Viskoekjes: wat zijn ze toch heerlijk! Vandaag presenteer ik jullie mijn krokante viskoekjes van tonijn en kruimige aardappels, geserveerd met een citroen-mosterdroom.
Door het jasje van paneermeel of panko (Japans broodkruim) worden ze heerlijk krokant. Gebruik wel altijd duurzame tonijn uit blik; kijk goed of de vis MSC-gecertificeerd is.
Tip voor deze viskoekjes
Als je de viskoekjes hebt gemaakt en ze tot platte schijven hebt gevormd, zet ze dan een kwartiertje in de koelkast om ze een beetje op te laten stijven. Bak je ze niet meteen, zet de tonijnkoekjes dan sowieso in de koelkast tot gebruik.
Tip: je kunt de viskoekjes tevens prima invriezen. Laat ze eerst een nacht ontdooien in de koelkast voordat je ze in zonnebloemolie bakt.
Ook lekker om te proberen: zalmkoekjes

Krokante viskoekjes van tonijn met citroen-mosterdroom
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappels geschild, in stukken
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 240 gr uitgelekte tonijnmoot in olie of water
- 2 lente-uitjes fijngesneden
- rasp en sap van ½ citroen
- ½ bosje bladpeterselie fijngehakt
- 3 eieren
- 75 gr paneermeel of panko
- 1-2 el grove mosterd
- 150 gr crème fraîche
- zonnebloemolie om te bakken
Bereidingswijze:
- Zet de aardappels in een laag koud water met een snuf zout op het vuur. Breng aan de kook en kook in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met een stamper tot puree. Laat de puree 15 minuten afkoelen.
- Vlok en prak intussen de tonijn met een vork in kleine stukjes en doe in een mengkom. Voeg de lente-ui, citroenrasp, peterselie en 1 ei toe en roer tot een homogeen mengsel.
- Klop de overgebleven eieren los in een ondiepe schaal. Strooi het paneermeel op een bord.
- Schep de afgekoelde aardappelpuree door het tonijnmengsel. Verdeel in 8 gelijke delen en vorm er schijven van. Doop de tonijnkoekjes in het ei, laat even uitdruipen en wentel ze dan in het broodkruim. Druk het broodkruim aan en leg ze op een bord of plank – eventjes een kwartiertje in de koelkast helpt ook goed om ze een beetje op te laten stijven. Bak je ze niet meteen, zet de tonijnkoekjes dan sowieso in de koelkast tot gebruik.
- Meng mosterd met citroensap naar smaak door de crème fraîche. Breng de citroen-mosterdroom op smaak met zout en peper.
- Verhit een laag van circa 1 cm zonnebloemolie in een anti-aanbakpan. Bak de viskoekjes in 3-5 minuten per kant bruin. Laat de viskoekjes even uitlekken op keukenpapier en serveer ze dan met de citroen-mosterdroom om in te dippen. Lekker met een groene salade.
Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.