloemkoolrijst maak ik graag met kip en met garnalen. Dat is overigens optioneel. Als jij niet van garnalen houdt dan laat je die weg. Hetzelfde geldt voor de kip.
Lekker variëren
Je kunt er ook supermakkelijk een vegetarische versie van maken – ideaal voor als je een Meatless Monday wilt houden of gewoon een keer zin hebt in een groente overload. Laat de kip en garnalen weg en klop 3-4 eieren los voor een luchtige omelet. Snijd die in reepjes en meng ze door de nasi goreng van bloemkoolrijst of serveer ze ernaast als topping. Voor extra smaak kun je de omelet opfleuren met een snufje sambal, een scheutje sojasaus, of wat fijngehakte bosui. Nog meer smaak erin? Voeg gebakken tempeh of tofu toe voor een lekkere bite en een plantaardige proteïneboost. Zo wordt deze nasi een echte allemansvriend die net zo lekker is als het originele recept.

Nasi goreng van bloemkoolrijst en garnalen
Ingrediënten
- 500 gr bloemkoolrijst
- 300 gr kipfilet in stukjes
- 200 gr roze garnalen
- 200 gr sperziebonen schoongemaakt in stukjes
- 75 gr tauge
- 1 bosuitje in ringetjes
- 2 teentjes knoflook gepureerd
- 1 ui gesnipperd
- 4 tl currypasta
- 1 rode peper zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
- 1 el olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Zet een pannetje op met water en kook hierin de sperziebonen kort tot beetgaar. Giet af en zet apart.
- Verhit een hapjespan, wok of grote koekenpan met de olie en bak hierin eerst de ui aan tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe, de rode peper en de currypasta en bak dit even mee. Voeg nu de kipfilet toe en bak deze goudbruin en gaar.
- Voeg als laatste de sperziebonen en de bloemkoolrijst toe en bak het geheel even goed om tot heet. De bloemkoolrijst heeft niet lang nodig. Bak dit dan ook niet te lang! Doe als laatste de garnalen erdoor om deze even mee te verwarmen.
- Serveer de nasi met de bosuitjes eroverheen gestrooid.
- Ook lekker met een dun gebakken omelet in reepjes gesneden.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.