Hele gefrituurde vis met doe-het-zelf-springrolls

Hele gefrituurde vis

Tijdens ons bezoek aan de Mekong Delta kwamen we terecht in een klein tentje waar we een heerlijke gefrituurde vis te eten kregen. De vis was met alles erop en eraan gefrituurd en werd rechtop staand geserveerd tussen stokjes.

Daarnaast kregen we springrolls en konden we zelf aan de slag met het inrollen. Zo ontzettend lekker. Natuurlijk doet de entourage ook een hoop maar wil je zelf ook dit lekkere gerecht maken thuis, lees dan verder!

Frituren van de dorade

Omdat we die specifieke vis niet hier in Nederland hebben gebruik ik hier dorades voor de gefrituurde vis. Je bakt de dorade (wel ingewanden en kieuwen verwijderen) in de hete olie waardoor je de schubben straks ook kunt eten. Het worden als het ware een soort mini chipjes.

Het leukste is het om alle losse ingrediënten te serveren op een grote schaal zoals op de foto en iedereen zijn eigen springrolls te laten maken. Heerlijk met reepjes komkommer, lente-ui, ananas, little gem, rijstnoedels en verse kruiden. Iedereen kan dan uit de gefrituurde vis halen wat hij of zij lekker vindt.

Mijn favoriet is Thaise basilicum in combinatie met koriander, munt en shiso. Kun je geen Thaise basilicum vinden dan kun je ook gewone basilicum gebruiken.

Dat heeft niet dezelfde smaak maar is een goed alternatief. Vergeet ook zeker niet om de gemberdip erbij te maken, want die geeft de gefrituurde vis springrolls wel echt de finishing touch om te dippen.

Gefrituurde vis

Gefrituurde vis

Hele gefrituurde vis met doe-het-zelf-springrolls

No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 1/2 komkommer
  • 3 lente-uien
  • 1/4 ananas
  • 2 kroppen little gem
  • 100 g dunne rijstnoedels
  • 2 ltr olie om te frituren
  • 2 dorades zonder ingewanden en kieuwen, met schubben
  • Zout
  • 16 grote rijstvellen
  • Verse kruiden Thaise basilicum, koriander, munt, shiso, etc.

Gember-chilidip

  • 125 ml water
  • 3 el suiker
  • 3 el vissaus
  • 10 cm gemberwortel
  • 1 teen knoflook
  • 2 rawit-pepers
  • 1/2 limoen
  • 3 el rijstazijn

Instructies
 

  • Breng voor de gember-chilipdip water, suiker en vissaus in een pannetje aan de kook en laat dit 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat de suikersiroop vervolgens afkoelen
  • Schil de gemberwortel en snijd deze in grove stukken. Pel de knoflook. Halveer de rawit-pepers, verwijder de zaadlijsten en snij de pepers in grove stukken. Pers de limoen uit. Maal de knoflook, gember en rawit-pepers fijn in een keukenmachine en voeg ze toe aan de suikersiroop. Voeg als laatste de rijstazijn en het limoensap toe.
  • Snij of rasp de komkommer julienne (in dunne staafjes), eventueel met behulp van mandoline. Snijd de lente-ui in dunne schuine ringen. Snijd de ananas in dunne schijfjes. Haal de blaadjes van de little gem los.
  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie in de wok of frituurpan tot 180 °C. Dep de dorades volledig droog en besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met zout.
  • Laat één dorade voorzichtig volledig in de hete olie zakken en bak de vis in 6 à 7 minuten krokant (de schubben worden kleine chipjes en de visfilet wordt heel krokant en donkerbruin). Laat de dorade uitlekken op een rooster en bak de andere vis op dezelfde manier.
  • Serveer de gefrituurde vissen met alle andere ingrediënten en de gember-chilidip op een snijplank of groot plateau. Zet er een ruime bak lauw water naast om de rijstvellen in te dopen en laat iedereen aan tafel zijn eigen springroll maken.
  • Doop het rijstvel enkele seconden in het lauwe water en leg het op een bord. Vul het rijstvel met komkommer, lente-ui, ananas, little gem, noedels, kruiden en gefrituurde vis.
  • Vouw de onderkant naar binnen, de zijkanten naar binnen en rol het rijstvel tot een grote sigaar. Doop de springrolls diep in de gember-chilidip!

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.