Banh mi – een bekend Vietnamees broodje

Dat ik groot fan ben van de Vietnamese keuken zal vast geen verrassing meer zijn. Na mijn reis door Vietnam is dat er ook niet minder op geworden. Een van de favoriete smaken is Banh mi (officieel geschreven: Bánh Mì). Ik at het – gek genoeg – voor het eerst in een raar zaakje ergens achteraf in Los Angeles.

Maar ook in Amsterdam kun je tegenwoordig makkelijk goed Vietnamees eten vinden. Of – wel zo handig – je maakt deze overheerlijke Bánh Mì sandwich gewoon thuis. Echt heel ingewikkeld is het niet namelijk.

Hoe maak je Banh mi?

Het belangrijkste is dat je het vlees minimaal een uur laat marineren. Dat komt de smaak echt ten goede dus sla die stap niet over als je het ultieme broodje Bahn mi wilt eten.

Voor de marinade van de vlees voor het banh mi gebruik ik satepoeder, maar je kunt dit eventueel ook vervangen door een mengsel te maken van kurkuma, komijn, sereh, witte peper, korianderpoeder en laos.

Of probeer ook eens deze Char Siu!

Banh mi

Banh mi

Banh mi – een beetje Vietnam thuis

aantal personen: 4 bereidingstijd: 50 MINUTEN wachttijd: 8 UREN totale tijd: 8 UREN 50 MINUTEN
4.15 van 34 stemmen
Voorbereidingstijd 50 minuten
Wachttijd 8 uur
Gang Sandwich
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 500 gr varkensbuik met zwoerd
  • 2 wortel geschild
  • 1 komkommer gewassen
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 bosje koriander
  • 1 el suiker
  • 100 ml rijstazijn
  • zout
  • 2 kleine stokbroden
  • 2 el mayonaise
  • 4 grote bladeren ijsbergsla

Marinade

  • 2 el nuoc nam of vissaus + extra om te besprenkelen
  • 2 tl satepoeder
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl gemalen witte peper

Instructies
 

  • Meng voor de marinade nuoc nam, satepoeder, sojasaus en witte peper. Leg de varkensbuik in een passende schaal, giet de marinade erover en laat het een nacht marineren.
  • Rasp de wortels fijn. Snijd de komkommer in plakjes. Hak de rode peper fijn; verwijder zaadjes en zaadlijsten als je niet van te pittig houdt of gebruik een halve peper. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Haal de blaadjes van de koriandersteeltjes en snijd de steeltjes fijn. Meng suiker, rijstazijn en een beetje zout. Voeg hieraan wortel, komkommer, ui, peper en koriandersteeltjes toe. Laat minimaal 1 uur staan. Je kunt deze zure groenten wel een week bewaren in een afgesloten pot.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Leg de gemarineerde varkensbuik met het zwoerd naar beneden in de ovenschaal en braad 15 minuten. Keer het vlees daarna elke 5 minuten om. Iedere keer dat je het vlees omdraait, moet je het met de marinade insmeren met een kwastje. Doe dit 20 minuten lang, of totdat de varkensbuik gaar en lekker sticky is aan de buitenkant.
  • Haal de varkensbuik uit de oven en snijd het vlees in 10 plakken. Snijd de stokbroden open en besmeer met mayonaise. Verdeel de slaladeren, de zure groente, de korianderblaadjes en het vlees erover. Maak af door te besprenkelen met nuoc nam.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.