Klassieke flammkuchen met spek en ui

Extra snel zijn? Gebruik dan kant-en-klaar flammkuchen-deeg – die vind je tegenwoordig heel handig in de supermarkt op een rol, bijvoorbeeld van het merk Tante Fanny. Ik serveer deze flammkuchen met spek en ui graag als lunch of als snack bij een borrel.

Flammkuchen met spek en ui: de vlammende taart 

De oorsprong van flammkuchen ligt in de Elzas, dat nu – na jarenlang over en weer gaan – behoort tot Frankrijk. In het verre verleden werd overgebleven brooddeeg door koks gebruikt om te meten of de houtgestookte ovens heet genoeg waren. Het dunne deeg dat binnen twee minuten gaar zou zijn, vatte vlam omdat de temperatuur veel te hoog was. Kortom: het deeg stond letterlijk in vuur en vlam. Deze methode is jarenlang gebruikt en pas jaren later is men dit ‘testdeeg’ gaan beleggen.

Het knapperige deeg dat per toeval overbleef, werd door de Duitsers de Elzasser flammkuchen genoemd. De Fransen kennen dit heerlijke gerecht dan weer als tarte flambée. De klassieke variant eet je, zoals ik in dit recept heb gedaan, met spek, ui en romige crème fraiche.

Je kunt er eindeloos mee variëren 

Tegenwoordig kun je in veel restaurants flammkuchen bestellen én je kunt het ook gemakkelijk thuis maken. Ieder geeft er zijn eigen draai aan. Deze Elzasser flammkuchen met spek, crème fraîche en ui is een echte klassieker, maar je kunt natuurlijk ook volop variëren met andere hartige – en zelfs zoete varianten! Denk ook eens aan appel, kaneel, chocolade of noten. Zie het als een pizza: je kunt er eindeloos op los variëren.

Bekijk ook eens mijn flammkuchen met paddenstoelen, spek en geitenkaas

Klassieke flammkuchen met spek en ui

Klassieke flammkuchen met spek en ui
Totale tijd1 uur 10 minuten

Klassieke flammkuchen met spek en ui

4.21 van 24 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 225 g bloem plus extra
  • fijn zout en zwarte peper
  • el olijfolie plus extra
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 eidooier
  • 50 g crème fraîche
  • 40 g magere kwark
  • 1 kleine ui in halve ringen
  • 75 g spekblokjes kleiner gesneden
  • 1 handje rucola

Bereidingswijze: 

  • Doe de bloem in een grote mengkom en roer er een flinke snuf zout doorheen. Maak een kuiltje in het midden en giet er 2 eetlepels olijfolie in, 100 ml warm water en de eidooier. Roer met een vork of meng met je handen tot het samenkomt. Kneed er nog ½ eetlepel olijfolie doorheen, wrijf de deegbal dan in met een laatste scheutje olie en wikkel in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een langwerpige lap ter grootte van je bakplaat. Leg het uitgerolde deeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Roer de crème fraîche en kwark door elkaar met zout en peper. Bestrijk hiermee de deegbodem; laat rondom een rand van 1 cm vrij. Bestrooi met de uiringen en spekblokjes.
  • Bak de flammkuchen 10 minuten in de oven, of tot de rand goudbruin en knapperig is.
  • Snijd in stukken en serveer. Garneer met rucola.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.