Dumplings
Dumplings zijn kleine gevulde deegvellen die vaak in een mooie vorm gevouwen zijn. Ze worden vaak gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd. Dumplings zijn populair in verschillende keukens over de hele wereld, zoals de Chinese, Japanse, Koreaanse en Oost-Europese keuken. Mijn makkelijke dumplings lijken het meest op gyoza’s. Gyoza is een Japanse vorm van dumplings die vergelijkbaar is met de Chinese jiaozi. Het zijn kleine deegpakketjes gevuld met een mengsel van gehakt vlees (zoals varkensvlees of kip), fijngehakte kool, knoflook, gember en andere smaakmakers.
Miljuschka’s makkelijke dumplings
Je kent ze vast, die prachtige gevouwen gyoza’s met een krokante onderkant en perfect gestoomde binnen én bovenkant. Hoe mooi ze ook zijn, het is dus wel even wat gepriegel. En soms, heb je daar gewoon écht geen zin in. Nou, dan heb ik iets voor jou bedacht, mijn makkelijke dumplings. Je hebt hier maar een paar dingen voor nodig. Ten eerste koop je gewoon kant-en-klare gyoza vellen in de supermarkt of in de toko en vervolgens maak je een ultra makkelijke vulling van kipgehakt. De gyoza vellen, vul je gemakkelijk door de vulling erop te spuiten en het velletje dicht te vouwen. Even krokant bakken en nog heel even stomen en klaar ben je. Ik eet ze met mijn zelfgemaakte chili olie, heerlijk!
Dumpling hack
Als ik het zelf mag zeggen, is dit dus een geniale dumpling hack. Je maakt ze zoveel sneller dan normaal gesproken en ze maken echt hetzelfde. Maar er zijn nog een paar fantastische dumplings hacks. Komen ze:
- Maak gebruik van een vochtige doek: Leg een vochtige doek over de dumplings om uitdroging te voorkomen, terwijl je bezig bent met het vullen en vouwen van de dumplings, zo zorg je dat de gyoza vel niet uitdroogt en kapot gaat.
- Gebruik water of eiwit als lijm: Om de randen van de dumplingwrapper te verzegelen, kun je water of eiwit langs de randen strijken voordat je de dumplings vouwt. Zo zorg je dat de vulling niet overal beland.
- Bewaar dumplings op een bakplaat: Wil je altijd dumplings in huis hebben? Maak dan een grote hoeveelheid en leg de dumplings op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een zakje doen voor langdurige opslag. Op deze manier voorkom je dat ze aan elkaar plakken.
- Gebruik een dumpling maker: Wil je toch dat mooie randje aan jouw dumpling, maar niet zelf aan de slag? Investeer in een dumpling maker, ook wel een dumplingvorm genoemd. Hiermee kun je snel en gemakkelijk dumplings maken met een consistente vorm en grootte. Ik zelf gebruik vaak deze:

Miljuschka's makkelijke dumplings
Ingrediënten
- 500 gr kipgehakt
- 15 gr bieslook
- 2 cm gember
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el sake
- 12 gyoza vellen (ontdooid)
- 2 el zonnebloemolie
- Handje sesamzaadjes
- Fijngesneden lente-ui (ter garnering)
- 30 ml sojasaus
- 1 limoen (sap)
Bereidingswijze:
- Doe het gehakt met de fijngesneden bieslook, geraspte gember, sojasaus, sesamolie en sake in een diepvrieszak en kneed goed door.
- Knip de punt van de diepvrieszak open en verdeel het gehakt over de gyoza vellen.
- Vouw de gyoza vellen dubbel zodat deze dicht zijn, blijft het niet plakken dan kan je aan de bovenkant een beetje water gebruiken om het velletje aan elkaar te laten plakken.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak ze aan beide kanten goudbruin en stoom vervolgens verder met een scheutje water voor 5 minuten, totdat ze gaar zijn.
- Meng het limoensap en de sojasaus in een kommetje. Snijd de lente-ui fijn. Leg de gyoza’s op een mooi bord en serveer met de sesamzaadjes, lente-ui en het soja-limoen sausje.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.