Krokante aardappelsalade

Deze krokante aardappelsalade combineert alles waar ik van houd: goudbruin gebakken krieltjes met een crunchy bite, een frisse berg kruiden, een dressing om je vingers bij af te likken en natuurlijk dat magische lepeltje chili crisp on top. Want een beetje pit maakt alles beter, toch?Ā 

Van een simpele pieper naar krokante aardappelsalade

De basis van dit krokante aardappelsalade recept? Een kilo krieltjes. En nee, die koken we niet alleen maar gaar, we geven ze nog een dosis knapperigheid ook. Door ze na het koken plat te drukken en in de oven te roosteren, krijg je die goddelijke combinatie van zachte binnenkant en krokant randje. Serieus, alleen al de geur die uit je oven komt… je wilt er gewoon in wonen.Ā 

En dan komt de dressing. Want wat is een salade zonder een goede dressing? Een beetje tahini voor die romige notigheid, sesamolie voor dat subtiele oosterse aroma, yoghurt voor frisheid en miso voor die diepe, hartige smaak waar je hart sneller van gaat kloppen. En ja, er zit limoenrasp in. Natuurlijk. Want we willen een frisse kick, geen saaie bedoeling. 

De power van kruiden en crunch voor je aardappelsalade Ā 

Wat deze krokante aardappelsalade echt bijzonder maakt, is de combinatie van texturen. Knapperige bleekselderij, fijne ringetjes bosui, geurige koriander, peterselie en bieslook. Elke hap is een feestje, een soort salsa in je mond, maar dan met aardappels.Ā 

En dan, als klap op de vuurpijl: geroosterd sesamzaad en een lepeltje chili crisp. Geloof me, die laatste is niet optioneel. Hij is het verschil tussen “lekkere salade” en “wow-wie-heeft-dit-gemaakt-en-kan-ik-het-recept-NU-krijgen?”. 

Krokante aardappelsalade Mil

Voor wie, wanneer en waarom is deze aardappelsalade? Ā 

Deze aardappelsalade is een alleskunner. Perfect als lunch voor thuiswerkers die iets meer willen dan een boterham pindakaas. Ideaal als bijgerecht bij een zomerse barbecue (al wil ik wedden dat hij dan stiekem het hoofdgerecht wordt). En als lichte avondmaaltijd met een glaasje koele witte wijn erbij? Goddelijk. Vegetarisch, voedzaam, boordevol smaak en binnen een half uurtje klaar. Wat wil je nog meer?Ā 

Conclusie: maak deze crispy aardappelsalade nu!

Deze krokante aardappelsalade is het soort recept dat je ƩƩn keer maakt en daarna op je greatest hits-lijstje zet. Hij is verrassend, makkelijk, gezond, en bovenal zo lekker dat je het gevoel hebt dat je stiekem aan het zondigen bent. Terwijl je eigenlijk gewoon een hele hoop groenten naar binnen werkt. 

Dus hup, de keuken in. Zet een fijn muziekje op, trek een comfortabel schort aan en geef je aardappels een spa-behandeling die eindigt in crispy, zoute, zure, pittige perfectie. Je zult me dankbaar zijn. 

Enne… laat vooral weten hoe snel ā€˜ie op was.

Krokante aardappelsalade Mil
Totale tijd30 minuten

Krokante aardappelsalade

Met een romige dressing waar je geen genoeg van kunt krijgen.
5 van 3 stemmen
Opslaan Printen

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Glas

Ingrediƫnten

4 porties
  • 1 kg krieltjes
  • 3 el olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 bosuien
  • 15 gr koriander
  • 15 gr platte peterselie
  • 20 gr bieslook
  • 2 el tahini
  • 2 el sesamolie
  • 1 el miso
  • 2 el yoghurt
  • 1 limoen
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • chili crisp voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de krieltjes in ruim kokend water in 15 minuten gaar. Giet af en verdeel over een bakplaat. Druk de aardappelen plat met de onderkant van een glas. Ā 
  • Besprenkel de aardappelen met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de aardappelen in 15-20 minuten knapperig. Ā 
  • Was ondertussen de bleekselderij en snijd in heel dunne reepjes. Snijd de bosui in hele dunne ringetjes. Snijd de kruiden fijn, met steeltjes. Ā 
  • Roer de tahini, sesamolie en 3 el water door elkaar. Voeg eventueel extra water toe als het mengsel nog erg dik blijft. Roer dan de miso en yoghurt erdoor. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil boven de dressing en pers de helft erboven uit. Proef de dressing en voeg eventueel wat meer limoensap, peper of zout toe. Ā 
  • Doe de aardappelen met de bleekselderij, bosui, kruiden en dressing in een kom. Meng goed en schep op een schaal. Ā 
  • Bestrooi met het sesamzaad en besprenkel met de chili crisp. Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek zit bomvol verrukkelijke recepten – van supersimpel tot heerlijk uitdagend. Voor klassieke liefhebbers, avontuurlijke bakkers en iedereen daartussenin: dit boek heeft voor ieder wat wils.

En weet je wat dit nog leuker maakt? Ik verras jóu deze feestdagen! Tijdelijk geef ik je €10 korting. Scoor mijn Cheesecakeboek nĆŗ voor slechts €24,99, inclusief verzendkosten, en ik zorg dat je hem voor de feestdagen op de mat krijgt.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Miljuschka Broodheeren kerstbrood