Lemon crinkle cookies
Lemon crinkle cookies zijn zachte, lichte koekjes met een frisse citroensmaak en een karakteristiek uiterlijk. De “crinkle” in hun naam verwijst naar de barstjes die op de koekjes verschijnen tijdens het bakken. Dit komt doordat het deeg eerst door poedersuiker wordt gerold; terwijl de koekjes rijzen in de oven, scheurt de bovenkant en ontstaat er een mooi contrast tussen de goudkleurige koekjes en de witte suiker.
Ze hebben vaak een zachte, bijna cakeachtige textuur en een frisse, maar niet te overheersende citroensmaak. Deze koekjes zijn populair vanwege hun balans tussen zoet en zuur en het lichte, luchtige karakter. Perfect voor lente en zomer, maar eigenlijk lekker het hele jaar door!
Foto door JoorKitchen voor het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.
Kinder bakrecept
Deze koekjes zijn ook een perfect kinderbakrecept. Aangezien de koekjes een ambachtelijk uiterlijk hebben door de crinkle, is het juist leuk als ze een beetje verschillen van grote, want dat zorgt voor een extra ambachtelijke touch. Dus dit is zeker ook een koekje wat je samen met de kids kan maken. Oftewel, ik zeg hierbij heb jij jouw vakantieactiviteit gevonden.

Lemon Crinkle Cookies
Ingrediënten
- 1 grote biologische citroen rasp
- 185 gr kristalsuiker
- 60 gr roomboter
- 1/4 tl zout
- 1/2 tl gele kleurstof optioneel
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1,5 el citroensap
- 0,5 tl vanille-extract
- 240 gr bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 30 gr poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht met bakpapier.
- Meng de citroenrasp met 155 gram kristalsuiker in een kom en wrijf dit tussen je vingertoppen. Op deze manier komt de citrusolie nog meer vrij en dat zorgt voor meer smaak.
- Roer de roomboter los in een kom en klop in 2 minuten wit en luchtig met de handmixer. Voeg de citroensuiker, het zout en eventueel de kleurstof toe en mix tot het goed gemengd is.
- Voeg dan het ei, de eidooier, het citroensap en vanille-extract toe en mix dit kort door het botermengsel. Roer het bakpoeder en de baking soda door de bloem en voeg dan toe aan de natte ingrediënten. Meng op lage stand met de handmixer tot een slap deeg.
- Meng de overige kristalsuiker met de poedersuiker in een schaaltje.
- Maak 16 balletjes van het deeg die zo’n 32 gram wegen en rol ze royaal door het suikermengsel. Plakt het deeg te veel? Dip je handen of vingertoppen in het suikermengsel, of zorg dat je handpalmen een beetje vochtig zijn. Is het deeg écht te slap? Zet het deeg dan ongeveer 15-20 minuten in de koelkast, totdat je het deeg wel kunt rollen.
- Leg 8 balletjes ruim uit elkaar op de bakplaat en bak ze 11-12 minuten in de oven. Het lijkt dan misschien alsof de koekjes nog even moeten maar dit zorgt juist voor een heerlijke zachte textuur van binnen als ze eenmaal afgekoeld zijn (na ongeveer een half uur). Herhaal deze stap met de overige 8 deegballetjes.
- De eerste uren na het bakken zijn deze koekjes het allerlekkerst. Met gemak kun je ze 4 dagen buiten de koelkast te bewaren, in een luchtdicht bakje of zakje.
- Dit recept is afkomstig uit het boek ZOETE ZOOI. van Eefsfood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.