Linzen: een goede vleesvervanger
Linzen, peulvruchten met schil die er in vele soorten zijn, bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. De bruine zijn vaak wat zachter en de groene hebben een wat stevige structuur. Linzen bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervanger gebruikt worden – of als aanvulling op vlees. Kortom: de ideale toevoeging aan deze Mediterraanse kip-linzenburger!
Mediterraanse kip-linzenburger
Je brengt de burger op smaak met lekkere Mediterraanse kruiden. Vervolgens vorm je het gehakt tot een burger. Dit is het makkelijkste met behulp van een hamburgerpers. Heb je die nog niet in huis? Kijk dan eens naar deze handige hamburgerpers inclusief waxpapiertjes zodat het vlees niet blijft plakken!
Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Bridget Maasland. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:


Mediterraanse kip-linzenburger
Ingrediënten
Voor de burger
- 400 gram kipdijfilet
- 100 gram linzen uit blik
- 1 sjalotje
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el fijngehakte groene olijven zonder pit
- 5 takjes peterselie
- 2 el paneermeel
- 4 burgerbroodjes
Toppings
- 4 el mayonaise
- 2 el zongedroogde tomaatjes fijngehakt
- 0,5 rode ui
- 1 el rode wijnazijn
- 1 tomaat in plakjes
- 4 blaadjes krulsla
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Doe de kipdijfilet in de keukenmachine met de linzen, schoongemaakt knoflookteentje, rozemarijn, oregano, olijven en peterselie.
- Maal in de keukenmachine tot een substantie met nog wat structuur, niet helemaal glad. Meng paneermeel en sjalot erdoor en peper en zout. Vorm er vier burgers van.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak aan beide kanten bruin. Draai het vuur laag en laat de burgers rustig gaar worden.
- Meng intussen de mayonaise met gehakte zongedroogde tomaatjes.
- Snij de rode ui in dunne ringen en leg even in de rode wijnazijn, zodat ze iets zachter worden.
- Snijd de broodjes open en besmeer met tomatenmayo. Leg het blaadje sla erop, gevolgd door een burger, een plakje tomaat, wat ui en het bovenkantje.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.