Indiase BBQ spies

Tikka masala

Eén van de belangrijkste ingrediënten in deze heerlijke spies is tikka masala. Tikka masala is een pittige en aromatische specerijenmix, die veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Het voegt niet alleen warmte toe aan het gerecht, maar ook complexe smaken die perfect samengaan met de andere ingrediënten.

Het geheim: de marinade

Bij het maken van een Indiase barbecue spies met tikka masala begint het allemaal bij de marinade. De kip wordt gemarineerd in tikka masala, yoghurt, tomatenpuree, kaneel, knoflook en bruine basterdsuiker. Deze combinatie van ingrediënten zorgt ervoor dat de kip sappig en vol van smaak wordt.

Kruidige, malse spies

De yoghurt helpt om de kip mals te maken terwijl de tomatenpuree zorgt voor een rijke sausachtige textuur. De kaneel voegt een subtiele zoetheid toe aan het geheel en combineert perfect met de pittige kruiden in tikka masala. Knoflook voegt natuurlijk zijn kenmerkende scherpe smaak toe en bruine basterdsuiker brengt een vleugje zoetheid en karamelachtige smaak.

Wanneer de kip gemarineerd is, rijg je deze aan een spies (en dan een grote spies natuurlijk, niet zo’n lullig satéstokje) en gril je ze op de barbecue. Door het grillen krijgt de kip een heerlijk rokerig aroma en een licht knapperige textuur aan de buitenkant. De tikka masala marinade zorgt ervoor dat de smaken diep doordringen in het vlees, heerlijk!

Indiase BBQ spies

Homemade naanbrood

Homemade naanbrood mag niet ontbreken en ook dat maak ik op de barbecue klaar. Met maar een paar ingrediënten is dat namelijk zo gebeurd. Om te beginnen, meng je 400 gram zelfrijzend bakmeel met 300 gram Griekse yoghurt in een kom. Voeg hier een flinke snuf zout en 1 eetlepel venkelzaadjes aan toe. Kneed het geheel goed door totdat er een soepel deeg ontstaat. Verdeel het deeg vervolgens in 8 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een platte schijf. Zorg ervoor dat de schijven niet te dik worden, omdat ze nog moeten garen op de barbecue.

Bestrijk elke schijf met olijfolie aan beide zijden voordat je ze op de barbecue legt. Dit geeft het naanbrood een heerlijke smaak en zorgt ervoor dat het niet aan het rooster blijft plakken.

Bak het naanbrood ongeveer 2-3 minuten per kant op de barbecue totdat het mooi goudbruin kleurt. Je kunt eventueel ook wat extra venkelzaadjes over het brood strooien voor een extra smaakboost.

Indiase BBQ spies
Totale tijd25 minuten

Indiase BBQ spies

3.77 van 17 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4
  • 300-400 g kippendijen
  • 3 el tikka masala
  • 9 el volle yoghurt
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el licht-bruine basterdsuiker
  • 3-4 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 3 paprika’s rood, geel en groen
  • 1 limoen
  • 4 naanbroodjes of zie tip
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Bestrooi de kippendijen rondom met peper en zout. Snijd de filets in plakjes.
  • Meng in een kom de tikka masala, 3 eetlepels yoghurt, tomatenpuree, kaneelpoeder en licht-bruine basterdsuiker tot een glad mengsel. Pers 2 tenen knoflook er bovenuit. Leg de plakjes kip er in en schep om tot alle plakjes rondom bedekt zijn met de marinade. Laat tenminste 1 uur staan, maar hoe langer hoe beter.
  • Haal de schil van de rode ui en snijd in parten. Halveer de paprika’s, haal de zaadjes er uit en snijd in stukjes. Rijg de stukjes kip om en om met de ui en stukjes paprika aan een spies. Maak zo 4 spiesen.
  • Schep de rest van de yoghurt (6 eetlepels) over in een kommetje, pers 2 teentjes knoflook er boven uit zet tot gebruik in de koelkast.
  • Grill de spiesen op de bbq gaar. Pers het limoensap over de spiesen en serveer met de yoghurtsaus en naanbrood.

Tip!

Homemade naanbrood van de BBQ: kneed van 400 gram zelfrijzend bakmeel en 300 gram Griekse yoghurt en een flinke snuf zout en 1 el venkelzaadjes een soepel deeg. Verdeel in 8 stukken, rol er platte schijven van, bestrijk met olijfolie en bak ze 2-3 minuten op de BBQ.
Je kunt de spiesen ook in een grillpan grillen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.