Lekkerste bramencake ooit

Bramencake waar je de show mee steelt

Deze prachtige cake kost wel even wat moeite om te maken, maar het goede nieuws is dat het minder moeilijk is dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Met een beetje geduld en de juiste ingrediënten zet je dit spektakel met gemak op tafel en verras je al jouw gasten.

Bramen plukken

Als ik een rondje in de natuur loop met Mexxie en Bo, dan kom ik met regelmaat wilde bramen tegen. Ik ben er helemaal weg van! Bramen zijn kleine zoete vruchtjes die aan struiken groeien en een donkerpaarse kleur krijgen zodra ze rijp zijn. Zijn ze nog niet rijp? Dan zijn ze rood of groen. De vruchtjes kun je enorm goed verwerken in baksels. Zelf stop ik met regelmaat in mijn cakebeslag. Ze zorgen voor een fantastische smaak en geven een mooie roze kleur af. Daar vertel ik je straks alles over!

MicrosoftTeams image (14)

Bramen groeien voornamelijk van juni tot september. Dus als je geluk hebt, kun je ze nog net gratis en voor niets plukken. Bevroren bramen kun je natuurlijk ook buiten het seizoen vinden in de supermarkt. 

Cakebeslag

Het maken van de bramencake is alles behalve moeilijk. Je volgt als het ware de stappen van een standaard cakerecept. Het enige verschil is dat je een puree van bramen aan jouw cake toevoegt en daarom ook iets meer droge ingrediënten gebruikt, zodat jouw cake niet slap wordt. Hogere wiskunde is hier dus zeker niet van toepassing.

Au bain marie

Het maken van de frosting kan wat lastiger zijn. Dat komt met name omdat je de chocolade au bain marie moet smelten. Gelukkig volg je mij al een tijdje en weet je precies wat dat is. Weet je dat nou niet? dan leg ik het nog een keertje voor je uit.

Au bain marie is een kooktechniek die gebruikt wordt om ingrediënten langzaam en gelijkmatig te verwarmen of te smelten. Hoe doe je dat nou precies? Simpel. Je legt de chocolade in een hittebestendige kom en plaatst deze bovenop een pan. In de pan zit een klein laagje kokend water. Met de nadruk op klein, je wil namelijk niet dat het water overloopt zodra het gaat koken er er iets op staat. Je zet het vuur dus ook te allen tijde laag. Het water in de pan verwarmt vervolgens de kom met chocolade op een milde en gecontroleerde manier, waardoor het gelijkmatig smelt zonder te verbranden.

Heb je dit onder de knie? Dan zijn de andere stappen voor jou een eitje. Succes!

Bramencake
Totale tijd1 uur 5 minuten

Lekkerste bramencake ooit!

4.40 van 28 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Ingrediënten

Voor de cake

  • 45 gr boter gesmolten
  • 1 tl vanille extract
  • 180 ml water
  • 300 gr bloem
  • 300 gr suiker
  • 1,5 tl baking soda
  • 2 grote eieren
  • 100 gr bramen
  • snuf zout

Frosting

  • 300 gr boter op kamertemperatuur
  • 180 gr poedersuiker
  • 180 gr witte chocola
  • vers bietensap ongeveer 3 eetlepels

Topping

  • 150 gr bramen
  • 1 doosje eetbare viooltjes of andere eetbare bloemen

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Vet een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm in met wat olie
  • en bekleed met bakpapier. Zorg dat de randen eroverheen hangen. Die heb je
  • straks nodig om de cake uit de vorm te tillen.
  • In een mengkom klop je samen de bloem, suiker, baking soda en het zout. Voeg het water toe plus de eieren, vanille extract en de boter. Pureer de bramen en zeef de pitjes eruit.
  • Doe de gepureerde bramen door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad indien nodig.
  • Zet in de oven voor ongeveer 25-30 minuten of tot een houten prikker er schoon
  • uitkomt.Laat de cake eerst in de vorm nog een minuut of tien koelen,
  • haal hem dan met het papier eruit en zet op een cakerek om volledig af te
  • koelen.

Frosting

  • Voor de frosting doe je de boter samen met de poedersuiker in een kom en dit klop je licht en romig. Smelt de witte chocola au bain-marie, laat heel even afkoelen en giet dan bij de frosting. Klop door tot je een mooi romig geheel hebt.
  • Verdeel de frosting nu over 4 kommen. In de eerste kom doe je 2,5 tl bietensap. In de volgende doe je 1 tl, in de volgende ½ tl en in de laatste een ¼ tl bietensap.
  • Klop het bietensap goed door de frosting zodat je een egaal geheel hebt in vier verschillende tinten.In het midden van de – volledig afgekoelde – cake doe je de donkerste kleur diagonaal over de cake.
  • Aan beide kanten daarvan doe je wat van de tweede kleur, dan de derde en je eindigt met de lichtste kleur aan de punten. Neem nu een kleine spatel en ga met de spatel van punt tot punt terwijl je strepen trekt in het verlengde van de kleuren zodat ze een beetje in elkaar overlopen.
  • Bedek de cake aan een kant met de bramen en doe de viooltjes ertussen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.