Linguine met venkelworst en gekarameliseerde tomaten

Linguine met venkelworst en gekarameliseerde tomaten: een lekkere vullende, maar niet ál te ongezonde pasta voor een doordeweekse dag. 

Linguine met venkelworst

Deze pasta maak ik met linguine – een langwerpige pasta gemaakt van durum-tarwemeel. Qua vorm ziet het er uit als een platte spaghettisliert. Om het mezelf wat makkelijk te maken, gebruik ik altijd een pastapan met ingebouwd vergiet. Superhandig!

Hoofdrol van deze pasta is de aromatische venkelworst. Dit is een verse varkensworst die op smaak is gebracht met venkelzaad. Venkel heeft een anijsachtige smaak, en zodra je de venkel verwarmd, wordt de smaak zachter en milder. Een aanrader is de venkelworst van de worstmakers Brandt & Levie, te koop bij Ekoplaza, Marqt en speciaalzaken. Bij de standaard supermarktketens en slagers kun je vaak varkenssaucijs kopen en zelf gedroogd venkelzaad toevoegen. 

Een explosie van smaken 

Deze pasta is explosie van smaken, mede dankzij die venkel. Daarnaast voeg ik kalamata-olijven toe; dit zijn Griekse olijven met een fruitige smaak. Ze zijn groter dan de standaard tafelolijven en bevatten ook meer vruchtvlees. Als laatste voeg ik ook wat kleine kerstomaatjes toe. Deze geven een extra zoete smaak aan deze pasta met venkelworst, én zijn het lekkerste als je ze met tros en al in huis haalt. Hoe rijper en verser, hoe beter. Enne: verse basilicum maakt dit pasta-feestje compleet!

Gek op venkel? Maak ook eens deze vegetarische stoofschotel met parelgort en venkel

Linguine met venkelworst en gekarameliseerde tomaten

Linguine met venkelworst en gekarameliseerde tomaten
Totale tijd30 minuten

Linguine met venkelworst en gekarameliseerde tomaten

4.67 van 12 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 500 g rijpe en geurige kleine tomaatjes doormidden
  • 4 venkelworsten
  • 3 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • 350 g gedroogde linguine
  • 4 takjes basilicum steeltjes fijngesneden, blad grof gescheurd
  • 4 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 rode chilipeper in dunne ringen
  • 1 handvol kalamataolijven ontpit, grof gehakt
  • 1-2 el kappertjes naar smaak
  • 50 ml witte wijn optioneel

Bereidingswijze: 

  • Verhit de oven voor op 180 °C.
  • Spreid de tomaatjes uit op een bakplaat, lepel er 2 eetlepels olijfolie overheen, hussel en bestrooi met zout en peper. Rooster 20 minuten in de oven, of tot de tomaatjes licht gekarameliseerd zijn.
  • Haal het worstvlees uit het vliesje en draai er kleine balletjes van.
  • Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Verhit de rest van de olijfolie in een hapjespan. Fruit hierin de basilicumsteeltjes, knoflook en chilipeper 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de worstballetjes toe en bak rondom goudbruin. Voeg de kalamataolijven, kappertjes, de tomaatjes met al het vocht van de bakplaat en eventueel de witte wijn (of anders 50 ml water) toe. Laat de saus op hoog vuur 5 minuten inkoken en de worstballetjes gaar worden.
  • Proef de saus en breng indien nodig met zout en peper op smaak. Serveer de linguine met de saus en het basilicumblad.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 811kcalKoolhydraten: 73gProteine: 30gVet: 43gVerzadigde vetten: 12gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 22gTrans Fat: 1gCholesterol: 81mgNatrium: 870mgKalium: 835mgVezels: 5gSuiker: 6gVitamine A: 1309IUVitamine C: 35mgCalcium: 55mgIJzer: 3mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.