Hoppelpoppel: een heerlijk Berlijnse boerenomelet die je binnen no time op tafel zet. Een stevig ontbijt of lunchgerecht, dat je kunt maken van alle restjes in je koelkast.
Hoppelpoppel: een Berlijns kliekjesgerecht
Officieel bestaat dit gerecht uit alle overgebleven restjes van het middageten, en is het te vergelijken met een boerenomelet. Het basisingrediënt ei, wordt aangevuld met aardappelen, vlees, uitjes en alle andere overige producten die je nog achterin je koelkast kunt vinden. Denk aan hamblokjes, groenten en augurken.
Je bakt de hoppelpoppel in een koekenpan, net als dat je met een frittata zou doen. Deze roestvrij stalen koekenpan van DeBuyer is echt ontzettend handig – zeker als je er een passende deksel bij hebt.
Hoppelpoppel werd vroeger vaak geassocieerd met gezinnen die zuinig leefden, of niet veel te besteden hadden. Tegenwoordig staat het in Duitsland vrijwel overal op de ontbijt- en lunchkaart, en vinden we het vooral lekker én makkelijk!
Variëren met deze boerenomelet
Zoals je misschien wel begrijpt, is er geen standaard recept voor deze hoppelpoppel. Je kunt namelijk echt van alles aan toevoegen. Wil je meer groente toevoegen? Probeer dan eens groene asperges of broccoli.
Ik ben dol op een lekker omeletje, en heb natuurlijk ook meerdere recepten voor jullie. Maak ook eens mijn Japanse omelet of mijn omelet met fruit en cottage cheese. Dat is toch weer eens wat anders dan je standaard boerenomelet.

Hoppelpoppel: Berlijnse omelet
Ingrediënten
- 400 g vastkokende aardappels geschild, gehalveerd
- zout en zwarte peper
- 2 el zonnebloemolie
- 200 g blokjes varkensvlees bijv. nasi-bamivlees of wokblokjes
- 2 tl baharat
- 1 ui fijngesnipperd
- 50 g spekblokjes
- 7 eieren
- 2 el melk
- 0,5 bosje bladpeterselie blad gehakt
- 100 g augurk in blokjes
- bosui als garnering
Bereidingswijze:
- Doe de aardappels in een pan, voeg een laag koud, gezouten water toe en zet op het vuur. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 15 minuten net gaar. Je wilt niet dat de aardappels uit elkaar vallen. Laat iets afkoelen en snijd in schijfjes of blokjes van 0,5 cm.
- Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan. Voeg het varkensvlees toe, strooi de baharat erover in 5 minuten rondom bruin aan. Voeg de ui, het spek en de aardappelschijfjes toe en bak opnieuw 5 minuten. Schep voorzichtig om, zodat de aardappelschijfjes heel blijven.
- Klop de eieren los met de melk en voeg zout en peper toe. Doe de meeste peterselie en de augurk in de pan, giet het eiermengsel erover en laat het ei op laag vuur in een minuut of 8 stollen – eventueel met een deksel op de pan.
- Schud de hoppelpoppel voorzichtig uit de pan op een bord, zoals je ook met een omelet of frittata zou doen. Bestrooid met de rest van de peterselie.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.