Kruiden-tofuspiesjes met zomergroenten

Ben je op zoek naar een vegan gerecht voor op de barbecue? Stop met zoeken: deze tofuspiesjes zijn een hit. 

Tofuspiesjes van de barbecue

Barbecues staan ook anno nu nog steeds vaak symbool voor veel vlees. Dat kan lekker zijn, maar vega en vegan opties zijn er zeker ook meer dan genoeg. In supermarkten is er inmiddels een rijk aanbod van allerlei ‘vleesvervangers’, maar iets zelf maken kan natuurlijk ook. Deze kruiden-tofuspiesjes zijn een van mijn barbecue-favorieten. Je laat blokjes stevige tofu een nachtje marineren in een mengsel van olijfolie, knoflook rozemarijn, tijm en oregano. Hierdoor krijgen ze een lekker subtiele, kruidige smaak. De dag erna rijg je ze aan spiesjes met verschillende zomergroente. Even op de barbecue, en klaar is je vegan barbecuegerecht! Tofu over? Deze teriyaki tofusalade is ook een echte aanrader. 

Verschillende soorten tofu

Hoewel er meer soorten bestaan, zijn er in Nederland een aantal soorten tofu vrij gangbaar. Voor deze tofuspiesjes gebruik ik een stevige tofu, de meest gebruikte soort hier. Het wordt in een laagje vocht verkocht, net als bijvoorbeeld mozzarella. Om stevige tofu goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk om tofu goed te laten uitlekken en drogen. Op die manier neemt hij beter een eventuele marinade op en spettert de olie minder als je hem vervolgens bakt. Stevige tofu wordt naturel verkocht, maar ook gerookt of al gemarineerd. Naast stevige tofu is dat silken tofu, een zijdeachtige en romige soort. Deze tofu kun je als een vegan alternatief voor roomkaas of ricotta gebruiken, in bijvoorbeeld cheesecakes (!), dips of als pastavulling. 

Kruiden tofu spiesjes
Totale tijd8 uur 45 minuten

Kruiden-tofuspiesjes met zomergroenten

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 200 g stevige tofu uitgelekt
  • 100 ml olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 knoflooktenen geperst
  • 100 ml olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • 1 courgette in dikke plakjes
  • 1 paprika in stukken
  • 1 kleine venkelknol in dunne parten
  • 1 limoen in partjes

Bereidingswijze: 

  • Wikkel het blok tofu in een schone theedoek en leg er een paar kookboeken of een zware pan op. Zet 15 minuten opzij. Dep de tofu daarna droog en snijd in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
  • Doe de gehakte tijm en rozemarijn, de oregano, de knoflook, de olijfolie, wat zout en peper en de blokjes tofu in een hersluitbare diepvrieszak. Sluit de zak en schud ermee tot alle tofu bedekt is met kruiden. Leg een nachtje in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde tofu en stukken courgette, paprika en venkel (om en om) aan spiesen. Bestrijk de groenten met de overgebleven marinade uit de zak.
  • Bak de spiesen in een koekenpan, grillpan of op de barbecue in 5-10 minuten rondom bruin.
  • Serveer met de partjes limoen.
  • Lekker met mijn zoet-pittige balsamicodip, of mijn romige dip met baharat
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Kruiden tofu spiesjes

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.