Hasselback
Hasselback is een bepaalde manier van insnijden, waar aardappelen tot ongeveer driekwart diepte in dunne plakken gesneden worden. Nét niet helemaal: de aardappel blijft in één stuk, maar krijgt een waaier van krokante laagjes.
Maar wie zegt dat je deze techniek alleen voor aardappelen kunt gebruiken? Je kunt het ook met andere groenten en knollen doen. Ik kies er vandaag voor om een flespompoen te gebruiken.
Meer uitleg over het insnijden van de hasselback pompoen? Kijk dan onderstaande video voor meer informatie!

Flespompoen
Pompoen is een veelzijdige groente die zowel in zoete als hartige gerechten verwerkt kan worden. De pompoen op zich is ook echt verrukkelijk. Enne, wist je dat de pompoen familie is van de meloen en komkommer? Weer wat geleerd!
Pompoenen worden vaak in september en oktober geoogst – vandaar dat we het zo associëren met de herfst, en met Halloween, dat op 31 oktober valt. Tegenwoordig, met dank aan de telers over de hele wereld, kunnen we pompoen eigenlijk het gehele jaar door eten. De niet al te grote flespompoen, één van mijn favoriete soorten, heeft een zachte schil en bevat helder oranje vruchtvlees. De smaak is nootachtig en een beetje vergelijkbaar met die van een stevige wortel.
Zoek je inspiratie voor het kerstdiner? Je kunt de hasselback pompoen serveren als tussengerecht, maar het is ook lekker als bijgerecht in combinatie met bijvoorbeeld een kerstkalkoen.
Maple syrup geeft deze hasselback pompoen nét even een zoetje
In Canada en Amerika is maple syrup ontzettend populair. Het wordt ook wel esdoorn- of ahornsiroop genoemd, en is afkomstig van het sap van de esdoorn. Deze bomen slaan in de winter suiker op in de wortels. De suiker mengt zich dan met het sap wat dan in het voorjaar getapt en geconcentreerd kan worden. Dit heerlijke zoete sap kan je over pannenkoeken schenken, maar is ook echt fantastisch om de hasselback pompoen mee te bestrijken!


Hasselback pompoen
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 30 g boter
- 1 el maple syrup
- 6 takjes tijm
- 25 g gepelde pistachenootjes
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 220°C.
- Schil de hele pompoen zorgvuldig en snij over de lengte doormidden. Verwijder de pitten en zaadlijsten.
- Leg de helften met de platte kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met olijfolie. Rooster 15 minuten en haal dan uit de oven.
- Smelt intussen de boter met maple syrup en een snuf peper en zout.
- Leg aan de lange kanten van de pompoen een eetstokje en snijd dan met een scherp mes inkepingen in de pompoen, tot aan het stokje (dus niet helemaal naar beneden!). Doe dit met beide helften. Stop de takjes tijm in een paar van de insnijdingen, bestrijk de helften met boter en zet terug in de oven. Haal elk kwartier uit de oven om opnieuw met boter te bestrijken, tot de pompoen ongeveer een uur geroosterd heeft en helemaal gaar is.
- Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en hak grof.
- Leg de pompoenhelften op een mooie schaal, strooi de pistachenootjes erover.
- Recepten
- Amerikaanse recepten
- Bijgerechten
- Feestdagen recepten
- Groente recepten
- Kerst bijgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.