Hollands mosselpannetje met witte wijn

Mosselen schoonmaken

Het is superbelangrijk om mosselen hƩƩl goed schoon te maken voor zo’n lekker mosselpannetje. Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel de mosselen af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water tot je ze gaat gebruiken – het liefst zo snel mogelijk. Een schone wasbak is hierbij ideaal!

Nog een heerlijk mosselrecept: spaghetti met mosselen en venkel

De ideale mosselpan

Je kunt zo’n mosselpannetje natuurlijk gewoon in een hele grote (hoge) stoofpan maken, of een heel grote wok als je het bijvoorbeeld voor twee personen maakt. Maar Ć©cht ideaal is natuurlijk een mosselpan. Die staat ook zo mooi op tafel! Hieronder link in mijn favoriet – gelukkig een heel betaalbaar exemplaar.

Het mosselseizoen

Vroeger zeiden we dat mosselen in het seizoen waren als de ā€˜r’ in de maand zat. Eigenlijk klopt dat tegenwoordig niet meer: sinds mosselen gekoeld vervoerd kunnen worden is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Beter houd je dus de ā€˜r’ in het seizoen aan: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en dus niet in de lente.

Supergoede kwaliteit Zeeuwse mosselen

Ik ben dol op mosselen, en dan vooral op Zeeuwse mosselen. Een koud voorjaar, met veel regen afgewisseld met zonneschijn, heeft gelukkig gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Mosselkwekers, mosselhandelaren en wetenschappers zijn het erover eens dat de huidige kwaliteit van de schelpdieren begin juli 2021 sinds mensenheugenis niet is gezien. Mosselkweker Jan Schot vertelt: ‘De natuur verrast ons dit jaar. De kwaliteit van de mosselen is fenomenaal goed. Wij zien vispercentages van 30 tot 35 procent. Zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit!’

Eerste mosselautomaat in Nederland

Een leuk weetje: dit jaar is in Yerseke de eerste mosselautomaat van Nederland in gebruik genomen. De koelautomaat staat direct aan de haven. Rechtstreeks vanaf de kweker zijn hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verse mosselen verkrijgbaar. In BelgiĆ« zijn dergelijke mosselautomaten al langer een bekend fenomeen. Zeker een tip om eens te bezoeken als je in de buurt bent – om vervolgens thuis zo’n smakelijk mosselpannetje op tafel te zetten.

Hollands mosselpannetje
Totale tijd30 minuten

Hollands mosselpannetje met witte wijn

4.31 van 115 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 2 kg verse mosselen in de schelp schoongemaakt, kapotte weggegooid
  • 2 el olijfolie
  • 250 g fijngesneden soepgroente
  • 1 teen knoflook geperst
  • zout en peper
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • 1 bosje platte peterselie blad fijngesneden
  • knapperig (stok)brood voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel de mosselen af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
  • Verhit de olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak hierin de soepgroenten en knoflook met een snuf zout 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de mosselen en witte wijn toe, schep om en breng op hoog vuur aan de kook. Dek af met een deksel en laat de mosselen, af en toe schuddend met de pan, 4-5 minuten garen, of tot de schelpen open zijn gegaan.
  • Controleer alle mosselen en gooi eventuele exemplaren die nu nog steeds dicht zijn weg. Giet de slagroom erbij en laat het mosselpannetje nog even doorwarmen. Strooi de peterselie erover en haal de pan van het vuur.
  • Serveer de mosselen in kommen met het (stok)brood erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 434kcalKoolhydraten: 20gProteine: 33gVet: 22gVerzadigde vetten: 8gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 9gCholesterol: 106mgNatrium: 778mgKalium: 1067mgVezels: 3gSuiker: 1gVitamine A: 5150IUVitamine C: 46mgCalcium: 122mgIJzer: 12mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.