Nog niet al te lang geleden deelde ik een heerlijke runder-ragú met je. En in dat artikel vertelde ik ook dat je relatief makkelijk een vegetarische ragú kunt maken met linzen. Een linzen ragú, dus! Het leek me een goed idee om het recept voor jullie uit te werken en hier te delen. In de basis is het recept niet heel anders dan de vleesversie; het grote verschil is uiteraard dat je linzen gebruikt in plaats van vlees.
Je begint, net als vaak in Italiaanse gerechten, met het bakken van de ui. Vervolgens voeg je de wortel, bleekselderij en de champignons toe. Vervolgens de sojasaus, knoflook en linzen – dit geheel bak je even een paar minuten mee.
Dan komen de kokosmelk en de tomatenblokjes erbij en je breng alles op smaak met de specerijen. Vervolgens laat je het een minuutje of 10 lekker pruttelen. De linzen zijn natuurlijk al gaar (aangezien ze uit blik komen), dus die hebben gelukkig niet veel tijd nodig. Als laatste roer je de gehakte walnoten erdoor of je strooit deze eroverheen bij het serveren.
Serveer de linzen ragú met een lekkere pasta en geraspte Parmezaanse kaas. Overigens is dit gerecht lactosevrij; dus wil je het volledig lactosevrij houden, laat dan de Parmezaanse kaas weg of vervang deze door een plantaardige variant op kaas.
Tip: heb je een notenallergie? Dan kun je de walnoten prima weglaten. Dat is een extra toevoeging, maar geen must.

Linzen ragu
Ingrediënten
- 1-2 el olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 grote winterpeen fijn gehakt
- 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes
- 200 gr kastanjechampignons gehakt
- 2 el sojasaus
- 3 teentjes knoflook gehakt
- 400 gr linzen uit blik
- 120 ml kokosmelk
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 2 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 100 gr walnoten gehakt
- Zout en peper
- Serveren met:
- Pasta naar keuze
- Parmezaanse kaas
- Verse basilicum of tijm
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een ruime pan op medium voor. Voeg de ui toe en bak deze tot het mooi glazig is. Voeg de wortel en bleekselderij toe. Bak even mee. Voeg de champignons toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg sojasaus, knoflook en linzen toe en bak nog een keer voor een paar minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk, tomatenpuree en specerijen toe en zout en peper naar smaak.
- Zet het vuur lager en laat het geheel even rustig doorpruttelen voor een minuutje of 10. Voeg eventueel meer kruiden en/of peper en zout toe naar smaak.
- Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor.
- Serveer de ragu met pasta, lekker veel parmezaanse kaas en de verse kruiden
Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.