No waste
Als er één ingrediënt bij uitstek geschikt is om her te gebruiken dan is het wel rijst. Gekookte rijst kan je namelijk heel makkelijk invriezen – hoef je het een volgende keer alleen maar even op te warmen -, maar is ook perfect – wat zeg ik: een absolute must – als basis voor een écht goede nasi. Of wat dacht je van Tahdig (Perzische rijst) of arancini? Mogelijkheden genoeg.
Leftover rijstballetjes
Op TikTok zag ik iemand een soort fluffy gebakken balletjes maken van leftover rijst en dat zag er zo lekker uit dat ik heb besloten om daar mijn eigen draai aan te geven. Hiervoor stop ik restjes rijst met boerenkool, gember, rode peper en nog een aantal andere smaakmakers in een blender en meng dit tot een gladde pasta. Met behulp van een spuitzak spuit ik dit vervolgens in rondjes op een bakplaat en bak de rijstballetjes vervolgens in de oven tot deze mooi goudbruin en lekker crispy zijn. Heerlijk als snack met een beetje sojasaus om te dippen.

Leftover rijstballetjes
Ingrediënten
- 200 gram leftover rijst
- handje boerenkool
- 20 g peterselie
- gember halve duimtop
- 1 rode peper
- 2 tl azijn
- 2 tl olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Voeg de rijst, boerenkool, peterselie, gember, peper, zonnebloemolie, azijn, peper en zout toe aan een blender en meng tot een glad geheel.
- Doe het rijstbeslag in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet in de oven en bak de balletjes in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.
- Tip: lekker met een dip van sojasaus of srirachamayonaise.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.