Hele gefrituurde vis met doe-het-zelf-springrolls

Daarnaast kregen we springrolls en konden we zelf aan de slag met het inrollen. Zo ontzettend lekker. Natuurlijk doet de entourage ook een hoop maar wil je zelf ook dit lekkere gerecht maken thuis, lees dan verder!

Frituren van de dorade

Omdat we die specifieke vis niet hier in Nederland hebben gebruik ik hier dorades voor de gefrituurde vis. Je bakt de dorade (wel ingewanden en kieuwen verwijderen) in de hete olie waardoor je de schubben straks ook kunt eten. Het worden als het ware een soort mini chipjes.

Het leukste is het om alle losse ingrediënten te serveren op een grote schaal zoals op de foto en iedereen zijn eigen springrolls te laten maken. Heerlijk met reepjes komkommer, lente-ui, ananas, little gem, rijstnoedels en verse kruiden. Iedereen kan dan uit de gefrituurde vis halen wat hij of zij lekker vindt.

Mijn favoriet is Thaise basilicum in combinatie met koriander, munt en shiso. Kun je geen Thaise basilicum vinden dan kun je ook gewone basilicum gebruiken.

Dat heeft niet dezelfde smaak maar is een goed alternatief. Vergeet ook zeker niet om de gemberdip erbij te maken, want die geeft de gefrituurde vis springrolls wel echt de finishing touch om te dippen.

Gefrituurde vis
Totale tijd30 minuten

Hele gefrituurde vis met doe-het-zelf-springrolls

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1/2 komkommer
  • 3 lente-uien
  • 1/4 ananas
  • 2 kroppen little gem
  • 100 g dunne rijstnoedels
  • 2 ltr olie om te frituren
  • 2 dorades zonder ingewanden en kieuwen, met schubben
  • Zout
  • 16 grote rijstvellen
  • Verse kruiden Thaise basilicum, koriander, munt, shiso, etc.

Gember-chilidip

  • 125 ml water
  • 3 el suiker
  • 3 el vissaus
  • 10 cm gemberwortel
  • 1 teen knoflook
  • 2 rawit-pepers
  • 1/2 limoen
  • 3 el rijstazijn

Bereidingswijze: 

  • Breng voor de gember-chilipdip water, suiker en vissaus in een pannetje aan de kook en laat dit 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat de suikersiroop vervolgens afkoelen
  • Schil de gemberwortel en snijd deze in grove stukken. Pel de knoflook. Halveer de rawit-pepers, verwijder de zaadlijsten en snij de pepers in grove stukken. Pers de limoen uit. Maal de knoflook, gember en rawit-pepers fijn in een keukenmachine en voeg ze toe aan de suikersiroop. Voeg als laatste de rijstazijn en het limoensap toe.
  • Snij of rasp de komkommer julienne (in dunne staafjes), eventueel met behulp van mandoline. Snijd de lente-ui in dunne schuine ringen. Snijd de ananas in dunne schijfjes. Haal de blaadjes van de little gem los.
  • Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olie in de wok of frituurpan tot 180 °C. Dep de dorades volledig droog en besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met zout.
  • Laat één dorade voorzichtig volledig in de hete olie zakken en bak de vis in 6 à 7 minuten krokant (de schubben worden kleine chipjes en de visfilet wordt heel krokant en donkerbruin). Laat de dorade uitlekken op een rooster en bak de andere vis op dezelfde manier.
  • Serveer de gefrituurde vissen met alle andere ingrediënten en de gember-chilidip op een snijplank of groot plateau. Zet er een ruime bak lauw water naast om de rijstvellen in te dopen en laat iedereen aan tafel zijn eigen springroll maken.
  • Doop het rijstvel enkele seconden in het lauwe water en leg het op een bord. Vul het rijstvel met komkommer, lente-ui, ananas, little gem, noedels, kruiden en gefrituurde vis.
  • Vouw de onderkant naar binnen, de zijkanten naar binnen en rol het rijstvel tot een grote sigaar. Doop de springrolls diep in de gember-chilidip!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.