Mediterraanse kip-linzenburger

Linzen: een goede vleesvervanger 

Linzen, peulvruchten met schil die er in vele soorten zijn, bevatten enorm veel voedingsvezels en worden al eeuwenlang gegeten. Je hebt ze in allerlei kleuren, maar ze lijken qua smaak redelijk allemaal op elkaar. De bruine zijn vaak wat zachter en de groene hebben een wat stevige structuur. Linzen bevatten veel eiwitten en kunnen daardoor goed als vleesvervanger gebruikt worden – of als aanvulling op vlees. Kortom: de ideale toevoeging aan deze Mediterraanse kip-linzenburger!

Mediterraanse kip-linzenburger

Mediterraanse kip-linzenburger

Je brengt de burger op smaak met lekkere Mediterraanse kruiden. Vervolgens vorm je het gehakt tot een burger. Dit is het makkelijkste met behulp van een hamburgerpers. Heb je die nog niet in huis? Kijk dan eens naar deze handige hamburgerpers inclusief waxpapiertjes zodat het vlees niet blijft plakken! 

Tips om je burger perfect te bakken:

Goed heet beginnen: Verhit je pan eerst op middelhoog tot hoog vuur zodat de burgers een mooie korst krijgen. Die karamellisatie is smaak-rijk.

Rust & zachtheid: Laat het vuur na de korstvorming wat zakken en bak verder tot de burger gaar is. Te lang bakken op hoog vuur droogt ā€˜m uit.

Niet te vaak keren: Draai ā€˜m ƩƩn keer om, geduld wordt beloond.

Check de kern: Omdat er linzen in zitten, volg je de gaartijd iets anders dan bij pure kipburgers: de burger moet stevig zijn, maar nog nƩt sappig binnenin.

Mediterraanse kip-linzenburger
Totale tijd30 minuten

Mediterraanse kip-linzenburger

5 van 1 stem
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen

Voor de burger

  • 400 gram kipdijfilet
  • 100 gram linzen uit blik
  • 1 sjalotje
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el fijngehakte groene olijven zonder pit
  • 5 takjes peterselie
  • 2 el paneermeel
  • 4 burgerbroodjes

Toppings

  • 4 el mayonaise
  • 2 el zongedroogde tomaatjes fijngehakt
  • 0,5 rode ui
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tomaat in plakjes
  • 4 blaadjes krulsla
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Doe de kipdijfilet in de keukenmachine met de linzen, schoongemaakt knoflookteentje, rozemarijn, oregano, olijven en peterselie.
  • Maal in de keukenmachine tot een substantie met nog wat structuur, niet helemaal glad. Meng paneermeel en sjalot erdoor en peper en zout. Vorm er vier burgers van.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak aan beide kanten bruin. Draai het vuur laag en laat de burgers rustig gaar worden.
  • Meng intussen de mayonaise met gehakte zongedroogde tomaatjes.
  • Snij de rode ui in dunne ringen en leg even in de rode wijnazijn, zodat ze iets zachter worden.
  • Snijd de broodjes open en besmeer met tomatenmayo. Leg het blaadje sla erop, gevolgd door een burger, een plakje tomaat, wat ui en het bovenkantje.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 415kcalKoolhydraten: 37gProteine: 28gVet: 17gVerzadigde vetten: 3gPolyunsaturated Fat: 8gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 101mgNatrium: 505mgKalium: 660mgVezels: 5gSuiker: 7gVitamine A: 1730IUVitamine C: 10mgCalcium: 139mgIJzer: 5mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.