Deze salade combineert alles waar ik van houd: goudbruin gebakken krieltjes met een crunchy bite, een frisse berg kruiden, een dressing om je vingers bij af te likken en natuurlijk dat magische lepeltje chilli crisp on top. Want een beetje pit maakt alles beter, toch?
Van een simpele pieper naar smaakexplosie
De basis van dit recept? Een kilo krieltjes. En nee, die koken we niet alleen maar gaar, we geven ze een glow up. Door ze na het koken plat te drukken en in de oven te roosteren, krijg je die goddelijke combinatie van zachte binnenkant en krokant randje. Serieus, alleen al de geur die uit je oven komt⦠je wilt erin wonen.
En dan komt de dressing. Want wat is een salade zonder een goede saus? Een beetje tahini voor die romige notigheid, sesamolie voor dat subtiele oosterse aroma, yoghurt voor frisheid en miso voor die diepe, hartige smaak waar je hart sneller van gaat kloppen. En ja, er zit limoenrasp in. Natuurlijk. Want we willen een frisse kick, geen saaie bedoeling.
De power van kruiden en crunch
Wat deze salade echt bijzonder maakt, is de combinatie van texturen. Knapperige bleekselderij, fijne ringetjes bosui, geurige koriander, peterselie en bieslook. Elke hap is een feestje, een soort salsa in je mond, maar dan met aardappels.
En dan, als klap op de vuurpijl: geroosterd sesamzaad en een lepeltje chilli crisp. Geloof me, die laatste is niet optioneel. Hij is het verschil tussen “lekkere salade” en “wow-wie-heeft-dit-gemaakt-en-kan-ik-het-recept-NU-krijgen?”.

Voor wie, wanneer en waarom?
Deze salade is een alleskunner. Perfect als lunch voor thuiswerkers die iets meer willen dan een boterham pindakaas. Ideaal als bijgerecht bij een zomerse barbecue (al wil ik wedden dat hij dan stiekem het hoofdgerecht wordt). En als lichte avondmaaltijd met een glaasje koele witte wijn erbij? Goddelijk. Vegetarisch, voedzaam, boordevol smaak en binnen een half uurtje klaar. Wat wil je nog meer?
Conclusie: maak dit. Nu.
Deze krokante aardappelsalade is het soort recept dat je ƩƩn keer maakt en daarna op je greatest hits-lijstje zet. Hij is verrassend, makkelijk, gezond, en bovenal zo lekker dat je het gevoel hebt dat je stiekem aan het zondigen bent. Terwijl je eigenlijk gewoon een hele hoop groenten naar binnen werkt.
Dus hup, de keuken in. Zet een fijn muziekje op, trek een comfortabel schort aan en geef je aardappels een spa-behandeling die eindigt in crispy, zoute, zure, pittige perfectie. Je zult me dankbaar zijn.
Enne⦠laat vooral weten hoe snel āie op was

Krokante aardappelsalade
Benodigdheden
- Bakplaat
- Glas
Ingrediƫnten
- 1 kg krieltjes
- 3 el olijfolie
- 3 stengels bleekselderij
- 4 bosuien
- 15 gr koriander
- 15 gr platte peterselie
- 20 gr bieslook
- 2 el tahini
- 2 el sesamolie
- 1 el miso
- 2 el yoghurt
- 1 limoen
- 2 el geroosterd sesamzaad
- chili crisp voor erbij
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de krieltjes in ruim kokend water in 15 minuten gaar. Giet af en verdeel over een bakplaat. Druk de aardappelen plat met de onderkant van een glas. Ā
- Besprenkel de aardappelen met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de aardappelen in 15-20 minuten knapperig. Ā
- Was ondertussen de bleekselderij en snijd in heel dunne reepjes. Snijd de bosui in hele dunne ringetjes. Snijd de kruiden fijn, met steeltjes. Ā
- Roer de tahini, sesamolie en 3 el water door elkaar. Voeg eventueel extra water toe als het mengsel nog erg dik blijft. Roer dan de miso en yoghurt erdoor. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil boven de dressing en pers de helft erboven uit. Proef de dressing en voeg eventueel wat meer limoensap, peper of zout toe. Ā
- Doe de aardappelen met de bleekselderij, bosui, kruiden en dressing in een kom. Meng goed en schep op een schaal. Ā
- Bestrooi met het sesamzaad en besprenkel met de chili crisp. Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka