Hartige kerstkrans met gehakt

1 uur 15 minuten

Geen kerst zonder krans. Dit jaar hangen we de krans niet aan de deur maar halen de feestvreugde naar binnen met deze hartige kerstkrans met gehakt.

Kerstprep

Je hebt twee typen mensen: het soort die het heerlijk vindt om zich voor te bereiden op de feestdagen. Die het liefste heel het jaar door, ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey  standaard op repeat heeft staan, en in oktober al is begonnen met het inventariseren van ieders kerstwensen. En het andere soort: de mensen die ieder jaar (stiekem) weer opzien tegen alle verplichtingen rondom de feestdagen. Zich ieder jaar opnieuw voornemen om op tijd alle cadeaus in te slaan en uiteindelijk weer op het laatste moment als een kip zonder kop door de stad hollen. Jullie mogen raden tot welke groep ik behoor.

Hartige kerstkrans met gehakt

Waar ik altijd klaar voor ben is het kerstdiner. En jij kunt dat ook zijn, want met dit recept voor een hartige kerstkrans met gehakt hoef jij je daarover in ieder geval al geen zorgen meer te maken. Hoef je alleen nog maar een lekker kerstige playlist aan te knallen en een wijntje in te schenken om het feest compleet te maken. Makkelijk toch?

 

Hartige kerstkrans met gehakt

Hartige kerstkrans met gehakt

Hartige kerstkrans met gehakt

4.37 van 61 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 8 Personen

Benodigdheden

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Lint

Ingrediënten
 

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn + extra voor versiering
  • 2 tl venkelzaad
  • 2 el olijfolie
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 kg gehakt half om half
  • 2 eieren
  • 2 el grove mosterd
  • 2 tl Worcestersaus
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 2 sinaasappels
  • 3 rollen vers bladerdeeg
  • 12 cranberry’s voor versiering
  • Peper en zout

Voor de saus

  • 50 g gedroogde pruimen zonder pit
  • 250 g cranberry’s diepvries
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1,5 el suiker
  • Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch),180 graden (hetelucht).
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Verhit een scheutje (2 el) olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook, rozemarijn en venkelzaad in 2-3 minuten op laag vuur al omscheppend goudbruin. Roer de tomatenpuree er door en bak 1-2 minuten mee. Laat het mengsel afkoelen tot de grootste hitte er vanaf is.
  • Kneed in een mengkom het gehakt, 1 ei, mosterd, Worcestersaus, gedroogde cranberry’s en rasp van 1 sinaasappel en het uimengsel tot een goed gemengde vulling. Breng op smaak met peper en zout en kneed nog eens goed door.
  • Snijd het bladerdeeg tot een langwerpige lap van 80 bij 16 cm. (Plak hiervoor eventueel stukken bladerdeeg aan elkaar door ze 0,5 centimeter met elkaar te laten overlappen en de naadjes goed aan te drukken).
  • Rol het gehakt tot 3 dikke worsten van 4 cm dik en 25 cm lang (dat werkt makkelijker dan 1 hele lange). Leg de worsten achterelkaar op het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg er om heen. Druk de naadjes waar het deeg samenkomt goed aan en vorm tot een krans (cirkel), met de naadjes aan de onderkant van de krans. Leg de krans op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Maak van bladerdeeg (hulst)blaadjes, druk her en der een paar cranberry’s in de krans en versier de krans met de bladerdeeg blaadjes (druk ze stevig op het bladerdeeg). Klop het laatste ei los en bestrijk de krans met het losgeklopt ei. Bak de krans 40-45 minuten in de oven tot hij goudbruin ziet.
  • Maak ondertussen de saus. Snijd de pruimen in kleine stukjes. Verhit in een steelpannetje de cranberry’s, sinaasappelsap, stukjes gedroogde pruimen, suiker en 1/4 tl zout. Kook al omscheppend 10-12 minuten tot er een gladde dikke saus ontstaat.
  • Snijd de laatste sinaasappel in plakken. Versier de krans met takjes rozemarijn, een mooi lint en plakken sinaasappel

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.