Limoncello cheesecake
Hoe je die limoncello cheesecake maakt? Simpel! Hij gaat niet in de oven, dus de koeling doet met name het harde werk en dat betekent wel dat je er even op moet wachten. Maar agh, dan ga je toch gewoon in het zonnetje liggen. De cheesecake heet natuurlijk niet voor niets een limoncello cheesecake, dé smaakmaker van deze taart is dan ook limoncello. Wil je zeker weten dat je een goede citroen likeur te pakken hebt, kijk dan of de citroenen uit de Sorento kust van Italië komen, dat zijn namelijk de echte. Verder wordt deze cheesecake niet met roomkaas, maar ricotta gemaakt. Zo blijven we helemaal in de Italiaanse sferen.
No-bake taart
De naam zegt het al hè, no-bake. Oftewel niet gebakken. Een no-bake taart is dus een taart die niet in de oven gebakken hoeft te worden. In plaats daarvan wordt de taart meestal in de koelkast of vriezer gezet om op te stijven. No-bake taarten zijn vaak sneller en eenvoudiger te maken dan traditionele gebakken taarten. Precies om die reden, zijn ze populair in de zomer wanneer mensen de hitte van de oven willen vermijden. En dat snap ik maar al te goed.
Cocktails & cheesecakes
Het is niet de eerste keer dat ik een cheesecake heb gemaakt op basis van een drankje. Zo maakte ik eerder al een piña colada cheesecake. Daar gaat alleen geen echte drank doorheen. Het is dus meer de smaak gebaseerd op de cocktail. Bij deze limoncello cheesecake is dat anders. Door dit recept gaat namelijk een flinke scheut limoncello. Let dan ook op als de taart wil maken voor kinderen of zwangere vrouwen. Dat is namelijk niet de bedoeling, dit een dus echt een 18+ cheesecake. Oeh, dat klinkt toch wel een beetje stout. Maar agh, je moet het zo zien, het is dus een zomers drankje in de vorm van een taart. Wat een match made in heaven.

Limoncello cheesecake
Ingrediënten
- 240 gr citroenkoekjes
- 75 gr roomboter, gesmolten
- 14 gelatineblaadjes
- 500 gr roomkaas
- 500 gr ricotta
- 430 gr suiker
- 150 ml Villa Massa limoncello
- 700 ml slagroom
- 3 citroenen
- Basilicumblaadjes (Eventueel)
Bereidingswijze:
- Hak de citroenkoekjes fijn (houd 1,5 eetlepel achter voor garnering). Smelt in een steelpannetje de boter. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk de achterkant van een glas plat. Zet in de koelkast.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Klop met een mixer de ricotta, roomkaas, 400 ml slagroom, 300 gram suiker en de Villa Massa limoncello los.
- Verwarm de resterende 200 ml slagroom in een steelpan. Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor tot ze zijn opgelost. Laat het mengsel ca 5 minuten afkoelen.
- Roer het afgekoelde gelatinemengsel door het ricottamengsel. Giet het mengsel over de op koekbodem in de springvorm. Zet de Limoncello Cheesecake minimaal 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
- Maak ondertussen gekonfijte citroenreepjes. Schil (bijvoorbeeld met een fijnschiller) de citroen, zorg dat je zo min mogelijk wit meeschilt. Snijd de schillen in brede repen. Doe in een steelpannetje en giet er zoveel water over tot ze onder staan. Breng aan de kook en laat 10 min op laag vuur koken.
- Haal de schillen uit het water en snijd in flinterdunne reepjes van ca 3 mm. Verwarm 100 gram suiker met 250 ml water in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de reepjes citroen toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Schep de reepjes op bakpapier en gebruik 2 vorken om ze los te maken. Laat 10 minuten rusten en schep om met extra suiker (ca 1-2 eetlepels).
- Versier de Limoncello Cheesecake met de gekonfijte citroenreepjes. Strooi de achtergehouden koekkruimels over de taart en versier met basilicumblaadjes

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.