Een basis van biscuitcake
De basis van een klassieke mokkataart bestaat dus uit biscuitcake. Het maken ervan is heel easy. Wel belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dit houdt het mengsel lekker luchtig. Eieren niet op tijd uit de koelkast gehaald? No problemo, leg ze voor 5 minuten in handwarm water en ze zijn klaar voor gebruik.
Voor de biscuitcake klop je de eieren, suiker, vanillesuiker luchtig met een mixer. Zeef het zelfrijzend bakmeel en maïzena en spatel door het beslag tot het bakmeel volledig is opgenomen. Zet voor 30 minuten in de oven en laat goed afkoelen.
Koffie-suikersiroop
De biscuitcake dompel je onder een koffie-suikersiroop om het een lekkere smaak te geven. De suikersiroop maak je door suiker in een steelpannetje met water te mixen. Laat het even afkoelen en roer de koffie erdoor.
Probeer ook eens deze pistache en witte chocolade cheesecake.
Zelf mokka botercrème maken
De basis is af. Tijd om de mokka botercrème te maken. Ook hierbij is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zorg er dus ook voor dat de koffie die je erin verwerkt laat afkoelen. Doe je dit niet, dan schift de botercrème mogelijk.
Gebeurt dit bij jou? Geen paniek, haal de geklopte crème uit de kom. Klop 125 gram boter met 40 gram poedersuiker luchtig en voeg dan beetje voor beetje de opgeklopte (geschifte crème er door) tot alles weer mooi 1 geheel is. Wacht elke keer tot de crème samenkomt voordat je nieuwe geschifte crème toevoegt. Dan komt het helemaal goed en kun je alsnog van een heerlijke mokka taart genieten.

Klassieke mokkataart
Ingrediënten
- 5 eieren maat M
- 190 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 140 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl maïzena
- 50 + 50 ml koffie
- 20 gr amandelschaafsel
- 500 gr roomboter
- 40 gr poedersuiker
- 200 gr mascarpone
- 250 ml slagroom
- 20 cafe noir koekjes
- 8-10 chocoladeballen
- 1-2 el pure chocoladevlokken
- 20 gr pure chocolade
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180º Celsius (elektrisch), 160º Celsius (hete lucht).
- Mix voor de biscuitcake de eieren, 140 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker in ca. 8 minuten luchtig met een mixer. Zeef het zelfrijzend bakmeel en maïzena en spatel door het beslag tot het bakmeel volledig is opgenomen. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden (zie tip).
- Schep het beslag in de ingevette bakvorm en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat het biscuit een paar minuutjes afkoelen in de vorm voordat je het op een rooster verder af laat koelen.
- Maak een koffie-suikersiroop om het biscuit een extra lekkere smaak te geven. Los 50 gram suiker in een steelpannetje met 50 milliliter water. Laat afkoelen en roer er 25 milliliter koffie door. Zet tot gebruik apart.
- Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin, schud van de pan op een bord en laat afkoelen.
- Maak de mokka botercrème. Laat 50 milliliter koffie tot kamertemperatuur afkoelen, het is belangrijk dat je dit doet, anders gaat de botercrème schiften. Mix de boter en poedersuiker in ca. 8-10 minuten romig. Roer mascarpone los, voeg toe aan het botermengsel en klop goed door. Voeg daarna de afgekoelde koffie toe, mix tot deze volledig is opgenomen (zie tip).
- Snijd het biscuit horizontaal in 3 lagen. Bestrijk de lagen met de koffie-suikersiroop. Gebruik 2/3 van de botercrème voor de lagen en 1/3 voor de bovenkant van de taart. Bestrijk de lagen met botercrème en stapel ze op elkaar.
- Bestrijk de bovenkant van de taart met de andere helft van de botercrème. Leg de koekjes op de bovenkant van de taart (in het midden). Klop slagroom met een zakje vanillesuiker stijf en spuit op de rand van de bovenkant toefjes slagroom. Versier met chocoladeballen, vlokken, geraspte chocolade en het amandelschaafsel.
Tip!
- Botercrème maken, zorg dat alles op kamertemperatuur is, anders heb je kans dat de botercrème gaat schiften. Het mengen van een vloeistof door botercrème kan de crème doen schiften. Geen paniek, haal de geklopte crème uit de kom. Klop 125 gram boter met 40 gram poedersuiker luchtig en voeg dan beetje voor beetje de opgeklopte (geschifte crème er door) tot alles weer mooi 1 geheel is. Wacht elke keer tot de crème samenkomt voordat je nieuwe geschifte crème toevoegt.Biscuit maken is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Leg bijvoorbeeld de eieren eerst 5 minuten in handwarm water.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.