Mosselen schoonmaken
Het is superbelangrijk om mosselen hƩƩl goed schoon te maken voor zo’n lekker mosselpannetje. Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel de mosselen af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water tot je ze gaat gebruiken ā het liefst zo snel mogelijk. Een schone wasbak is hierbij ideaal!
Nog een heerlijk mosselrecept: spaghetti met mosselen en venkel
De ideale mosselpan
Je kunt zo’n mosselpannetje natuurlijk gewoon in een hele grote (hoge) stoofpan maken, of een heel grote wok als je het bijvoorbeeld voor twee personen maakt. Maar Ć©cht ideaal is natuurlijk een mosselpan. Die staat ook zo mooi op tafel! Hieronder link in mijn favoriet ā gelukkig een heel betaalbaar exemplaar.
Het mosselseizoen
Vroeger zeiden we dat mosselen in het seizoen waren als de ārā in de maand zat. Eigenlijk klopt dat tegenwoordig niet meer: sinds mosselen gekoeld vervoerd kunnen worden is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Beter houd je dus de ārā in het seizoen aan: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en dus niet in de lente.
Supergoede kwaliteit Zeeuwse mosselen
Ik ben dol op mosselen, en dan vooral op Zeeuwse mosselen. Een koud voorjaar, met veel regen afgewisseld met zonneschijn, heeft gelukkig gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Mosselkwekers, mosselhandelaren en wetenschappers zijn het erover eens dat de huidige kwaliteit van de schelpdieren begin juli 2021 sinds mensenheugenis niet is gezien. Mosselkweker Jan Schot vertelt: ‘De natuur verrast ons dit jaar. De kwaliteit van de mosselen is fenomenaal goed. Wij zien vispercentages van 30 tot 35 procent. Zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit!’
Eerste mosselautomaat in Nederland
Een leuk weetje: dit jaar is in Yerseke de eerste mosselautomaat van Nederland in gebruik genomen. De koelautomaat staat direct aan de haven. Rechtstreeks vanaf de kweker zijn hier van ās morgens vroeg tot ās avonds laat verse mosselen verkrijgbaar. In BelgiĆ« zijn dergelijke mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Zeker een tip om eens te bezoeken als je in de buurt bent ā om vervolgens thuis zo’n smakelijk mosselpannetje op tafel te zetten.

Hollands mosselpannetje met witte wijn
Ingrediƫnten
- 2 kg verse mosselen in de schelp schoongemaakt, kapotte weggegooid
- 2 el olijfolie
- 250 g fijngesneden soepgroente
- 1 teen knoflook geperst
- zout en peper
- 100 ml droge witte wijn
- 100 ml slagroom of kookroom
- 1 bosje platte peterselie blad fijngesneden
- knapperig (stok)brood voor erbij
Bereidingswijze:
- Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel de mosselen af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
- Verhit de olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak hierin de soepgroenten en knoflook met een snuf zout 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de mosselen en witte wijn toe, schep om en breng op hoog vuur aan de kook. Dek af met een deksel en laat de mosselen, af en toe schuddend met de pan, 4-5 minuten garen, of tot de schelpen open zijn gegaan.
- Controleer alle mosselen en gooi eventuele exemplaren die nu nog steeds dicht zijn weg. Giet de slagroom erbij en laat het mosselpannetje nog even doorwarmen. Strooi de peterselie erover en haal de pan van het vuur.
- Serveer de mosselen in kommen met het (stok)brood erbij.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.