Rijstsalade met tonijn

Rijstsalade met tonijn

Van de zomer deelde ik al een heerlijke rijstsalade met pinda’s met jullie die al behoorlijk vaak is gemaakt. Rijst wordt best vaak over het hoofd gezien als het aankomt op het maken van een salade. Zoals in dit geval een rijstsalade met tonijn.

Altijd als ik rijst maak, maak ik ook standaard eigenlijk altijd teveel. Dus leftover rijst heb ik dan altijd al in de koeling staan. Je kunt deze rijstsalade met tonijn natuurlijk ook maken als je de rijst eerst speciaal kookt voor dit recept en dan laat afkoelen. Maar het is natuurlijk sneller als je het al hebt liggen.

Maak extra rijst

Stel je maakt een lekkere nasi goreng of een ander gerecht met rijst. Zorg dan dat je wat extra maakt. Je kunt rijst makkelijk invriezen of 1-2 dagen bewaren in de koeling zodat je ‘s middags een makkelijke lunchsalade kunt maken.

Voor de tonijn gebruik ik tonijn op water. Eerlijk gezegd vind ik de tonijn op olijfolie lekkerder, maar het zijn wel weer extra punten. Dus doe je momenteel een ww programma dan is de versie op water nul punten. Iets om rekening mee te houden.

Omdat rijst van zichzelf best zacht is, voeg ik hier wat knapperige elementen aan toe zoals blokjes paprika en een gesneden bosuitje.

Kan ik de rijstsalade ook maken met zalm?

Ja dat kan zeker. Vervang in dat geval de tonijn eenvoudigweg met een blikje zalm. Zorg wel dat het een blikje is zonder graten. Je kunt van zalm beide varianten kopen. Dan word de rijstsalade met tonijn een rijstsalade met zalm.

Ik lust geen paprika kan ik dat weglaten?

Ja dat kan zeker. Ik hou van rauwe paprika, maar ben je daar geen fan van? Laat het dan eenvoudig weg. Vervang het met een andere groente die je wel lekker vindt. Meer tomaatjes kan bijvoorbeeld ook. Of bak wat courgette of doe er wat wortel door.

Ik lust geen rijst wat nu?

Probeer dan eens deze pastasalade of maak een tonijnsalade zonder rijst. Je kunt de rijst overigens ook goed vervangen door couscous, risoni (een hele kleine pastasoort), boekweit of een ander soort graan. Hou er wel rekening mee dat rijst glutenvrij is en niet alle vervangingen dat ook zijn.

Rijstsalade met tonijn

Rijstsalade met tonijn

Rijstsalade met tonijn

Heerlijk als lunch en ook makkelijk om mee te nemen
4.22 van 33 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Lunch
Keuken Hollandse keuken
Porties 3 portie(s)
Calorieën 192 kcal

Ingrediënten
 

  • 250 gr gekookte rijst afgekoeld
  • 1 blikje tonijn op water
  • 75 gr doperwtjes
  • 1 el kappertjes gehakt
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 4 kerstomaatjes in stukjes
  • 1 lente-uitje in ringetjes
  • 4 el mayonaise licht en romig
  • Sap van 1 limoen

Instructies
 

  • Maak het blikje tonijn open en giet het water eruit of laat uitlekken in een zeef.
  • Meng de gekookte en afgekoelde rijst met de tonijn, doperwtjes, kappertjes, rode paprika en de kerstomaatjes. Verdeel over twee kommen.
  • Maak een dressing door de mayonaise te mengen met het limoensap en eventueel peper en zout naar smaak.
  • Serveer met de dressing en de lenteuitjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 192kcalKoolhydraten: 33gProteine: 4gVet: 5gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 3mgNatrium: 226mgKalium: 242mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine A: 1601IUVitamine C: 67mgCalcium: 25mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.