De Mexicaanse versie van een heerlijke snack kun je mij echt wel elke dag voorzetten. Zelf chilaquiles maken is ook echt niet ingewikkeld om te doen en kost je slechts een minuutje of 15. Het is wel het lekkerste als je dit snelle gerechtje voor chilaquiles meteen warm voorzet.
Maak je het al van tevoren klaar dan worden de gebakken tortilla‘s een beetje taai en dat is zonde. Dus maken en meteen opeten is het advies!
Maken van de chilaquiles
Voor je de chilaquiles gaat maken kun je de tortilla’s het beste wat laten uitdrogen. Dan worden ze extra krokant. Ik snij ze al van tevoren en laat ze gewoon een nachtje open en bloot liggen zodat ze goed droog zijn. Het bakken de volgende dag is dan zo gebeurd.
Uitlekken op keukenpapier
Het uitlekken op keukenpapier is wel heel belangrijk. Doe je dat niet, dan worden ze niet goed krokant. Hetzelfde geldt voor het bakken in de pan. Doe dat niet in een keer maar bak ze in gedeeltes zodat ze ruimte hebben in de pan.
Topping
Met de toppings voor de chilaquiles kun je los gaan. Ik vind het heerlijk met zure room, verse koriander, geraspte kaas en guacamole. Maar je kunt het ook goed combineren met bonen voor een maaltijd bijvoorbeeld.
Check ook alle Mexicaanse recepten hier.

Heerlijke chilaquiles
Ingrediënten
Ingrediënten
- 12 maistortilla's klein
- 300 ml rode salsa
- 125 ml zure room
- 100 gr Mexicaanse kaas of gewone geraspte kaas
- 1 bosje verse koriander
- 60 ml olie
- 1/2 ui in ringetjes
- Zout
- 250 gr kipfilet gekookt en uit elkaar getrokken
Bereidingswijze:
Instructies
- Snijd de tortilla's in 6 stukken en laat uitdrogen. Dit hoeft overigens niet perse maar zorgt wel voor extra knapperige tortilla's.
- Verhit 1 el olie in de koekenpan en bak de tortilla's in batches tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Doe dit in batches zodat er niet teveel tegelijk in de pan zit.
- Maak de koekenpan schoon, zet het vuur op medium hoogte en voeg een beetje olie toe. Voeg de salsa toe aan de pan en warm dit op.
- Roer de gebakken tortilla's er voorzichtig door zonder ze te breken. Voeg de kip toe en bedek dit ook met de salsa. Kook dit heel even door.
- Serveer met verkruimelde kaas, verse koriander, ui en top met de zure room. Ook heerlijk met bonen en avocado!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.