Italiaanse broodsalade met artisjok

Vóór de komst van het moderne wonder bread – dat waarschijnlijk je kinderen nog zou overleven – had bijna iedereen een go-to recept voor oud brood. Broodpudding, pain perdu (Frans voor wentelteefjes), broodsoep, broodpakora’s… Allemaal gerechten die het waard zijn om een ​​stukje brood voor te laten liggen. Zo ook deze Italiaanse broodsalade met artisjok.

Wat past goed bij broodsalade?

Panzanella is een typische zomersalade en  past heel goed bij andere seizoensproducten. Serveer de broodsalade naast zoete plakjes meloen gewikkeld in prosciutto, geroosterde kip, biefstuk of een hele gegrilde vis. Deze broodsalade is perfect als bijgerecht, maar zeker ook substantieel genoeg om bij warm weer als hoofdgerecht te serveren. 

Zo maak je de perfecte panzanella:

  • Panzanella is een flexibel gerecht dat een scala aan groenten kan bevatten, zoals tuinbonen, asperges, komkommer, paprika of zoals in dit geval: artisjok. Niks is te gek, laat je culinaire fantasie lekker los. Ook kliekjes uit de koelkast maak je hier heel handig mee op!
  • Gebruik nooit vers brood in je panzanella! Het zal compleet oplossen in het vocht.
  • Als de tomaten niet in het seizoen zijn (lees: smaakloos), maak dan een knoflook-citroenvinaigrette in plaats van eentje op basis van vers tomatensap.
  • Gemarineerde kikkererwten of witte bonen zijn goede add-ons voor extra eiwitten.
  • Laat de Italiaanse broodsalade ongeveer 15 minuten staan voordat je deze serveert, hierdoor krijgen de smaken even de tijd om zich mooi te mengen.
  • Last but definitely not least: gebruik een goede kwaliteit extra vergine olijfolie!
Italiaanse broodsalade met artisjok

Italiaanse broodsalade met artisjok
Totale tijd1 uur 5 minuten

Italiaanse broodsalade met artisjok

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 750 g tomaten liefst verschillende kleuren, soorten en maten, onregelmatig gesneden
  • fijn zout
  • 1 oud brood zoals ciabatta in hapklare stukken gescheurd
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 teen knoflook geperst
  • 120 g gegrilde artisjokharten koelvak, uitgelekt, in stukken
  • 1 potje kapperappeltjes van 240 g uitgelekt
  • 4 ansjovisfilets kleingesneden
  • 2 bollen buffelmozzarella doormidden

Bereidingswijze: 

  • Bestrooi de tomaten in een vergiet met aardig wat zout en laat ze op een kom 30 minuten uitlekken.
  • Verhit een grote koekenpan of wok en rooster de stukken ciabatta in de droge pan op hoog vuur tot de ciabatta aan de randjes bruin wordt. Schud op een bord of plank en laat afkoelen.
  • Mix de olijfolie, wittewijnazijn en knoflook met het opgevangen vocht uit de tomaten tot een dressing.
  • Hussel de tomaten met de ciabatta, de artisjok, de kapperappeltjes, de ansjovis en de dressing in een mengkom. Laat 15 minuten trekken.
  • Leg de gehalveerde bollen mozzarella erop, bestrooi met peper en zouten serveer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.