Klassieke bolus: zo bak je deze Zeeuwse specialiteit zelf

1 uur 30 minuten

De bolus is een zoet broodje met kaneelsuiker uit Zeeland en bij velen favoriet. En je kan ze natuurlijk ook zelf maken! Ik vertel je hoe.

Waar komt de naam ‘bolus’ vandaan?

De naam van dit broodje is ontleend aan het Jiddisch. Dit zoete broodje heeft volgens de verhalen een Spaanse en Portugese afkomst. Bolus is het meervoud van bole, dat afgeleid zou zijn van het Spaanse bolle wat ‘fijn broodje’ betekend. In het Jiddisch betekent bole ‘fijn gebak’. De naam zou via de Portugese Joden aan het einde van de zestiende eeuw mee naar Middelburg zijn gekomen. Want ja: de bolus is natuurlijk een echte Zeeuwse specialiteit!

De Zeeuwse specialiteit: ‘klevende liefde’ 

De Sefardische Joden kwamen in Zeeland terecht en brachten hun eetgewoonten mee. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd dan ook de eerste bolus gebakken. Deze delicatesse, gemaakt van gistdeeg, is in de loop van de jaren omarmd en razend populair geworden – niet alleen bij ons, maar over de hele wereld.

Tegenwoordig zijn er vele varianten en benamingen voor de bolus. Er is zelfs een wedstrijd geweest voor de mooiste benaming! De klevende liefde kwam als winnaar uit de bus, en dat zegt eigenlijk alles over dit gerecht. Een bom vol plakkerige liefde waar ieder zijn vingers bij aflikt. 

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

KLASSIEKE BOLUS

Klassieke bolus

3.88 van 8 stemmen
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 10 bolussen

Ingrediënten
 

Brooddeeg

  • 150 g volle melk + om te bestrijken
  • 2 el suiker
  • 3 g gedroogde gist
  • 1/2 tl zout
  • 300 g bloem extra voor bestuiven
  • 2 eieren
  • 20 g boter op kamertemperatuur
  • 2 el olie + om in te vetten

Suikerlaag

  • 350 g bruine basterdsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1 el kaneel

Instructies
 

Brooddeeg

  • Verwarm de volle melk tot lauwwarm. Giet in een kom bij de suiker en het gist en roer even door.
  • Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Giet het melkmengsel hierbij en mix even kort door. Voeg daarna de eieren en de zachte boter toe. Mix ongeveer 5 minuten goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed met de hand nog 5 minuten door.

Suikerlaag en afwerken

  • Verdeel het deeg in bolletjes, elk van ongeveer 65 gram. Laat 5 minuten rusten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en de kaneel. Bestrooi een schoon werkblad met dit suikermengsel.
  • Rol elk bolletje deeg door het suikermengsel en rol uit tot lange strengen, iets langer dan een lineaal. Zorg dat het deeg aan alle kanten heel goed bedekt is met de kaneelsuiker.
  • Nu is het tijd om er bolussen van te vormen! Op YouTube vind je hier handige video’s voor. Je begint met de streng een beetje op te rollen en vervolgens de rest eromheen te draaien, tot een bolusvorm. Oefening baart kunst!
  • Leg de gedraaide bolussen op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat deze ongeveer 1 uur rijzen op een warmere plek in huis, onder een schone en licht vochtige theedoek.
  • Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 250 °C.
  • Bak de bolussen vervolgens in ongeveer 8 minuten af op 250 °C.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

KLASSIEKE BOLUS

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.