Met deze Mexicaanse steak met chipotle en aardappel-maispuree haal je een Zuid-Amerikaans feestje in huis. Rijk aan smaak, en een beleving op je tong.
Mexicaanse steak
Voor dit gerecht haal je vier goede biefstukken, het liefst bij een slager. Je marineert ze in een het chipotlemengsel en laat dit vervolgens even goed intrekken. Na het marineren bak je de steak kort aan in een goede pan, en serveer je het met de aardappel-maispuree. Hmmm, wat een geur en smaak!
Gek op deze Mexicaanse steak en Mexicaanse gerechten? Maak dan ook eens deze stevige Mexicaanse runderstoof met poblano pepers.
Marineren in chipotle
Om het vlees een lekkere Mexicaanse smaak te geven, maak ik een chipotlemarinade. Deze marinade maak ik van chipotlesaus, zonnebloemolie, limoensap en limoenrasp. Chipotle is een gerookte jalapeñopeper, en is typisch Mexicaans. Deze marinade geeft de Mexicaanse steak een rokerige smaak met frisse tinten door de limoen.
Tip: je kunt natuurlijk zelf kiezen welke variant chipotlesaus je in huis haalt. Mild of pittig het kan allemaal.

Mexicaanse steak met chipotle en aardappel-maispuree
Ingrediënten
- 1 el chipotlesaus
- 1 el zonnebloemolie
- sap en rasp van 1 limoen
- 4 biefstukken
- 1 kg kruimige aardappels in stukken
- zout en zwarte peper
- 450 g mais uit blik uitgelekt
- 25 g boter
- 2 el crème fraîche
Bereidingswijze:
- Meng de chipotlesaus met de zonnebloemolie, het limoensap en de limoenrasp tot een chipotlemarinade. Leg de biefstukjes in een schaal, schenk de chipotlemarinade eroverheen en wentel de biefstukjes in de marinade. Dek af met plasticfolie en laat buiten de koelkast 30 minuten marineren. Zet intussen de aardappels in een laag koud, gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar.
- Bak de uitgelekte maiskorrels in de boter onder af en toe roeren op middelhoog vuur bruin.
- Bak vlak voordat de aardappels klaar zijn de biefstukjes in een anti-aanbakpan rondom bruin en vanbinnen naar wens gaar – in circa 2-3 minuten per kant zijn ze medium. Laat even rusten onder aluminiumfolie terwijl je de stamppot afmaakt.
- Giet de aardappels af, doe ze terug in de pan met de crème fraîche en stamp tot puree. Schep de maiskorrels erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de chipotlesteaks met de aardappel-maisstamppot.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.