Klassieke carpaccio

Carpaccio

Wist je dat carpaccio oorspronkelijk uit ItaliĆ« komt? Niet gek, want er komt zoveel lekkers uit dit land. Hoewel ik zelf geen Italiaanse ben, weet ik bijna zeker dat ik 10 procent Italiaans ben. Zo zijn mijn cellen doordrenkt met pasta, mijn weefsel soepel door pizzadeeg en in mijn organen, spieren en huid vind je Parmezaanse kaas en carpaccio. Ik ben wat ik eet.

Het beste carpaccio vlees ooit

Wil jij de beste carpaccio ooit maken? Dan is het van belang dat je kiest voor carpaccio vlees van hoge kwaliteit. Daarom kun je het beste naar een goede slager in de buurt gaan en vragen om ossenhaas of runderlende. Het is daarbij slim om erbij te zeggen dat je het voor carpaccio wil gebruiken, de slager kan vervolgens beoordelen welk vlees je het beste kunt gebruiken.

Je kunt natuurlijk aan de slager vragen of het vlees voorgesneden kan worden, vaak is dat geen enkel probleem. Ga je het liefste thuis aan de slag en wil je het zelf snijden? Dan kan dat ook. Houd er dan wel rekening mee, dat jouw bereidingstijd wat langer is, omdat je het vlees eerst minimaal een uurtje moet invriezen voordat je het kunt snijden.

Vega(n) alternatief

Komen er ook gasten met een vegan of vegetarisch dieet? Probeer dan ook eens mijn vegetarische carpaccio van courgette en venkel, vegetarische citrus carpaccio met sherrysiroop en basilicum en vegetarische bieten carpaccio met frisse kruidenhangop. Ze zijn goed op smaak en zien er fantastisch uit. Een feestje op jouw bord!

Carpaccio klassiek miljuschka
Totale tijd20 minuten

Klassieke carpaccio

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 360 gr carpaccio (van een goede slager)
  • 4 el mayonaise
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el witte wijnazijn of champagne-azijn
  • 2 el slagroom
  • 5 el olijfolie
  • 2 el pesto
  • 30 gr pijnboompitjes
  • 8 tot 12 appelkappertjes
  • 50 gr rucola of gemengde sla
  • 30 gr oude truffelkaas
  • Eventueel: truffel
  • peper
  • zout

Bereidingswijze: 

  • Haal het voorgesneden carpaccio vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Is jouw carpaccio nog niet voorgesneden door de slager? Dan kun je het ook zelf snijden. Gebruik 360 gram ossenhaas of runderlende van hoge kwaliteit. Pak het vlees strak in, in plasticfolie, en leg het tenminste 1 uur in de vriezer. Snijd het vervolgens in zo dun mogelijke plakjes, dat doe je met een scherp koksmes. Als heel dun snijden niet helemaal lukt, kun je de plakjes tussen een laagje plasticfolie leggen en met een deegroller verder pletrollen.
  • Maak de de dressing. Doe de mayonaise in een hoge mengbeker, voeg de fijn geraspte Parmezaanse kaas, witte-wijnazijn (of champagne-azijn), slagroom en 4 eetlepels olijfolie toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng in een kommetje de pesto en 1 eetlepel olijfolie tot een dunnere saus dan de dressing.
  • Toast de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot dat ze lichtbruine plekjes krijgen. Let op: als de pan eenmaal warm is gaat het hard. Schud ze vervolgens, zodra ze licht gekleurd zijn, uit de pan op een bord en laat ze afkoelen.
  • Verdeel het vlees over de borden. Bestrooi de carpaccio met peper en zout. Garneer met de dressing, druppel de pesto er over, bestrooi met rucola (of gemengde sla), bestrooi met appelkappertjes en schaaf ten slotte wat flinters truffelkaas over de carpaccio. Voor een extra luxe variant schaaf je er ook wat truffel over.
  • Tip: Wil je uitpakken? Gebruik dan in plaats van een gewone witte wijnazijn een champagne-azijn. Die vind je online of bij een delicatessenwinkel. Wat truffelrasp maakt het helemaal super feestelijk!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.