Waarom deze kurkuma pompoensoep een winnaar is
Pompoensoep kennen we allemaal, maar deze variant krijgt een gouden randje. Letterlijk Ʃn figuurlijk. Dankzij kurkuma, dat zonnig gele superkruid, krijgt je soep niet alleen die mooie kleur, maar ook een subtiele aardse warmte. In combinatie met de zachte pompoen en dat romige kokosschuim er bovenop is het een kommetje comfort met een exotische twist.
Kurkuma
Laten we het even hebben over kurkuma, oftewel geelwortel. Dit knalgele specerij komt uit de wortel van de Curcuma longa plant en is een vast ingrediĆ«nt in de Indiase keuken. Maar het is meer dan alleen een smaakmaker: het zit bomvol antioxidanten Ć©n staat bekend om zān ontstekingsremmende werking. Je kunt het zien als een kruidig vitamineboostje voor je lijf Ć©n je humeur.
In deze soep zorgt de kurkuma voor die diepe, warme smaak Ʃn die prachtige gouden kleur. Combineer dat met de zoete aardse pompoen, en je hebt een match made in heaven.
Een warme knuffel in een kom
Soms wil je gewoon een soepje dat voelt als een zachte deken op een gure dag. Enter: deze kurkuma-pompoensoep met luchtig kokosschuim. Het is niet zomaar een soepje, maar een smaakvolle power bowl vol kleur, comfort en pit. De fluweelzachte textuur van geroosterde pompoen, gecombineerd met de warme gloed van kurkuma en het zachte romige schuim van kokosmelk… Echt, dit is soep met een hoofdletter S.

Zo maak je de lekkerste soep
- Een goede soep staat off valt natuurlijk bij de basis. Maak daarom ,als het even kan, je eigen bouillon.
- Maak gebruik van verse en bij voorkeur seizoensgroenten. Dat is niet alleen lekkerder, maar vaak ook nog eens vriendelijker voor je portemonnee.
- Wil je een extra romige emulsie? Voeg je room of olie dan toe voor je de soep gaat mixen.
- Haal je soep na het mixen nog een keer extra door een zeef. Passeren heet dat met een sjiek woord. Zo weet je zeker dat je soep fluweelzacht wordt.
- Funny fact: door een stukje brood (zonder kost) mee te mixen creëer je een extra smeuïge en gladde soep.
Kokosschuim? Ja zeker!
Het kokosschuim is wat deze soep van ālekkerā naar āwow, waar heb je dit gegeten?ā tilt. In plaats van simpelweg kokosmelk toe te voegen, schuimen we ‘m op. Dit geeft een luchtige, bijna decadente topping die perfect contrasteert met de volle soep. Het ziet er ook nog eens mega chic uit ā zonder dat je daar een culinair diploma voor nodig hebt.
Tip: gebruik een melkopschuimer of een staafmixer met garde-opzetstuk en schuim de verwarmde kokosmelk op tot zachte wolkjes. Je gasten gaan denken dat je stiekem een sterrenchef bent!

Kurkuma-pompoensoep met kokosschuim
Ingrediƫnten
- 6 el olijfolie
- 1 pompoen ca. 900 g, geschild en in 2 cm blokjes
- 1 ui grof gesneden
- 3 tenen knoflook grof gesneden
- 3 cm gember fijn geraspt
- 2 tl kurkuma
- ¼ tl kaneel
- snuf chilivlokken
- 400 ml kokosmelk
- 1.2 l groentebouillon
- zout en peper
- kneepje citroensap
- 150 ml kokosmelk
- 15 g salie alleen de blaadjes
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak de ui en pompoen op middelhoog vuur tot ze aan de bodem van de pan beginnen te kleven en karamelliseren. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
- Voeg de knoflook en geraspte gember toe en bak 2 minuten al omscheppend mee. Voeg nu de kurkuma, kaneel en chilivlokken toe en bak nog 2 minuten. Doe tot slot de kokosmelk en groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag zodra de soep kookt en laat 20 minuten zachtjes doorkoken tot de pompoen gaar is.
- Bak de salie blaadjes krokant in 2 eetlepels olijfolie. Laat even uitlekker op een stukje keukenpapier.
- Gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Proef en breng op smaak met zout en peper en een kneepje citroensap.
- Schuim de kokosmelk op in een melkopschuimer of gebruik een staafmixer.
- Serveer de soep in diepe kommen, lepel het kokosschuim bovenop elke kom soep en garneer met en paar krokante salieblaadjes.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Feestdagen recepten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Snelle recepten
- Soep
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka