Mediterraanse kip-linzenburger

Linzen: een goede vleesvervanger 

Linzen, peulvruchten met schil die er in vele soorten zijn, bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. De bruine zijn vaak wat zachter en de groene hebben een wat stevige structuur. Linzen bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervanger gebruikt worden – of als aanvulling op vlees. Kortom: de ideale toevoeging aan deze Mediterraanse kip-linzenburger!

Mediterraanse kip-linzenburger

Je brengt de burger op smaak met lekkere Mediterraanse kruiden. Vervolgens vorm je het gehakt tot een burger. Dit is het makkelijkste met behulp van een hamburgerpers. Heb je die nog niet in huis? Kijk dan eens naar deze handige hamburgerpers inclusief waxpapiertjes zodat het vlees niet blijft plakken! 

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Bridget Maasland. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:

Mediterraanse kip-linzenburger

Mediterraanse kip-linzenburger
Totale tijd30 minuten

Mediterraanse kip-linzenburger

5 van 1 stem
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen

Voor de burger

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 gram linzen uit blik
  • 1 sjalotje
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el fijngehakte groene olijven zonder pit
  • 5 takjes peterselie
  • 2 el paneermeel
  • 4 burgerbroodjes

Toppings

  • 4 el mayonaise
  • 2 el zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • 0,5 rode ui
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tomaat in plakjes
  • 4 blaadjes krulsla
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Doe de kipdijfilet in de keukenmachine met de linzen, schoongemaakt knoflookteentje, rozemarijn, oregano, olijven en peterselie.
  • Maal in de keukenmachine tot een substantie met nog wat structuur, niet helemaal glad. Meng paneermeel en sjalot erdoor en peper en zout. Vorm er vier burgers van.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak aan beide kanten bruin. Draai het vuur laag en laat de burgers rustig gaar worden.
  • Meng intussen de mayonaise met gehakte zongedroogde tomaatjes.
  • Snij de rode ui in dunne ringen en leg even in de rode wijnazijn, zodat ze iets zachter worden.
  • Snijd de broodjes open en besmeer met tomatenmayo. Leg het blaadje sla erop, gevolgd door een burger, een plakje tomaat, wat ui en het bovenkantje.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 415kcalKoolhydraten: 37gProteine: 28gVet: 17gVerzadigde vetten: 3gPolyunsaturated Fat: 8gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 101mgNatrium: 505mgKalium: 660mgVezels: 5gSuiker: 7gVitamine A: 1730IUVitamine C: 10mgCalcium: 139mgIJzer: 5mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.