De beste invriestips: invriezen doe je zo

Categories: Artikelen

De maand maart staat op Miljuschka.nl in het teken van de diepvries. Invriezen is eigenlijk een manier van eten conserveren. Je eten invriezen zorgt ervoor dat het langer houdbaar is, zonder dat de kwaliteit verslechterd. Voordat de moderne vriezer werd uitgevonden, gebruikten mensen een ijskist. Het was een houten kist bekleed met zink. De ijskist werd geïsoleerd door stro of katoen om het smelten van het ijs te vertragen. Inmiddels zijn er veel verschillende soorten vriezers. Hieronder vind je vijf handige tips voor het invriezen van eten. 

De beste invriestips: invriezen doe je zo

1. Juiste temperatuur

Het begint bij de temperatuur. Een goede temperatuur voor je vriezer is heel belangrijk. De temperatuur van je vriezer instellen is afhankelijk van wat je doel is. De ideale temperatuur  is -18°C. Bij deze temperatuur worden producten goed ingevroren en kun je voedsel langer bewaren. Een vriezer hoeft niet nog kouder gezet te worden. Dit heeft namelijk geen invloed op de houdbaarheidsdatum van het eten. Daarnaast bespaar je ook op je energie als je de temperatuur niet kouder dan -18°C zet.

2. Labelen

Als je vooruit wilt koken en het eten gaat bewaren in de vriezer, is het goed om het voedsel goed in te pakken. Dit kun je doen door hiervoor speciale invries bakjes of zakjes te gebruiken. Pak dit wel goed in, anders kan de structuur en de smaak van het eten worden aangetast. Het is handig om te weten wanneer je wat hebt ingevroren en hoelang het houdbaar is. Schrijf hiervoor de datum op de verpakking. Je kunt etiketten op de bakjes plakken met de datum van invriezen. Op invries zakjes kun je vaak met een stift op de zakjes schrijven. 

Ik vind het zelf fijn om de vriezer in te delen per categorie. Binnenkort zal ik invriestips geven over de indeling van je vriezer en koelkast. 

3. Vol, voller, volst

Hoe voller de vriezer hoe minder ruimte er is voor lucht. Elke keer als je de vriezer open doet, komt er warme lucht in. De warme lucht moet telkens opnieuw gevuld worden met koude lucht, wat enorm veel stroom kost. Als je vriezer vol zit, is er minder ruimte voor warme lucht en hoeft de vriezer dit ook niet opnieuw te vullen met koude lucht. Je kunt hier uiteindelijk geld op besparen. Als je niet zoveel in de vriezer hebt liggen, dan kun je hem altijd nog opvullen met halfvolle flessen water.

4. Eerst laten afkoelen

Voordat je warm eten gaat invriezen, moet het volledig zijn afgekoeld. Dit kun je doen door het in een lange brede invries bak op de aanrecht te laten afkoelen. Warm eten dat je gelijk in de vriezer zet kan er namelijk voor zorgen dat de temperatuur van je vriezer hoger wordt, met gevolg dat ander voedsel kan gaan ontdooien. Wacht dus echt tot het helemaal is afgekoeld. 

5. Oneindig houdbaar?

Ik hoor je denken: houdbaarheid bij eten in een vriezer? Ja, zeker! Alles wat je invriest is niet eeuwig houdbaar. Op elk soort eten zit een houdbaarheidsdatum. Als je het te lang invriest kan het eten de voedingsstoffen aanpassen en kan de smaak achteruit gaan. Houd de houdbaarheidsdatum dus goed in de gaten!

Binnenkort zal ik naast deze invriestips ook een artikel schrijven over de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen in de vriezer. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.