Larb, ook wel laab of laap genoemd, is een fantastisch gerecht dat veel in Laos en Thailand wordt gegeten. Een frisse en zinderende Thaise salade van pittig gehakt in slablaadjes, die veel sneller op tafel staat dan je zou denken. En zoals bij veel Aziatische gerechten, is het een goddelijke mix van fris, zuur, zoet en pittig – en allemaal perfect in balans.
Larb uit het kookboek Nomnomnom
Wie erg fan is van larb, is culinair schrijver Dorothy Porker. Een foodie met een super originele foodblog en evenzo tof Instagram-account. Ik ben dan ook bijzonder blij dat ze nu een eigen kookboek heeft uitgebracht: Nomnomnom.
In meer dan 50 recepten laat Dorothy Porker zien dat eten vooral lekker en leuk is. Met haar originele stijl en funky fotografie is Nomnomnom niet alleen een kookboek, maar ook een fantastisch hebbeding – en er is zoveel leuks in te lezen. En heel fijn: de recepten zijn voor iedereen maakbaar, met vega of vegan variaties.
De gerechten zijn stuk voor stuk een feestje op je bord. Denk aan een Koreaans geïnspireerde tosti met gemarineerd spek en mozzarella, een zomerse cobb salad met rood fruit en blauwe kaas of een After Eight Oreo Pie. Maar ook snelle pastasauzen waarmee je eindeloos kunt variëren en het gerecht waarmee haar culinaire avontuur ooit allemaal begon: lasagne.
Tips voor dit gerecht
Maar vandaag vier ik dit gloednieuwe boek met één van haar (en mijn) favoriete recepten: larb! Kies als basis mooie slablaadjes, zoals little gem of baby romaine, want deze schuitjes dienen meteen als ‘serveerschaaltje’ voor het pittige gehaktmengsel. Je kunt voor de larb kip- of varkensgehakt gebruiken, maar het is ook erg lekker met kant-en-klaar vega gehakt.
En heb je het boek in huis en wil je nog meer kokkerellen? Maak dan Dorothy’s tofu-gehakt, die je op pagina 105 vindt. Een extra bijzondere vulling voor deze larb.

Larb: salade van pittig gehakt in slablaadjes
Ingrediënten
- 500 g gehakt kip, varken of vega
- 2 el zonnebloemolie
Voor de saus
- 2 el maïzena
- 2 el limoensap
- ½ el vissaus of ½ el witte miso, voor vegans
- 1 el bruine basterdsuiker
- 2 cm gemberwortel geschild en geraspt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 stengel sereh citroengras, fijngehakt (alleen de kern)
- 2 rawits kleine chilipepers, fijngehakt
Om het af te maken
- 1 sjalot in dunne ringen
- ½ bosje verse koriander
- ½ bosje verse munt
- 8-10 handpalm-formaat slablaadjes bijv. little gems
- 3 el pinda’s of cashewnoten grofgehakt
Bereidingswijze:
- Rul het gehakt in de zonnebloemolie. Hoe lang het moet garen, ligt eraan of je kip-, varken- of vega-gehakt gebruikt.
- Maak intussen een papje van de maïzena, 3 eetlepels water, het limoensap, de vissaus of miso en de bruine suiker.
- Verwijder het gehakt uit de pan en verhit de olie waarin je het hebt geruld opnieuw. Bak hierin de gember, knoflook, sereh en rawits ± 1 minuut. Let er hierbij op dat de knoflook niet bruin kleurt.
- Voeg zodra de kruiden flink beginnen te geuren het maïzenapapje toe, roer snel stevig door en verwijder van het vuur zodra de saus is ingedikt. Dit gebeurt heel snel.
- Doe nu het gehakt terug in de pan met daarbij de sjalot, munt en koriander en meng alles nog een keer goed zodat alles mooi gelijkmatig bedekt is met een dunne laag saus.
- Serveer in of met de slablaadjes en nog wat verse munt, koriander en grofgehakte pinda’s of cashewnoten. Een kom witte rijst maakt de maaltijd af.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Helemaal in de Thaise sferen? Maak dan ook eens mijn Thaise garnalensoepof Thaise curry met zalm.