Het lijkt wel alsof Halloween steeds populairder wordt in Nederland. Dat vind ik helemaal niet erg, want ik ben gek op deze feestdag. Er zijn zoveel leuke activiteiten om met het gezin te doen. Spooktochten, verkleden of een pompoen uithollen, noem het maar op. Als foodie duik ik toch het liefst de keuken in om lekker griezelig te bakken. Ook zo’n zin om een scary traktatie te bakken voor Halloween? Probeer dan eens deze Halloween spookcupcakes. Een heerlijk zoet bakrecept. Wooohooooo.
Spookjes van meringue
Als het aankomt op het maken van de spookjes voor op de cupcakes, is dit zoete bakrecept net een kunstwerkje. De spookjes maak ik namelijk van meringueschuim. Meringue is niets meer dan opgeklopt eiwit. Daar voeg je een aardige hoeveelheid suiker en een klein beetje azijn aan toe. Door de flexibiliteit van het mengsel, kun je het vormen tot hoe je wil. Ik heb er bijvoorbeeld al eens een gemarmerde chocolade-pavlova van gemaakt, maar ook deze meringue schuimpjes met mango-room. In dit geval maak ik er leuke spookjes van. Dit doe ik door de meringue in een spuitzak te scheppen en er hoge torentjes van te spuiten. Vervolgens bak je ze af, maar vertel ik je zo meer over. Na het afbakken en afkoelen teken je er voorzichtig nog wat oogjes op met een eetbare viltstift.
Meringue bakken
Bij het afbakken van meringue-spookjes is het belangrijk dat je de oven tussendoor niet opent, anders laat je ze schrikken. Daarmee probeer ik te zeggen dat als je meringue afbakt, en je de oven tussendoor opent, het volledig instort. Dat wil je natuurlijk niet. Dus laat de spookjes tijdens het bakproces vooral met rust. No worries, na het bakken en afkoelen mag je ze gewoon weer aanraken.
Halloween spookcupcakes
Even terug naar de basis. De spookjes zijn namelijk niet compleet zonder een lekkere ondergrond: de cupcakes. Het is een simpel, maar lekker beslag. Ik maak ze even wat spannender door er wat chocolade en een paar druppels zwarte vloeistof aan toe te voegen. Ik bak ze af en laat ze goed afkoelen. Vervolgens hol ik ze uit met een theelepel. Daar voeg ik wat aardbeienjam aan toe, wat weer heel goed samen gaat met de cacao. Dat is niet het enige, want ik maak de cupcakes af met een overheerlijke botercrème. Daar plaats ik vervolgens de leuke spookjes op.
Happy Halloween!

Halloween spookcupcakes
Ingrediënten
- 10 eieren
- 330 gr fijne suiker + 200 gr
- 1 tl witte wijn azijn
- 200 gr roomboter + 120 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 40 gr cacaopoeder
- 40 ml volle melk
- 1 tl zwarte kleurstof gel
- 120 gr mascarpone
- 325 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 1/2 el rode kleurstof gel
- 12 el aardbeienjam
- 2-3 el Halloween sprinkles
- zwarte eetbare viltstift
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 150 graden (onder- en bovenwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Begin met het maken van de meringuespookjes van meringueschuim. Splits 6 eieren in eidooiers en eiwitten. De eidooiers gebruik je in dit recept niet. Klop met een mixer de eiwitten stijf. Klop dan in 3 delen 330 gram suiker door de eiwitten. Klop aan het einde de wittewijnazijn erdoor en laat nog eens 10 minuten op de hoogste stand doorkloppen, zodat de meringue lekker stevig is.
- Vul een spuitzak met de meringue en spuit er hoge torentjes van op het bakpapier (je spuit een rondje, op een rondje, op een rondje). Draai de oven terug naar 120 graden. Zet de bakplaat in de oven en bak in 30 minuten af. Zet de oven uit en laat de spookjes nog 30 minuten in de oven staan. Neem uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Teken de oogjes van de spookjes er op met zwarte eetbare viltstift.
- Maak ondertussen het cakebeslag. Klop met een mixer boter en 200 gram suiker tot een romige crème. Klop 1 voor 1 de rest van overige 4 eieren erdoor. Voeg een snuf zout en zelfrijzend bakmeel toe en schep door het beslag. Klop de cacaopoeder los met de melk en schep door het beslag. Maak het beslag extra donker met een paar druppels van de zwarte kleurstof.
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Laat de cakejes volledig afkoelen, hol ze in het midden uit, bijvoorbeeld met een theelepel en vul ze met aardbeienjam
- Klop voor de botercrème, de boter en poedersuiker super romig. Klop de mascarpone en vanille-extract er door, geef de botercrème een mooie rode kleur met rode kleurstof.
- Spuit de botercrème op de bovenkant van de cakejes, bestrooi met sprinkles en zet de spookmeringues er op.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.