Hollandse tiramisu met advocaat en spritsen

Je kunt de spritsen voor deze tiramisu met advocaat zelf bakken – het recept hieronder heb ik voor je uitgeschreven. Wil je sneller klaar zijn, gebruik dan kant-en-klare spritskoeken van de bakker of supermarkt.

Klassiek 

Tiramisu is een van oorsprong Italiaans nagerecht. De naam betekent zoiets als “trek mij omhoog“. Het is dan ook niet gek dat dit toetje vaak aan herstellende mensen werd gegeven om ze er weer bovenop te brengen. Daar kan ik me wel in vinden!

De klassieke tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen lange vingers, besprenkeld met koffie en met alcoholische drank. Bovenop deze bodem komt een mengsel van mascarpone, opgeklopt eigeel met suiker en eventueel nog opgeklopt eiwit. Deze twee lagen worden meerdere herhaald en afgewisseld worden om de tiramisu hoger te maken. Je eindigt met een laagje cacaopoeder om het helemaal af te maken. 

Tiramisu: een werelds toetje

Met dit recept voor tiramisu met advocaat doe ik het nét iets anders. In plaats van lange vingers, gebruik ik spritsen. Deze koeken komen oorspronkelijk uit Duitsland. Het is een verbastering van Spritzkuchen, wat letterlijk “opgespoten gebak” betekent. 

Voor de vulling maken we gebruik van advocaat. Advocaat is een dikke, maar wel vloeibare likeur die bereid wordt met eidooiers, alcohol en suiker (en soms gecondenseerde melk). Het drankje werd ontdekt in Brazilië en zou later door Nederlandse zeelui vanuit de Nederlandse Antillen mee naar Nederland zijn genomen. In 1828 werd de eierdrank ‘advocaat’ zoals wij dit nu kennen ontwikkeld door J. G. Cooymans. Advocaat is zo stroperig en wordt daardoor altijd met een lepeltje gegeten. Misschien was het ook wel het favoriete snoepje van je oma…

Cacaopoeder in mijn tiramisu met advocaat

Ik eindig deze tiramisu met advocaat met een topping van cacaopoeder. Wist je dat cacaopoeder ontdekt is in Ecuador? Tegenwoordig wordt cacaopoeder verbouwd in veel landen rond de evenaar. Er zijn daardoor meer dan 30 verschillende soorten, elk met een eigen smaak. Dit toetje bevat ingrediënten van over de hele wereld. Echt een werelds toetje!

YouTube video

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

Hollandse tiramisu met spritsen en advocaat2
Totale tijd50 minuten

Hollandse tiramisu met spritsen en advocaat

4.22 van 23 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 personen

Voor de spritsen

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 ei op kamertemperatuur losgeklopt
  • 250 g bloem
  • 2 el cacao
  • snufje zout

Voor de advocaat-tiramisu

  • 350 g spritskoeken zelfgemaakt, zie hierboven, of gekocht
  • 3 eieren
  • 300 ml slagroom
  • 6 el suiker
  • 300 g mascarpone
  • 200 g advocaat
  • 150 ml koude espresso
  • 1 el cognac
  • cacaopoeder

Bereidingswijze: 

Spritsen

  • Zelf spritsen maken is leuk en makkelijk! Verwarm eerst de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe nu de zachte boter met de basterdsuiker, vanille-extract en het zout in de kom van de keukenmachine met de menghaak en draai dit tot een luchtig en lichtgeel geheel. Doe nu het ei, de bloem en de cacao erbij en draai het tot een glad deeg. Meng het zo kort mogelijk. Als het samen is gekomen, is het goed.
  • Neem een spuitzak met een gemiddeld formaat spuitmondje (nummer 12 gebruikten wij hier) en doe hier al je deeg in. Je hebt waarschijnlijk wel eens spritsen gezien dus spuit op een bakplaat met bakpapier je deeg in een zigzag patroon. Je kunt een grote plak maken en die net uit de oven snijden of je kunt meteen porties sprits maken. In dat geval hou je per koekje ongeveer 4 boogjes aan. Hou er rekening mee dat de koekjes in de oven nog een beetje uitlopen dus hou voldoende afstand op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in de oven in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat volledig afkoelen.

Advocaat-tiramisu

  • Voor de tiramisu splits je de eieren in dooiers en eiwit. Zorg dat je het eiwit in een brandschone en vetvrije kom doet. De dooiers doe je in een andere kom en deze klop je meteen even goed op tot een luchtig geheel.
  • De slagroom klop je tot zachte pieken met 2 eetlepels suiker. De mascarpone, advocaat en de slagroom voeg je nu toe aan de eidooiers en je klopt het geheel goed door elkaar. Niet te lang. Je wilt niet dat het splitst natuurlijk.
  • Maak een lekker sterk kopje koffie en los hier ook weer 2 eetlepels koffie in op. Giet dit over in een schaaltje en roer hier de cognac door. (hou je niet van cognac dan is dit ook erg lekker met amaretto bijvoorbeeld)
  • Bij het eiwit voeg je ook twee eetlepels suiker en deze klop je op tot stijve pieken. Dit vouw je daarna door het roommengsel. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden.
  • Om je tiramisu in elkaar te zetten neem je een rechthoekige schaal. Deze bekleed je eerst met een laag van je mascarponemengsel. Je afgekoelde spritsen doop je een voor 1 in je koffiemix. Niet te lang, dan vallen ze uit elkaar, maar laat ze wel even wat koffievocht opnemen. Ook niet te kort dus. Probeer het eventueel eerst even uit met 1 stukje koek.
  • Maak een mooie laag van de spritsen op je roommengsel. Hierop komt dan weer een nieuwe laag mascarponemix. Hier weer een laag koekjes op en je eindigt met een laag van de mascarpone.
  • Met een zeefje strooi je er wat cacaopoeder overheen. Dek dan af met plasticfolie en laat het voor ongeveer 8 uur opstijven in de koeling.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.