Klassieke spaghetti puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca is een pasta met een ietwat opvallende naam. ‘Puttana’ betekent in het Italiaans namelijk prostituee. Er zijn talloos veel verhalen over de oorsprong van dit gerecht, maar tot op heden is het eigenlijk niet duidelijk waar -ie precies vandaan komt. Het enige wat vrijwel zeker is, is dat de pasta is ontstaan in de rosse buurt van Rome. Maakten de dames van lichte zeden dit gerecht voor zichzelf, of voor iemand anders? Of waren de ingrediënten een verwijzing naar de vrouwen: vurig, pittig en intens?

De pasta is hoe dan ook spicy, hoog op smaak en, ja: lekker intens. Dit Italiaanse maaltje is briljant in zijn eenvoud: met blokjes tomaat, goede olijfolie, ansjovisfilets, smaakvolle olijven, kappertjes, chilivlokken en lekker veel knoflook.

Pittig, pikant en kruidig 

Je kunt de saus zo pittig maken als je zelf wil; een extra drizzle pittige chili-olijfolie eroverheen is zeker aan te raden. De truc met deze klassieke puttanesca is dat hoe vaker je ‘m maakt, hoe beter je weet wat je er lekker in vindt.

Ik serveer de pasta puttanesca graag met spaghetti, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor pappardelle, linguine of een andere pastasoort. Eerder schreef ik al een handig artikel over welke soorten pasta er zijn en welke je waarvoor gebruikt.

Pasta puttanesca
Totale tijd25 minuten

Klassieke spaghetti puttanesca

4.35 van 206 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

2 personen
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook in hele dunne plakjes
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 4 ansjovisfilets in stukken
  • 100 g kalamata-olijven grof gehakt
  • 2 el kappertjes grof gehakt
  • 1 blik tomaatblokjes 400 g
  • 150 g spaghetti
  • fijn zout
  • 1/4 bosje peterselie blad grof gehakt

Bereidingswijze: 

  • Doe de olijfolie, knoflook en chilivlokken in een grote hapjespan. Zet op laag vuur en laat 5 minuten opwarmen.
  • Voeg de ansjovisfilets toe, draai het vuur iets hoger en laat ze smelten in de pan. Voeg de kalamata-olijven en kappertjes toe en bak ze 5 minuten op middelhoog vuur mee.
  • Doe de tomaatblokjes erbij en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur helemaal omlaag en laat de puttanescasaus 10-15 minuten pruttelen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op het pak net beetgaar in gezouten water. Giet de pasta af en vang daarbij wat van het kookwater op.
  • Doe de pasta bij de saus. Roer het geheel indien gewenst los met een scheut kookwater en serveer met de peterselie eroverheen gestrooid.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 621kcalKoolhydraten: 74gProteine: 16gVet: 31gVerzadigde vetten: 4gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 21gCholesterol: 5mgNatrium: 1302mgKalium: 865mgVezels: 9gSuiker: 11gVitamine A: 1317IUVitamine C: 29mgCalcium: 141mgIJzer: 5mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.35 from 206 votes (205 ratings without comment)