Hasselback
Hasselback is een bepaalde manier van insnijden, waar aardappelen tot ongeveer driekwart diepte in dunne plakken gesneden worden. NƩt niet helemaal: de aardappel blijft in ƩƩn stuk, maar krijgt een waaier van krokante laagjes.
Maar wie zegt dat je deze techniek alleen voor aardappelen kunt gebruiken? Je kunt het ook met andere groenten en knollen doen. Ik kies er vandaag voor om een flespompoen te gebruiken.
Meer uitleg over het insnijden van de hasselback pompoen? Kijk dan onderstaande video voor meer informatie!

Flespompoen
Pompoen is een veelzijdige groente die zowel in zoete als hartige gerechten verwerkt kan worden. De pompoen op zich is ook echt verrukkelijk. Enne, wist je dat de pompoen familie is van de meloen en komkommer? Weer wat geleerd!
Pompoenen worden vaak in september en oktober geoogst ā vandaar dat we het zo associĆ«ren met de herfst, en met Halloween, dat op 31 oktober valt. Tegenwoordig, met dank aan de telers over de hele wereld, kunnen we pompoen eigenlijk het gehele jaar door eten. De niet al te grote flespompoen, ƩƩn van mijn favoriete soorten, heeft een zachte schil en bevat helder oranje vruchtvlees. De smaak is nootachtig en een beetje vergelijkbaar met die van een stevige wortel.
Zoek je inspiratie voor het kerstdiner? Je kunt de hasselback pompoen serveren als tussengerecht, maar het is ook lekker als bijgerecht in combinatie met bijvoorbeeld een kerstkalkoen.
Maple syrup geeft deze hasselback pompoen nƩt even een zoetje
In Canada en Amerika is maple syrup ontzettend populair. Het wordt ook wel esdoorn- of ahornsiroop genoemd, en is afkomstig van het sap van de esdoorn. Deze bomen slaan in de winter suiker op in de wortels. De suiker mengt zich dan met het sap wat dan in het voorjaar getapt en geconcentreerd kan worden. Dit heerlijke zoete sap kan je over pannenkoeken schenken, maar is ook echt fantastisch om de hasselback pompoen mee te bestrijken!

Hasselback pompoen
Ingrediƫnten
- 1 flespompoen
- 3 el olijfolie
- 30 gr boter
- 1 el maple syrup
- 6 takjes tijm
- 25 gr gepelde pistachenootjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 220°C. Schil de pompoen met een dunschiller en snijd in de lengte doormidden. Haal met een lepel de pitten eruit.
- Leg een helft met de platte kant naar beneden op je snijplank. Aan de lange kanten van de pompoen een eetstokje. Snijd in de breedte dunne plakken in van de pompoen, maar stop als het mes de eetstokjes raakt. Doe hetzelfde met de tweede helft.
- Leg de pompoen met de gesneden kanten naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olie, breng op smaak met peper en zout en dek af met aluminiumfolie. Bak de pompoen zo 40 minuten.
- Smelt intussen de boter met de maple syrup en breng op smaak met peper en zout.
- Haal de pompoen uit de oven en verwijder de folie. Steek de takjes tijm in een paar inkepingen en bestrijk met de maple boter.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 °C en bak de pompoen nog 30 minuten.
- Doe de pistachenootjes op een ovenplaatje en bak 5 minuten mee in de oven. Laat even afkoelen en hak grof.
- Haal de pompoen uit de oven en bestrooi met de pistache.
- Recepten
- Amerikaanse recepten
- Bijgerechten
- Feestdagen recepten
- Groente recepten
- Kerst bijgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka