Trick or treat! Ook in Nederland is Halloween inmiddels een ingeburgerd fenomeen. Het lijkt een heel Amerikaans feest, maar schijn bedriegt. Hoe dat precies zit, hoe je griezelig lekkere Halloween-recepten maakt én hoe je je huis helemaal in de juiste sfeer brengt, leg ik je allemaal uit in dit artikel.
Halloween: hier komt het vandaan
Het woord komt van het Engelse ‘All-Hallow-Even’, dat ‘Allerheiligenavond’ betekent. Al duizenden jaren geleden vierden de Kelten (in Ierland) op 31 oktober deze avond. Ze geloofden dat op die avond de geesten van overledenen op aarde terugkwamen om hun woonplaatsen te bezoeken. ‘Dolende zielen’ dus eigenlijk, waardoor Halloween z’n griezelige karakter kreeg. In de 19e eeuw emigreerden veel Ieren naar Amerika, waar het uitgroeide tot het feest dat het nog steeds is.
Het Halloween-feest nu
Tegenwoordig wordt dit feest niet alleen in Amerika, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk gevierd. In Nederland en andere Europese landen krijgt de trick or treat-traditie ook steeds meer voet aan de grond. Kinderen verkleden zich als iets griezeligs en lopen rondjes door de buurt wanneer het donker is. Ze kloppen aan bij huizen die in Halloween-stijl zijn versierd en roepen zodra iemand opendoet: ‘trick or treat!’ Trick betekent dat je degene die opendoet mag plagen, treat dat iemand iets lekkers ‘moet’ uitdelen. Drie keer raden welke optie de meeste mensen kiezen… Vooral in Amerika in Halloween een grote gebeurtenis, en zijn er ook voor volwassenen allerlei verkleedfeesten.
Je huis Halloween-proof maken
Zin om mee te doen met deze Keltische traditie, en duidelijk maken aan kinderen uit jouw buurt dat ze bij jullie mogen aanbellen voor iets lekkers? De meest klassieke versiering is natuurlijk een uitgeholde pompoen, die symbool staat voor een dolende ziel. Hol hiervoor een oranje pompoen eerst uit door het kapje eraf te snijden en met een lepel de pitten, draderige binnenkant en het vruchtvlees eruit te snijden. Ben je niet zo handig met een mes? Je kunt met een boor ook gaatjes in de pompoen maken in de vorm van ogen en een mond. Met een waxinelichtje erin ziet het er dan meteen heel gezellig uit. (Van het vruchtvlees, en van de pompoen zelf zodra de avond voorbij is, kun je natuurlijk pompoensoep maken). Verder kun je je huis versieren met nep-spinnenwebben, spinnen, skeletten en grafzerken, die je kant-en-klaar kunt kopen bij allerlei winkels. Doe je het liever zelf? Na een rondje Pinterest kun je los. Van vliegende vleermuizen tot stenen met ogen en een spinnenkroon: vooral op Amerikaanse sites vind je bergen inspiratie.
Op tafel
Om jullie tafel een vleugje horror te geven, kun je van alles doen. Een supermakkelijke versiering is oranje ballonnen versieren met ogen en een mond, zodat ze doen denken aan de ‘dolende geesten’ van pompoenen. Een in het bos gevonden tak in een mooie vaas doet het goed als ‘boom’, waarin je bijvoorbeeld zelfgemaakte vleermuizen kunt hangen. Die kun je knippen uit zwart karton, er een gaatje in maken en ze aan een elastiekje in je tafelboom hangen. Dat kan ook met spookjes trouwens! Verdeel plukjes nep-spinnenweb over de takken en de rest van de tafel en zorg voor een griezelig tafelkleed en dito servetten. Eigenlijk vooral gewoon leuk om te doen met je kind, gezellig samen wat uurtjes freubelen. Het maakt niet uit hoe horror het eruit ziet (of hoe knap), samen wat doen is zóveel waard.
De lekkerste recepten voor Halloween
Versiering opgehangen? Dan is het nu tijd voor belangrijke zaken. Het eten! Los van pompoensoep zijn er allerlei andere griezelig lekkere dingen die je kunt maken voor deze herfstige feestavond. Maak als hapje bijvoorbeeld deze gevulde eieren met olijfspinnetjes en verdeel wat van deze tortillachips in de vorm van spoken over je Halloween-borrelplank. Nog zo’n topper in deze griezelcategorie: knakworstjes! Zeker met een stukje eraf gesneden als ‘nagel’, lijkt niets zo op vingers als deze knakworstjes. Ketchup maakt het heerlijk bloederig af.
Liever geen pompoen trouwens? Deze gevulde paprika is een heel lekker alternatief, dat je ook heel goed samen met je kinderen kunt maken. Wat zoet betreft kun je je met dit feest ook helemaal uitleven. Snijd bijvoorbeeld spoken of andere eenvoudige Halloween-vormpjes uit fondant en gebruik dat om je taart mee te versieren. Superleuk om samen te doen! Of bak een cake met rode kleurstof, bekleed ’m met wit fondant en maak er dan met een scherp mes ‘klauwachtige’ strepen in voor een dramatisch effect.
Drankjes voor Halloween
Met een van de plastic insecten en andere griezelbeesten maak je jouw limonade of sapje meteen spookachtig. Maak meteen een grote kan of kom vol limonade, en doe er een ‘afgehakte hand’ van ijs in. Hoe je dat doet? Vul een plastic handschoen (zonder poederige laag, gebruik ’m in dat geval binnenstebuiten) met water en vries ‘m een nachtje in. Verwijder voor het serveren de handschoen en gooi de hand in het water. Voilà: je drankje is meteen Halloween-proof.
Van lychees uit blik die je vult met een blauwe bes, kun je een soort ‘ogen’ maken. Staat extra eng! Zure wormen – de snoepjes – zijn natuurlijk de beste garnering voor een griezelig glas limo. Iedereen voorzien? Dan mogen de grote mensen een échte cocktail, zoals deze duivelse Martini.
Meer Halloween-ideeën vind je op mijn website. Happy Halloween!