Ik vind de combinatie van amandelmeringue, crème en pure chocolade onweerstaanbaar lekker. Het gevaar is dan ook dat ik er nooit maar eentje kan eten. En zal ik je een geheimpje verklappen? Bokkenpoten zijn nog lekkerder als je ze zelf maakt! Met dit recept maak je er ongeveer 20. Nu lijkt dat misschien veel, maar ik weet zeker dat ze zo op zijn.

Tips bij het bakken van bokkenpoten
In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is het eigenlijk helemaal geen lastig koekje om te bakken, al moet je wel een paar technieken toepassen. Goed moment dus om die (weer) eens te oefenen. Al doende leert men tenslotte.
Bokkenpootjes worden natuurlijk gedoopt in chocolade. Om ervoor te zorgen dat die chocolade mooi hard wordt, moet je de chocolade tempereren. Hoe je dat doet lees je hier.
Het leuke van bokkenpootjes is dat je ze met veel verschillende vullingen kunt maken. Voor dit recept maakte ik een klassieke bokkenpoten, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een scheutje likeur aan je crème toe te voegen. Of vervang de klassieke crème au beurre eens door een pistachevulling of ganache met stukjes gekonfijte sinaasappel.
Wil je nog meer koekjes bakken? Kijk hier voor mijn recept voor canestrini al limone e finocchio, of hier voor mijn recept voor florentines.

Klassieke bokkenpoten
Ingrediënten
Voor de bokkenpoten:
- 100 g amandelmeel
- 50 g poedersuiker
- 20 g bloem
- 10 g cacaopoeder
- 4 eiwitten
- Mespuntje zout
- 150 g suiker
- 30 g amandelschaafsel
Voor de vulling:
- ½ vanillestokje
- 65 ml slagroom
- 35 g gecondenseerde melk
- 200 g witte chocolade
Voor de afwerking:
- 200 g pure chocolade
Bereidingswijze:
Voor de bokkenpoten:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
- Zeef het amandelmeel, de poedersuiker, de bloem en het cacaopoeder in een kom. Meng kort door.
- Mix in een andere brandschone en vetvrije kom de eiwitten met het zout. Je kunt de kom eventueel vetvrij maken met wat citroensap.
- Mix tot een wollig schuim en voeg dan lepel voor lepel de kristalsuiker toe, terwijl je blijft mixen. Klop nog 5 minuten door, of totdat het eiwitschuim stijf is.
- Spatel de droge gezeefde ingrediënten zo luchtig mogelijk door het eiwitschuim. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje (nummer 10).
- Spuit banen van 5 cm lang op bakpapier en bestrooi deze bokkenpoten met amandelschaafsel. Bak 15-20 minuten in de oven op 160 graden (hetelucht).
Voor de vulling:
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Doe de slagroom samen met de gecondenseerde melk, de vanillemerg én het vanillestokje in een pannetje. Verwarm dit mengsel op medium-laag vuur. Breek de witte chocolade in stukjes en voeg toe aan de pan.
- Roer goed door tot alles is gemengd en de chocolade is gesmolten. Haal het vanillestokje eruit. Giet het mengsel in een kom, laat afkoelen op het aanrecht en vervolgens opstijven in de koelkast.
- Spatel de afgekoelde vulling even door en in doe het in een spuitzak. Dit kan met of zonder spuitmondje; ik gebruikte een glad spuitmondje (nummer 8).
Afwerking:
- Smelt de pure chocolade; dit kan au bain-marie of in de magnetron (let op: in hele kleine stapjes van max 20 seconde, tussendoor steeds even roeren).
- Leg de helft van de gebakken bokkenpootjes neer met de binnenkant naar boven. Spuit de vulling erop. Druk de andere helft van de bokkenpootjes erop. Dip beide kanten van de bokkenpootjes in de gesmolten chocolade.
- Laat uitharden op bakpapier; zo kan je ze makkelijk eraf halen als ze hard zijn geworden.
- Mocht het warm zijn in de keuken, dan kun je de bokkenpoten het beste even in de koelkast zetten, dan worden ze sneller hard en smelt de vulling niet.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.