Duivelse martini: een echte Halloween cocktail

10 minuten

Deze duivelse martini is een echte Halloween cocktail. Je maakt ‘m zo prachtig zwart door het zwartebessensap en aan de cocktailprikkertjes rijg je gitzwarte olijven.

Wil je de cocktail extra feestelijk maken? Dip dan de rand van het cocktailglas in suiker, ik gebruikte daarvoor prachtig (eetbaar!) gouden glittersuiker die je hier of hier bestelt. Serveer deze duivelse Halloween cocktail in je mooiste cocktailglazen en genieten maar!

Martini of martini?

In 1863 ontstond de destilleerderij Martini & Rossi. Zij brachten Martini (met de hoofdletter M), ook wel vermouth genoemd, op de markt. Vermouth is een versterkte wijn die op smaak gebracht wordt door suiker, planten en kruiden. Een andere bekende vermouth is Noilly Prat.

Shaken, not stirred!

De martini die ik in dit recept maak, is een van ‘s werelds bekendste cocktails. Het drankje heeft zelfs een eigen glas! De echte James Bond-liefhebbers zullen dit drankje zeker kennen, want het is bij 007 natuurlijk écht een klassieker. De martini (met kleine letter m, dus) is een cocktail bestaande uit gin en droge witte vermout. Je komt ook vaak een wodka martini tegen; dan wordt de gin vervangen door wodka. Maar de vermouth zit er altijd in!

Een stukje geschiedenis 

Eigenlijk weet niemand precies waar de cocktail vandaan komt, en dat is met heel veel recepten zo. Volgens verhalen is de cocktail geëvolueerd van de Martinez, die op zijn beurt weer geëvolueerd is van de Manhattan – die zie je ook nog vaak op klassieke drankkaarten staan.

Het eerste bekende cocktailrecept, genaamd de Martinez, is te vinden in het boek The Modern Bartender. Dit boek komt uit 1884. De cocktail bestond uit een mix van zoete vermouth, gin, curaçao en oranje bitters. Pas in 1888, in het tweede boek van O.H. Byron, wordt het eerste echte martini recept gedeeld: een mix van gin, zoete vermouth, oranje curaçao, gom, Boker’s bitters en citroen. Er werd vanwege de ingrediënten ook wel gezegd dat het een soort droge Margarita-cocktail was. Door de jaren heen werd de cocktail steeds droger, en werden de curaçao en oranje bitters eruit gelaten. 

In onderstaand recept voor de Halloween cocktail gebruik ik ook een bijzondere combi: donkere rum én vermouth. Maar je kunt ook zeker gin of wodka gebruiken, als je geen rum wil (of hebt).

Dry, wet or dirty martini?

Wil je volgende keer als een pro je cocktail bestellen, let dan goed op! De klassieke martini bestaat dus uit gin en vermouth. Hoe minder vermouth, hoe droger hij smaakt. Vandaar ook de naam dry martini.

Maar dus ook: hoe meer vermout, hoe natter de cocktail is. Dit noemen ze de wet martini. De hoeveelheid gin ten opzichte van vermout is hierin 3/1. Dit drankje is ook wat zoeter.

Als laatste hebben we de dirty martini. Hierin gebruiken ze een beetje van het zoute pekelwater van olijven. Je kunt de pekel gebruiken in plaats van vermout, maar het kan ook zeker beide gebruikt worden. 

Duivelse martini

Duivelse martini

Duivelse martini

No ratings yet
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankjes
Keuken Halloween
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 4 mooie cocktailglazen
  • 4 cocktailprikkertjes

Ingrediënten
 

  • 60 ml donkere rum
  • 15 ml droge vermouth
  • 10 ml zwartebessensap
  • 12 zwarte olijven
  • (gouden) suiker
  • 1 citroen
  • ijsblokjes

Instructies
 

  • Doe de suiker op een plat bord of schaal. Maak de rand van het cocktailglas met een citroen vochtig en druk voorzichtig in de suiker, zodat het blijft plakken.
  • Roer in een cocktailbeker rum, vermouth en zwartebessensap door elkaar met een handvol ijsblokjes. Dit kan natuurlijk ook in een cocktailshaker! Zeef (dus zonder het ijs) in de cocktailglazen. Doe op elk prikkertje 3 olijven en steek in het glas.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.