Mandarijn
Deze heerlijke citrusvrucht, afkomstig van de mandarijnboom, speelt de hoofdrol in deze zoete cake. Helaas is ons klimaat niet geschikt voor de mandarijnboom, dus importeren wij de vrucht uit landen als Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Mandarijnen worden geplukt tussen september en februari, en zijn op hun zoetst vanaf november. Hoe strakker de vrucht in z’n vel zit, hoe verser en sappiger deze is. Verse mandarijnen zijn zoet van smaak, en kunnen in vele gerechten verwerkt worden. Denk maar eens aan salades en toetjes.

Gek op desserts met fruit? Maak dan ook eens pruimen-speltcake of mijn bananenbrood.
Handig bij het bakken van de mandarijnencake
Je maakt deze mandarijnencake het beste in een cakevorm. Jullie hebben vast en zeker wel een standaard langwerpig cakeblik in huis, maar ik maakte de cake deze keer in een ronde cakevorm.

Mandarijnencake
Ingrediënten
- 250 gram biologische mandarijnen
- 150 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- 200 gram kristalsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl zout
- poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 175°C.
- Was de mandarijnen, houd er eentje apart en doe de rest in hun geheel in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten koken tot ze helemaal zacht zijn. Laat een beetje afkoelen, snijd open en haal de pitjes en grote witte vellen er uit. Pureer in de keukenmachine tot een gladde puree. Meng zonnebloemolie, eieren en suiker door de mandarijnpuree en spatel dan zelfrijzend bakmeel en zout erdoor.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag er in. Zet de cake 10 minuten in de oven en haal er dan uit. Snijd de laatste mandarijn met schil en al in dunne plakjes en leg bovenop de cake. Bak nog 30-40 minuten tot een satéprikker er droog uit komt. Garneer met poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.