Makkelijke Shepherd’s pie

De basis

Zoals ik al zei, bestaat Shepherd’s pie onder andere uit gehakt. Traditioneel gezien gebruik je lamsgehakt, vandaar de naam Shepherd’s pie, wat dus verwijst naar de schaapherder. Natuurlijk hoef je geen schaapherder te zijn om van deze lekkernij te genieten. Ik gebruik trouwens gewoon gemengd gehakt. Net zo lekker.

In een pan fruit ik wat ui, knoflook, wortel en bleekselderij. Daar voeg ik vervolgens het gehakt aan toe. Dit laat ik even pruttelen en daar voeg ik vervolgens tomatenpuree en worcestersaus aan toe. Breng het op smaak met wat peper en zout. Ik maak er een geheel van door wat bouillon toe te voegen. Dit laat ik even koken tot het ingedikt is. Het gehaktmengsel dient zo meteen als de basis voor de Shepherd’s pie. Zo veel smaak!

Een laagje van aardappel puree

Hoewel Shepherd’s pie een beetje lijkt op hartige taart, wordt het niet van taartdeeg gemaakt. Nee, het gehaktmengsel maak je dicht met een laagje aardappel puree. Dit maak je door aardappels 12 tot 15 minuten te koken. Vervolgens giet je het af en roer je er kaas en roomkaas doorheen.

Zodra de puree iets is afgekoeld voeg je er nog geklopt eitje aan toe. Dit geeft de Shepherd’s pie een mooie korst. Zorg er wel voor dat je het opgeklopte eitje er snel doorheen roert, anders gaat het stollen.

Een vega optie

Eet je liever vegetarisch, maar ben je toch benieuwd naar mijn recept voor een makkelijke Shepherd’s pie? Gebruik dan de 350 gram vega gehakt en vul het mengsel aan met één blik linzen. Eet smakelijk!

Ook lekker: hartige taart met geitenkaas en gepofte tomaat.

Sheperds Pie miljuschka

Totale tijd1 uur

Makkelijke Shepherd’s pie

4.20 van 30 stemmen
Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 uien klein
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 800 gr kruimige aardappels
  • 2 el olijfolie
  • 750 gr gemengd gehakt
  • 4 el tomatenpuree
  • 3 el Worcestershire saus
  • 500 ml rundvleesbouillon
  • 50 gr geraspte belegen kaas
  • 150 gr roomkaas
  • 2 eieren
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte), 180 graden (hetelucht)
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Snijd de bleekselderij in halve ringetjes. Maak de wortel schoon en snijd in stukjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze over in een pan met net genoeg water tot ze onderstaan. Voeg zout toe en kook ze in 12-15 minuten gaar.
  • Gebruik een pan die in de oven kan. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in 3-4 minuten op laag vuur lichtbruin. Draai het vuur hoog en voeg het gehakt toe, bak ca. 7-8 minuten mee, roer de tomatenpuree en worcestershire saus er door en bak 1-2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de bouillon in de pan, roer door en laat 8-9 minuten koken tot de bouillon is ingekookt en er en dikke saus overblijf
  • Giet ondertussen de aardappels af, roer de geraspte kaas en roomkaas er door, laat de puree iets afkoelen. Klop de eieren los en roer snel door de puree. Breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de gehaktsaus en zet de pan 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is. Bestrooi eventueel met wat extra geraspte kaas.

Tip!

De eidooiers zorgen voor een mooie bruine korst. Klop ze snel door de puree, zodat ze geen kans krijgen om te stollen.
Wil je minder vlees eten? Gebruik dan eens voor de helft vegetarisch gehakt of kies gebruik 350 gram gehakt en 1 blik linzen.
Heb je geen pan die in de oven kan? Schep de saus dan in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree er over.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.20 from 30 votes (29 ratings without comment)