Deze hartige kaaskoekjes met bieslook zijn onweerstaanbaar lekker en zeer verslavend – ze zullen op de borreltafel dan ook in no-time weg zijn! En ze zijn stiekem heel gemakkelijk om te maken. Ik zeg: try it out!
Bieslook in de kaaskoekjes
Een kaaskoekje is, zoals het woord al aangeeft, een koekje met als hoofdingrediënt kaas. In dit recept verwerken wij naast kaas ook bieslook. Wist je dat bieslook een kruid is dat al eeuwen lang gebruikt wordt? Bieslook komt oorspronkelijk uit China; de boeren verbouwden de planten in de velden zodat de koeien hiervan zouden eten, en hun melk zoeter zou worden.
Bieslook wordt overigens al duizenden jaren gegeten vanwege de, naar men zegt, helende werking. Sinds de 16e eeuw wordt deze plant ook in Europa verbouwd.
Gezond en lekker
Zoals hierboven al verteld, heeft bieslook volgens de Chinese geschiedenis een helende werking. Toch is bieslook vooral echt een keukenkruid. Lekker voor de smaak, maar bieslook werkt ook vochtafdrijvend en zelfs bloeddrukverlagend. Ook bevordert bieslook de werking op eetlust en de spijsvertering. Pas wel op, het kan ook laxerend werken. Dit gebeurt echter wel pas als je er héél veel van op hebt. Gelukkig is dat met dit recept niet het geval!
Probeer ook eens hartige scones met kaas, kruiden en beenham. Bijzonder en mega lekker.
Zoek je mooiste koektrommel
Zodra je de koekjes klaar zijn, zullen ze waarschijnlijk in no-time weg zijn. Mocht je ze toch willen bewaren, dan raad ik je aan om dat in een luchtdichte koektrommel te doen. Zo blijven de kaaskoekjes in ieder geval een paar dagen lekker knapperig.
Geen luchtdichte koektrommel in huis? Deze gezellige koektrommel komt zelfs in een set van twee.
Bekijk de receptvideo hieronder of ga nu snel naar de instructies onderaan de pagina. Eet smakelijk!

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Hartige kaaskoekjes met bieslook
Ingrediënten
- 1 tl bakpoeder
- 310 g bloem
- 210 g roomboter op kamertemperatuur
- 1 tl paprikapoeder
- 1 groot ei
- 50 g jonge kaas geraspt
- 1 el verse bieslook fijn gehakt
- 1/8 tl fijn zout
- 1 el zeezoutvlokken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Doe de zachte boter in de kom van je keukenmachine en klop dit tot het zacht en romig is geworden. Doe hier het paprikapoeder en het fijne zout bij en meng nog heel even door. In een andere kom meng je bloem en bakpoeder en dit zet je even apart.
- Klop het ei los en splits het in twee gedeeltes. De ene helft (ongeveer 25 g) voeg je toe aan je mengkom. Mix dit even door. Als laatste voeg je de geraspte kaas, bieslook en de bloem toe. Meng het kort met de hand tot het een bal vormt. Niet te lang kneden. Dat is niet nodig en daar worden de koekjes taai van.
- Leg een vel bakpapier op je aanrecht en leg de bal deeg hierop. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol zo het deeg uit tussen de twee vellen in. Rol het tot je een rechthoek hebt van ongeveer 30 x 35 cm. Haal nu het bovenste vel bakpapier eraf.
- Je gebruikt nu de tweede helft van je ei om de bovenkant van de koekplaat te bestrijken. Strooi hier de grove zoutvlokken overheen.
- Schuif het bakpapier nu in zijn geheel op een bakplaat en bak dit in de voorverwarmde oven voor een minuut of 15 of tot de randen van de koek goudbruin worden. Het midden zal iets lichter bruin zijn. Dat is prima.
- Haal de bakplaat uit de oven en snij er meteen koekjes van. Dit gaat het makkelijkste met een pizzasnijder of een scherp mes. De koekjes moeten ongeveer 7 x 7 cm zijn. Groter of kleiner mag natuurlijk altijd. Laat ze afkoelen en bewaar ze maximaal een week in een luchtdichte trommel.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.