Koken met een snelkookpan: do or don’t?

Categories: Artikelen

In een snelkookpan kook je – de naam zegt het al – heel snel gerechten die normaal gesproken wat langer de tijd nodig hebben om te garen. Koken met een snelkookpan is makkelijk, veilig en sneller dan het koken in een gewone pan. Ook fijn: door deze manier van garen blijven er meer voedingsstoffen behouden. Ik vertel je hieronder alles wat je wilt weten over deze ingenieuze pan.

Wat is een snelkookpan?

First things first: een snelkookpan, of hogedrukpan, is een pan met verhoogde druk. Hierdoor kookt het water bij een hogere temperatuur, niet bij 100°C maar bij ongeveer 118°C. Je kunt gerechten in een snelkookpan daarom een stuk sneller garen dan in een gewone pan. In landen om ons heen, zoals Duitsland, wordt erg veel met een snelkookpan gekookt. In Nederland is hij nog relatief onbekend, maar hup-hup, laten we daar verandering in brengen!

Hoe gebruik je een snelkookpan?

Een snelkookpan gebruik je altijd in combinatie met vocht. Je giet het water (of de bouillon bijvoorbeeld) in de pan en sluit het deksel. Met een drukregelaar kun je de juiste stand kiezen. Vervolgens zet je de pan op het fornuis en verhit je hem. Door de warme neemt de druk in de pan toe. Op de drukregelaar kun je zien of de juiste temperatuur is bereikt, of dat die temperatuur te laag of te hoog is. Na de kooktijd haal je de pan van het vuur en laat je de druk ontsnappen. Dat doe je met de drukregelaar of een speciale ontluchtingsknop. Laat de pan altijd een minuut of tien afkoelen en laat alle druk ontsnappen voordat je hem opent.

Wat voor gerechten kun je ermee maken?

Vooral gerechten die langer de tijd nodig hebben om te garen lenen zich goed voor de snelkookpan. Tijdrovende stoofgerechten zoals boeuf bourguignon en andere runderstoofpotjes, gerechten op basis van bonen of peulvruchten of bijvoorbeeld lamsschenkels staan dankzij deze pan binnen no-time op tafel. Je kunt geen verschillende componenten bereiden in een snelkookpan, dus alleen eenpansgerechten zijn hiervoor geschikt. Of je kunt alleen een bepaald onderdeel van je maaltijd in de snelkookpan maken natuurlijk, en de rest bijvoorbeeld in de oven bereiden.

 

Wat zijn de voordelen?

In een snelkookpan verkort je de kooktijd met ongeveer tweederde: zo heb je draadjesvlees binnen een uur, of een linzensoep binnen 20 minuten. Eet je vaak bonen en peulvruchten? Dan is een snelkookpan ook ideaal om de bereidingstijd ervan te verkorten. Granen en zaden zoals parelgort, spelt of quinoa kun je goed maken in een snelkookpan, net als rijst. Een ander gerecht waarvoor deze pan gemáákt lijkt te zijn, is soep. Het is snel, en doordat alle aroma’s bewaard blijven in de goed gesloten pan is het eindresultaat nog net een tikkie lekkerder dan die uit een gewone pan.

Omdat het in een snelkookpan warmer is dan 100°C, verloopt de beroemde ‘Maillardreactie’ sneller. Deze chemische reactie zorgt voor een diepe, hartige smaak in je eten. Nog een voordeel: doordat je de kooktijd verkort, is koken met een snelkookpan ook een goed manier om energie te besparen. Daarnaast is ’ie niet duur in de aanschaf. Een budget-pan dus!

Wat zijn de nadelen?

Een nadeel van een snelkookpan vind ik dat hij best wat ruimte inneemt in je keuken. Zeker als je een klein huis hebt, is dat niet handig. Verder is een snelkookpan niet geschikt voor alle type gerechten. Dat kan ook een nadeel zijn. Zachte groenten bijvoorbeeld doen het niet goed in een snelkookpan: die kook je gemakkelijk tot snot.

Do or don’t?

Mijn conclusie? Een snelkookpan kan een heel goede aanvulling zijn op je keukenspullen, mits je er genoeg ruimte voor hebt. Als je vaak soepen en stoofgerechten maakt, is deze pan een heel handige hulp in je keuken. Bijkomend voordeel is dat het geen diepte-investering is: rond de €60 heb je een prima snelkookpan.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.