Brunch recepten

Dit recept valt onder

Heerlijke chilaquiles

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

12 maistortilla's (klein)

300 ml rode salsa

125 ml zure room

100 gr Mexicaanse kaas (of gewone geraspte kaas)

1 bosje verse koriander

60 ml olie

1/2 ui, in ringetjes

zout

250 gr kipfilet, gekookt en uit elkaar getrokken

Sharing is caring!

De Mexicaanse versie van een heerlijke snack kun je mij echt wel elke dag voorzetten. Zelf chilaquiles maken is ook echt niet ingewikkeld om te doen en kost je slechts een minuutje of 15. Het is wel het lekkerste als je dit snelle gerechtje voor chilaquiles meteen warm voorzet.

Maak je het al van tevoren klaar dan worden de gebakken tortilla’s een beetje taai en dat is zonde. Dus maken en meteen opeten is het advies!

Maken van de chilaquiles

Voor je de chilaquiles gaat maken kun je de tortilla’s het beste wat laten uitdrogen. Dan worden ze extra krokant. Ik snij ze al van tevoren en laat ze gewoon een nachtje open en bloot liggen zodat ze goed droog zijn. Het bakken de volgende dag is dan zo gebeurd.

Uitlekken op keukenpapier

Het uitlekken op keukenpapier is wel heel belangrijk. Doe je dat niet, dan worden ze niet goed krokant. Hetzelfde geldt voor het bakken in de pan. Doe dat niet in een keer maar bak ze in gedeeltes zodat ze ruimte hebben in de pan.

Zelf chilaquiles maken

Topping

Met de toppings voor de chilaquiles kun je los gaan. Ik vind het heerlijk met zure room, verse koriander, geraspte kaas en guacamole. Maar je kunt het ook goed combineren met bonen voor een maaltijd bijvoorbeeld.

Check ook alle Mexicaanse recepten hier.

Zelf chilaquiles maken

Chilaquiles zelf maken

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 12 maistortilla's (klein)
  • 300 ml rode salsa
  • 125 ml zure room
  • 100 gr Mexicaanse kaas (of gewone geraspte kaas)
  • 1 bosje verse koriander
  • 60 ml olie
  • 1/2 ui, in ringetjes
  • zout
  • 250 gr kipfilet, gekookt en uit elkaar getrokken

Instructies

  1. Snij de tortilla's in 6 stukken en laat uitdrogen. Dit hoeft overigens niet perse maar zorgt wel voor extra knapperige tortilla's.
  2. Verhit 1 el olie in de koekenpan en bak de tortilla's in batches tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Doe dit in batches zodat er niet teveel tegelijk in de pan zit.
  3. Maak de koekenpan schoon, zet het vuur op medium hoogte en voeg een beetje olie toe. Voeg de salsa toe aan de pan en warm dit op.
  4. Roer de gebakken tortilla's er voorzichtig door zonder ze te breken. Voeg de kip toe en bedek dit ook met de salsa. Kook dit heel even door.
  5. Serveer met verkruimelde kaas, verse koriander, ui en top met de zure room. Ook heerlijk met bonen en avocado!

Nog meer lekkers