Kip cordon bleu met Emmentaler en rauwe ham

Homemade kip cordon bleu

Je koopt deze gepaneerde schnitzel met ham-kaasvulling natuurlijk gewoon in de supermarkt, of bij de slager. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Veel leuker! Een cordon bleu wordt veelal gemaakt van kip, varken of rund, en vandaag kies ik voor kip. Heerlijk in combinatie met asperges, boontjes of een groene salade

Emmentaler kaas 

Voor deze kip cordon bleu gebruik ik Zwitserse Emmentaler kaas. Dit is een halfharde kaas, gemaakt van koemelk: romig, fris, lichtzoet en ziltig van smaak. Hoe langer gerijpt, hoe zoeter en voller de kaas wordt. Emmentaler smelt goed, en is daarom bij uitstek geschikt voor deze gevulde schnitzel.    

Kip cordon bleu met Emmenthaler en rauwe ham

Help! Wat is panko?

In dit recept haal ik de homemade kip cordon bleu door een mengsel van ei en panko. Voor wie niet weet wat dat is: panko is Japans paneermeel (oftewel broodkruim). De ideale manier om gerechten van een krokante korstje te voorzien. Panko ziet eruit als vlokken, en wordt gemaakt van gebakken of gestoomd brood. Ik vind het vaak nét wat lekkerder dan gewoon paneermeel, omdat het wat grover is. Daarnaast wordt het sneller krokanter en luchtiger dan met paneermeel. Super handig én lekker dus!

Ik maakte dit gerecht op soortgelijke borden als deze Delfts blauwe bordenset van Tokyo Design Studio

Kip cordon bleu met Emmenthaler en rauwe ham
Totale tijd35 minuten

Kip cordon bleu met Emmentaler en rauwe ham

5 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 4 kipfilets
  • zout en zwarte peper
  • 4 takjes peterselie blad fijngehakt
  • 75 g panko
  • 50 g bloem
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 4 plakken Emmentaler kaas
  • 1 ei losgeklopt
  • 75 ml plantaardige olie

Bereidingswijze: 

  • Snijd de kipfilets over de lengte tot drie kwart in zodat je ze kunt openklappen als een boek. Leg ze (dichtgeklapt) tussen twee lagen plasticfolie en sla erop met een vleeshamer of de onderkant van een steelpan, zodat de filets platter worden. Bestrooi de kip met zout en peper.
  • Roer de peterselie met wat zout en peper door de panko en schud op een bord. Doe de bloem op een ander bord en klop het ei los op een derde bord. Vul de filets elk met een plakje rauwe ham en een plakje emmentaler. Snijd indien nodig bij zodat de vulling er niet uitpiept. Klap ze dicht en wentel ze voorzichtig, zodat de vulling er niet uitvalt, door de bloem. Wentel ze dan door het ei en vervolgens de panko en druk aan met je vingers.
  • Verhit een royale laag plantaardige olie in een grote antiaanbakpan. Bak de cordon bleus in ongeveer 6 minuten per kant gaar, bruin en knapperig. Lekker met een groene salade en aardappelpuree.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.