Feestdagen recepten

Kerstkrans van cupcakes

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 minuten
  • Bereiden 25 minuten
  • Aantal personen 12

Ingredienten

Voor de red velvet cupcakes:

125 gram roomboter, op kamertemperatuur

125 gram fijne kristalsuiker

125 gram zelfrijzend bakmeel

2 (grote) eieren, op kamertemperatuur

3 eetlepels gepureerde gekookte rode bieten of 1 eetlepel rode kleurstof

2 eetlepels slagroom

1 theelepel vanille-extract

½ eetlepel citroensap

2 eetlepels cacaopoeder

snufje zout

6 groene baking cups

6 rode baking cups

Voor de groene botercrème:

200 gram roomboter (op kamertemperatuur)

150 gram poedersuiker

½ theelepel vanille extract

1 theelepel melk

1 theelepel groene kleurenvloeistof

Voor de finishing touch:

rode en groene fondant

eetbare gouden sterren

Sharing is caring!

kerstkranstaart

Kerstkrans van cupcakes

Hoe leuk en lekker kerstig zien deze cupcakes eruit? Sowieso gaat kerst heel goed samen met het maken van cupcakes. En door de rode en groene kleuren ziet het er meteen uit als kerst.

Qua versiering kun je met deze cupcakes natuurlijk helemaal los gaan. Ik koos dit keer voor een groene botercreme en rode en groene fondant op de andere cupcakes. Nu kun je er voor kiezen om kerstboompjes erop te maken maar het kan van alles zijn natuurlijk.

En hou je niet van fondant dan kun je jouw kerstkrans natuurlijk ook maken met rode én groene botercreme. De afwisseling van groen en rood is wel erg leuk dus dat zou ik persoonlijk wel willen adviseren.

Steek ze in een echte krans.

Het serveren van de kerstkrans van cupcakes kun je doen op een grote schaal of je kunt ervoor kiezen om de cupcakes in een echte krans te steken. Gebruik hiervoor grote prikkers en steek de cupcakes in het groen. Dat ziet er nog feestelijker uit en je gasten kunnen de cupcakes dan gewoon eruit plukken.

Check alle kerstrecepten hier.

kerstkranstaart

Kerstkranstaart

Aantal personen: 12
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 55 minuten

Kerstmis en cupcakes: die twee gaan perfect samen in dit recept voor een kerstkrans van cupcakes. Ze smaken heerlijk en decoratief doet zo’n krans het ook echt geweldig op tafel. Door de rode en groene kleuren heb je direct de kerstsfeer te pakken in huis. Helaas is de krans bij ons thuis altijd snel verdwenen, maar dat komt omdat de cupcakes zo enorm lekker zijn!

Ingrediënten

Voor de red velvet cupcakes:

  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 (grote) eieren, op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels gepureerde gekookte rode bieten of 1 eetlepel rode kleurstof
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • snufje zout
  • 6 groene baking cups
  • 6 rode baking cups

Voor de groene botercrème:

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 theelepel melk
  • 1 theelepel groene kleurenvloeistof

Voor de finishing touch:

  • rode en groene fondant
  • eetbare gouden sterren

Instructies

    Deze kerstkrans van cupcakes bestaat uit drie onderdelen: de cupcakes, de botercrème en de finishing touch. Ik heb per onderdeel de ingrediënten benoemd en hieronder zie je precies hoe je elk onderdeel van deze kerstkrans van cupcakes moet maken.

    We beginnen met het maken van de red velvet cupcakes. Mix eerst de boter romig en luchtig met de mixer op een middelhoge snelheid. Voeg daarna de suiker toe en mix het tot een glad en smeuïg geheel. Doe dit op de maximale stand. Schenk nu de chocolade langzaam en al kloppend bij het botermengsel. Nu ga je een voor een de eieren toevoegen. Voeg daarna de bietenpuree (of de rode kleurstof), de room, de vanille en het citroensap toe.

    Mix alles even kort door met de mixer en voeg daarna de cacao, het bakmeel en het zout toe. Mix nog even door met de mixer op middelhoge snelheid zodat je een glad beslag krijgt. Nu kun je de bakvormpjes tot 2/3 vullen en de cupcakes ongeveer 20-25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 170 graden. Laat daarna de cupcakes goed afkoelen op een rekje.

    Nu kun je aan de slag met de groene botercrème. Doe eerst de boter en de helft van de poedersuiker in een kom en mix dit op hoge snelheid, 3 tot 4 minuten lang. Voeg dan langzaam de andere helft van de poedersuiker samen met de melk toe. Mix dit nog eens 4 minuten. Voeg als laatst het vanille-extract en de groene kleurenvloeistof toe.

    En dan is het al weer tijd voor de finishing touch. Je vult allereerst de spuitzak met de groene frosting en spuit dit in cirkels omhoog zodat je een soort kerstboomgevoel krijgt. Versier de cupcakes met de rode cups met gouden sterren. De andere cups bekleed je met rode fondant en maak je van de groene fondant een kerstboom. Zet deze er op.

    Nu leg je de cupcakes op een mooie ondergrond in een cirkel, precies alsof het een krans is. En klaar is je cupcake krans!

Nog meer lekkers