Naan met koriander en knoflook

Naan met koriander en knoflook: een lekker brood met kruiden, dat net even wat spannender is dan de naturel versie. 

Naan

Dit brood, genaamd naan, wordt gemaakt van tarwemeel. Ongeveer 2500 jaar geleden werd er in India geëxperimenteerd met gist. Gist werd al gebruikt voor bier en zuurdesembrood, maar plots ontstond naan: een brood (‘naan’ betekent ‘brood’, dus als wij ‘naanbrood’ zeggen, is dat eigenlijk dubbelop!). Dit brood wordt in India gebakken tegen de wanden van kleiovens. Maar in ons kikkerlandje maken we het in de gewone oven of op het fornuis in een hele hete pan. En de gist wordt trouwens ook vaak vervangen door bakpoeder. Dit brood is in India één van de belangrijkste bijgerechten, en past toevallig ontzettend goed bij mijn Indiase butter chicken recept

Mijn eigen draai aan het brood

Naan is vaak naturel, en wordt vaak ingesmeerd met gesmolten boter en knoflook (yum!). Wist je dat naan dient als een soort lepel om gerechten mee op te scheppen? Dat scheelt weer afwas… Je hoeft natuurlijk geen naturel brood te maken, want je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld melk en yoghurt toevoegen aan het deeg om meer volume te creëren. Het is ook mogelijk om aan het basisdeeg kruiden toe te voegen.

Vandaag maak ik het naanbrood met koriander en knoflook. Het is niet moeilijk, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Wees gerust: het resultaat is het meer dan waard!

Tip: bak het naanbrood in een grote pan met anti-aanbaklaag

Naan met koriander en knoflook 2

Naan met koriander en knoflook 2
Totale tijd1 uur 50 minuten

Naan met koriander en knoflook

4.17 van 12 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 stuks
  • 1/2 zakje droge gist
  • 1 tl suiker
  • 150 g patentbloem
  • ½ el nigellazaad optioneel
  • 1/2 tl fijn zout
  • 1 el boter gesmolten, plus extra
  • 75 ml yoghurt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 4 takjes koriander blad fijngehakt

Bereidingswijze: 

  • Meng de droge gist in een kommetje met de suiker en 4 eetlepels warm water. Laat 10 minuten staan. Doe de patentbloem in een mengkom en roer er het nigellazaad en zout doorheen. Maak een kuiltje in het midden. Schep de gesmolten boter en de yoghurt in het kuiltje, giet het gistmengsel erbij en roer tot het samenkomt in een zacht, plakkerig deeg.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak. Voeg de knoflook en koriander toe en kneed het 5-10 minuten, tot het deeg nog steeds zacht is, maar ook glad en elastisch. Maak de mengkom schoon, vet in met boter en leg het deeg erin. Dek af en laat 1 uur rijzen.
  • Deel het deeg in vier gelijke delen en rol elk deel tot een ovalen broodje van ca. 20 cm lang, druk een beetje plat. Verhit een droge antiaanbakpan tot deze flink heet is. Bak hierin de naanbroodjes, eventueel twee aan twee als de pan niet groot genoeg is, in ongeveer 3 minuten per kant gaar. Ze zullen opbollen tijdens het bakken. Lekker bij curries, zoals de boterkip.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.